”Ihmeellisen kaunista” – Näin Keskustorin valot tehdään - Moro - Aamulehti

”Ihmeellisen kaunista” – Näin Keskustorin valot tehdään

Ihastuttaneen ja kiitetyn valaistuksen taustalla on kymmeniä tehokkaita valonheittimiä.

Raatihuoneen seinissä leijailee hiljakseen tähtiä. Keskustorin rakennuksia on valaistu jälleen hienosti. Valot ovat päällä joka päivä kello 15.30–22.

17.12.2021 13:00

Moro, Keskustori

Keskustorin tämänvuotinen valaistus on jälleen ihastuttanut kaupunkilaisia. Viime vuonna aloitetusta tavasta on tulossa perinne.

Tämänvuotinen valaistus otettiin käyttöön Itsenäisyyspäivänä. Valaistusta pääsee ihailemaan päivittäin kello 15.30–22 aina 2. tammikuuta saakka.

Jälleen torilla on huokailtu ihastuksesta, ihmeellisen kaunista.

Moro selvitti, miten nuo talojen valaistukset tehdään. Vastaukset kysymyksiin antoi valaistuksen toteuttaneen Profilight Oy:n perustaja Mika Yli-Jyrä.

Keskustorin talvivalaistuksen valoheijastuksien teemana on ”talven taikaa”.

”Tänä vuonna Keskustorin talvivalaistusta kuvaa paremmin luonnehdinta ”talviset valoheijastukset” kuin satumaisuus.”

Periaate on sama kuin viime joulun aikaan. Erilaisia valokuvioita heijastetaan Keskustoria ympäröivien rakennusten seiniin. Myös torin pintaan on saatu tänä vuonna heijastuksia.

Valaistuina ovat Sumeliuksen talo, Selinin talo, Palanderin talo, Commercen talo, Raatihuone, Sandbergin talo.

Sumeliuksen talossa on tänä vuonna valaistusta myös Hämeenkadun puolella.

Nämä kuviot liukuvat ylhäältä alas Sandbergin talon julkisivussa.

Lisää heittimiä

”Tänä vuonna valaistusta on laajennettu enemmän Keskustorin Joulutorin ympärille ja toteutusta on yhtenäistetty”, Yli-Jyrä kertoo.

”Mukaan on otettu myös rakennuksien aiempaa useampia sivuja, jolloin heijastetut kuviot näkyvät entistä useammasta suunnasta.”

Yli-Jyrä selittää, että tänä vuonna valoheittimiä on sijoitettu myös valaisinpylväisiin. Se mahdollistaa valaistustornien hyödyntämisen lisäksi valokuvioiden heijastamisen halutusta suunnasta.

Sandbergin talon valaistus on yhtä näyttävä kuin muidenkin Keskustorien rakennusten valaistus.

Erilaiset kuviot on ensin siirretty lasilevyille, joiden läpi valaistus heijastetaan seinille.

”Palanderin talossa on tänä vuonna toteutettu projisointi videolaitteistoa hyödyntäen. Heijastetut kuviot ajoittain vaihtuvat ja elävät. Lisäksi Itsenäisyyspäivän jälkeen talvinen yömaisema sai mukaan myös revontulet.”

Yksi valaistuksen torneista on ratikkakahvilan vieressä Keskustorilla. Siitä heijastetaan kuvioita Sandbergin taloon.

Valonheittimet on Keskustorilla sijoitettu usean metrin korkeuteen omiin torneihinsa. Myös valaisinpylväitä on käytetty apuna heittimien sijoittamisessa.

Isot laitteet

Valolaitteistona käytetään samanlaista tekniikkaa kuin viime vuonna, mutta valoheitinten ja niissä käytettävien optiikkojen määrää on lisätty tälle vuodelle.

Toteutuksessa on käytetty suurtehoisia 2,5 kw:n purkauslamppua käyttäviä valoheittimiä. Jokaisessa on lisäksi tässä tehtävässä tarvittavat objektiivit ja pyörivät efektikiekot.

”Valonheittimiä on yhteensä 24 kappaletta sekä lisäksi videoprojisointijärjestelmä, joka toimii täysin etäohjauksella ja valvotusti.”

Jokainen purkauslamppu tuottaa valoa yli 200 000 lumenia. Tavallisessa kotilampussa valon määrä on 400–800 lumenia.

Valaistus on ajastettu automatisoitua järjestelmää käyttäen.

Profilight Oy on toteuttanut myös Finlaysonin Aamulehden 140V projisoinnin sekä Hämeenkadulla sijaitsevan Sokoksen tavaratalon vaihtuvan värivalaistuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut