Luontotohtori Tomi Kumpulainen on kuin salapoliisi – Moron lukijakuvissa on ollut myös valkoinen hirvi ja violetti sieni - Moro - Aamulehti

Luontotohtori Tomi Kumpulainen on kuin salapoliisi – Moron lukijakuvissa on ollut myös valkoinen hirvi ja violetti sieni

Moron luontotohtori on vastannut kymmenessä vuodessa yli tuhanteen luontoaiheiseen kysymykseen. Juhlavastaanotto on Tampereella museokeskus Vapriikissa huomenna lauantaina 11.12.

Tomi Kumpulaisen tavoitteena on välittää neutraalia tietoa, jota on helppo ymmärtää. "Se, että on mahdollista saada vuoropuhelua tieteen ja arjen havaintojen välillä, on tässä työssä kivaa”, toteaa Kumpulainen.

10.12.2021 9:00

“Ei tähän kyllästy!”, huudahtaa luontotohtori Tomi Kumpulainen, kun tiedustelen, joko kymmenen vuotta roolissa puuduttaa. Tiedon jakaminen ja vuoropuhelu ihmisten kanssa motivoi. ”On tosi jännää, mihin kaikkeen tässä törmää!”

Sellainen voi olla vaikka täysin valkoinen hirvi tai violetti sieni. On lukijoiden kuvien perusteella löytynyt joskus uusia lajejakin, kuten yksi ludelaji. “Sille ei ole edes suomenkielistä nimeä vielä”, kertoo Kumpulainen.

Erikoisen värinen violettihaarakas oli vuonna 2017 vasta Pirkanmaan toinen havainto kyseisestä lajista.

Moron lukijoille Kumpulainen on tullut tunnetuksi luontotohtorina, jolla on lehdessä viikoittain ilmestyvä palsta.

Kymmenessä vuodessa lukijoilta on tullut tunnistettavaksi lajeja Ahvenanmaalta Lapin tuntureille saakka, muutama joskus ulkomailtakin. Suurin osa yhteydenotoista tulee Pirkanmaalta.

Useimmiten kysymyksissä halutaan tietää, mikä jokin laji on. Yksi yleisimpiä tunnistettavaksi saapuvia lajeja ovat isot hämähäkit. Tietyt ilmiöt tulevat vastaan aina tiettynä vuodenaikana.

”Elokuussa toistuvat aina perhostoukka-asiat ja keskellä kesää kysytään kiitäjistä”, kertoo Kumpulainen.

Yksi yleisimmistä kysytyistä lajeista hämähäkkien ohella on tämä Puuntuhooja-perhosen toukka. Se voi olla jopa kymmen senttiä pitkä ja on värikkäästä ulkomuodostaan huolimatta hyvin tavallinen suomalainen laji.

Yhteydenotot kasvussa

Luontotohtorin palsta sai alkunsa Kumpulaisen omasta aloitteesta. Jyväskylässä maakuntalehdessä oli vastaava palsta ja sitä ehdotettiin Moroon, jossa asiasta innostuttiin.

Ensimmäinen hänelle lähetetty kysymyskin on heti mielessä ja syy täsmällisyyteen selvä. “Kaikki tapaukset on tietokoneella ja kansioitu, kuukauden mukaan.” Itse tapaus koski ristihämähäkkiä. “Siinä oli kuva ja kysymys, että mikä tämä on.” Siitä se sitten lähti.

Viimeisen parin vuoden aikana kysymysmäärät ovat kasvaneet. Niitä tulee nyt useampi sata per vuosi. Syyksi Kumpulainen arvelee koronan aiheuttaman luontobuumin sekä sen, että palsta on yhä useammalle tuttu.

Kuka söi Naga-chilin hedelmän? Sitä pohdittiin vuonna 2015 ja syyllisiksi epäiltiin hiiriä.

Tarkkaa selvitystyötä

Lukijoiden Moroon lähettämät kysymykset saapuvat Kumpulaiselle yleensä useamman viestin ryppäissä. Siitä alkaa selvitystyö, joka vetää vertoja salapoliisin työlle.

“Joskus tapaus on selvä, ja voin kirjoittaa vastauksen suoraan. Joskus täytyy sitä kuvaa katsoa tarkemmin, että miltäs tämä näyttää ja tutkia esimerkiksi pään kokoa, jalkojen määrää tai rakennetta.” Sekin auttaa, jos on selvillä, mistä ja milloin laji on löydetty, ja minkä kokoinen se tarkemmin on.

”Tietoa etsin alkuun kirjoista ja luonnontieteellisistä kuvapalveluista. Jos ei asia näilläkään selviä, saatan jutella jonkun kollegan kanssa, joka on vaikkapa kovakuoriaisten asiantuntija.”

On sellaisiakin tapauksia, missä vastaus on jäänyt selvittämättä. Usein ainakin suuntaa antavan vastauksen saa annettua, ainakin sen mihin sukuun tai lajiryhmään eliö kuuluu. ”Autetaan eteenpäin niin paljon kuin mahdollista. Joskus joku tapaus jää muhimaan ja sitten se johtolanka löytyykin jostain toisesta keissistä.”

Pälkäneläisestä pihasta löytyi vuonna 2013 erikoinen, pahalta haiseva, aasialainen huonekasvi.

Juhlat edessä

Kymmenen vuotta luontotohtorina on niin kunniakas saavutus, että sitä kelpaa juhlia. Luontotohtorin juhlavastaanotto järjestetään huomenna laauantaina 11.12. museokeskus Vapriikissa.

Tilaisuuteen voi tuoda näytteitä ja kuvia. Luontotohtori pyrkii löytämään niihin vastauksen paikan heti päällä. Pieniä yllätyksiäkin on luvassa, kuten kilpailua ja muuta. Niitä ei paljasteta ihan vielä.

Juhlaviikonlopun jälkeen Vapriikki suljetaan remontin ajaksi. Se on auki viimeisen kerran sunnuntaina 12.12. ja avataan yleisölle jälleen 9.12.

Kumpulaisen suosikki perhoslaji on tämä häiveperhonen. Sen siivet taittavat koirailla siniseen, minkä voi nähdä, kun valo osuu niihin oikeassa kulmassa. Häiveperhonen liikkuu vähäeleisesti liukuen ilmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut