Moron luontotohtori vastaa: Onko Mäntässä linnunpöntön jätekerrokset helmipöllön tekosia? - Moro - Aamulehti

Moron luontotohtori vastaa: Onko Mäntässä linnunpöntön jätekerrokset helmipöllön tekosia?

2.12.2021 4:00

Moro, Vapriikki

Moron luontotohtori vastaa tällä palstalla kysymyksiin, jotka voi lähettää osoitteeseen moro@aamulehti.fi ja kuva on välttämätön. Kuvaa ja kohteen mittatietoja tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Lukijan kysymys: Tässä on havainto Mäntän Raja-ajolta. Vein telkän pöntön kuusitiheikköön kolmisen vuotta sitten. En huomannut pöntöllä asukasta. Kävin hakemassa pöntön pois.

Siellä oli pääosin sammalesta tehty pesä. Kuvassa pesän alla on A4-arkki. Näyttää, että pesää on rakennettu kolmena vuonna. Onko kyseessä helmipöllön pesä?

Asukas oli todella siisti. Kaikki jätökset ym. oli viety pois. Asukas ei aiheuttanut minulle häiriötä.

Jukka Ihalainen

Luontotohtori vastaa. Vaikka kyseessä on suuriaukkoinen telkänpönttö (suuaukon koko tai muut mitat eivät tiedossa), pesäainekset sopivat mielestäni parhaiten tiaisille.

Niiden pesä koostuu pehmeästä sammalpatjasta, ja tuossa voi jo olla kolmen vuoden pehmikkeet päällekkäin. Tiaiset myös keräävät pesään eläinten karvoja ja heiniä, joita näkyy sammalten joukossa.

Pöllöt eivät pehmusta pesäänsä, ja eikä juuri millään kolopesijöillä tiaisten lisäksi pesä koostu pelkistä sammalista. Mustarastaalla sammalia voi olla joukossa, mutta vain osaksi ja niiden pesä on kuppimainen.

Pesän puhtaus - eli ei kuolleita poikasia, jätöksiä tai munankuoria viittaa juuri tiaisiin ja pesinnän onnistumiseen. Tiaisemot kuljettavat poikasten jätökset ulos pesästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut