Ajo-opetus Pökötti auttaa, kun ajokortti käy liian kalliiksi. - Moro - Aamulehti

Ensin hajosi yksi auto ja sitten toinen, mutta sekään ei lannistanut Leena Marjamäkeä – hän auttaa ajokortin hankkimisessa vähävaraisia, jotka eivät lupaa muuten saisi

Aivo- ja selkäydintulehdusta sairastava merikapteeni pystyy kuljettamaan vain saunalauttaa.

Auto muutettiin sen oston yhteydessä etanoliautoksi. Marraskuun huoltotoimenpiteillä ”Pökötti” sai jatkoaikaa ja uudet kuskit pääsevät harjoittelemaan ajoa.

2.12.2021 17:00

Moro, Tammela

Noin vuosi sitten tamperelainen Leena Marjamäki selaili Facebookia, kun silmiin osui ilmoitus ajo-opetuksesta. Ilmoittaja oli helsinkiläinen Lauri Muranen. Hän etsi opettajia perustamaansa yhden miehen autokouluun, joka järjestää ajo-opetusta vähävaraisille.

Aktiivinen Marjamäki innostui ajatuksesta ja ryhtyi heti toimeen. Kuin kohtalona, hänen aiemmin perimänsä auto oli jäänyt vaille käyttöä. Niinpä Ajo-opetus Pökötti sai alkunsa, ja vanha Peugeotkin pääsi vielä tien päälle.

Nyt Ajo-opetus Pökötti on mahdollistanut ajo-opetuksen jo kahdeksalle oppilaalle. Sekä oppilaita että opettajia haetaan koko ajan lisää. Marjamäki itse koordinoi toimintaa ja opettaa kesäisin.

Vanha ”Pökötti”, eli Peugeot 206, oli juuri saapunut huollosta ja odotti parkissa seuraavaa ajotuntia. Kilometrejä sillä on alla jo 300 000, mutta se ajaa hyvin tehtävänsä ajo-opetuksessa.

Takaisku toisen perään

Haasteita on ajo-opetuksen järjestämisessä riittänyt. Perintöauto hajosi viime kesänä, eikä sitä ollut järkevää korjata. Uusi auto maksoi 500 euroa. “Käytin siihen kaikki säästöni,” kertoo Marjamäki.

Seuraava takapakki oli tulossa jo marraskuussa. Uusi auto ei mennyt läpi katsastuksesta. Rahaa ei sen korjaamiseen enää ollut.

Toimelias Marjamäki ei jäänyt odottelemaan. Koska autossa ei ollut moottorivikaa, tuntui järkevältä yrittää sen vikojen korjaamista. Se vaati kuitenkin rahaa. “Olin miettinyt pienkeräysmahdollisuutta aiemmin, mutta se lupa maksaa jo itsessään 55 euroa.”

Sosiaalisen median voima osoittautui jälleen ihmeelliseksi. Marjamäki kertoi tilanteesta avoimesti Facebookissa ja hankki samalla keräysluvan. Ilmoituksen avulla löytyi myös autolle korjaaja. Parkanolainen Arvi Tuomi otti vapaaehtoisena haasteen vastaan ja on korjannut ensimmäiset viat.

Keräys tuotti yhdessä viikonlopussa sen verran rahaa, että korjaukseen tarvittavat osat sekä katsastusmaksu voidaan kattaa sen tuotoilla. ”Olen kaikesta saamastani avusta todella kiitollinen ”, toteaa Marjamäki.

Keräyslupa mahdollistaa jatkossa varojen keräämisen myös ajo-opetusta varten. Oletettavaa on, että nykyinen autokin tulee jossain kohtaa tiensä päähän, ja uuden hankinta tulee kyseeseen.

Leena Marjamäki

Ikä? 44-vuotta

Koulutus? Hum. kandi. Kouluttautunut myös merikapteeniksi, mutta joutui jättämään työt sairastuttuaan krooniseen väsymysoireyhtymään. Ajaa kesäisin saunalauttaa ja opettaa talvisin espanjaa muutamia tunteja viikossa.

MF/CFS? Lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. Krooninen sairaus.

Auttaminen verissä

Auttaminen ja aktivismi ovat ominaisia piirteitä Marjamäelle. Hän puhuu avoimesti myös sairastamastaan kroonisesta väsymysoireyhtymästä. Siihen hän sairastui vuonna 2013 mykoplasman seurauksena.

Sairastumisen aikoihin Marjamäki oli koulussa. Tuleva ura merikapteenina jäi sen myötä, mutta aktiivisuus ei. Nyt hän tekee sen, minkä sairaudelta pystyy.

Marjamäen tavoitteena on olla osaltaan rakentamassa tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. ”Että kaikki pääsisivät sieltä eteenpäin.” Ajo-opetuksen järjestäminen sellaisille, joilla ei olisi siihen muuten varaa, on yksi konkreettinen askel sitä kohti.

Vaikka palaute on koko ajan ollut pääosin kannustavaa, on negatiivisiakin viestejä tullut. Muiden mielipiteet eivät Marjamäkeä silti hetkauta, hän saa auttamisesta voimaa. ”Täytyy tehdä jotain, mihin pystyy ja mistä saa iloa.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut