Kaukajärven ulkoilureitille ei ollut lupaa ja poliisi ajoi auraajan radalta – Nyt olisi lupa, mutta auraaja muutti muualle - Moro - Aamulehti

Kaukajärven ulkoilureitille ei ollut lupaa ja poliisi ajoi auraajan pois jäältä – Nyt olisi lupa, mutta auraaja muutti muualle

Luvan saaminen kesti ely-keskukselta niin kauan, että talkoomies Jussi Haavisto ehti lähteä pois.

Kaukajärven lähistöllä asunut Jussi Haavisto olisi tehnyt ulkoilureitin tällaisella koneella, jos siihen olisi ollut lupa.

24.11. 13:31

Moro, Kaukajärvi

Kaukajärvellä on nyt erikoinen ongelma.

Ensin järvellä oli innokas talkoomies, lähellä asuva Jussi Haavisto, joka olisi omalla kustannuksellaan tehnyt ulkoilureitin järvelle, mutta siihen ei ollut ely-keskuksen lupaa.

Nyt ely-keskus on viimein antamassa luvan reitin auraamiseen, mutta talkoomiestä ei enää ole.

Politiikassa ja monessa luottamustehtävässä vaikuttava Jussi Haavisto on muuttanut pois.

”Muutto Pitkäjärven maisemista tapahtui vähän yllättäin, kun löysimme ihanan paikan Längelmäveden rannasta. Asumme väliaikaisesti Kangasalan keskustassa ja muutamme uuteen kotiimme isomman järven rantaan parin vuoden kuluessa”, Haavisto selvittää.

Haavisto sai julkisuutta vuonna 2017 kun poliisi puuttui hänen talkootöihinsä ja kehotti lopettamaan luvattoman työnteon yhteiskunnan hyväksi.

Viime vuonna Vehmaisten osakaskunta ryhtyi viemään rata-asiaa eteenpäin.

Viime tammikuussa osakaskunnan puuhanainen Sirpa Kuusela joutui kuitenkin lyömään viime talvelta hanskat tiskiin.

Syksyllä ely-keskukselle jätettyyn anomukseen tuli yksi kriittinen vastine. Lisäksi vastine on unohtunut muutamaksi kuukaudeksi byrokratian rattaisiin ja eteni käsittelyyn vasta tämän vuoden alussa. Kuuselan tietojen mukaan lupa on tulossa lähiviikkoina.

Auraaja hukassa

Millainen talkoomies Kaukajärvelle sitten on haussa?

”Auraamiseen kuluu aikaa vain pari kolme tuntia kerrallaan, talven aikana aurauskertoja kertyi parisenkymmentä. Aiemmin auraamani reitit soveltuivat parhaiten kävelykäyttöön. Luisteluun soveltuvan pinnan tekeminen on jonkin verran isompi homma ja luistelupuoli pitäisi varmaankin merkitä erikseen,” Jussi Haavisto pohtii.

Sirpa Kuusela selvittää, että haussa on talkoilla tai puoliksi talkoilla toimiva henkilö.

”Ainakaan toistaiseksi meillä ei ole rahoitusta. Vehmaisten TB on luvannut kahvit ja Haaviston Jussi antaa löpöt. Jos rahaa tarvitaan niin täytyy sitten jostakin hankkia sitä.”

Kuusela kaavailee, että ulkoilureitti voisi kiertää järven ja mennä myös suoraan Vehmaisista kohti Kaukajärveä.

Jos hiihtävillä ja kävelijöillä olisi oma väylänsä, karsisi se laturaivoa.

Haavisto arvelee, että oikean luisteluradan teko vaatisi vähän enemmän suunnittelua ja työtunteja.

Asutko lähellä?

”Auraamiseen voisi parhaiten soveltua henkilö, joka asuu lähellä järviä ja hänellä on käytössään mönkijä tai muu kevyt laite lumiaura nokalla. Nythän Tampereella on varattu rahaakin auraamiseen, joten vaivannäöstä olisi mahdollista saada myös muutakin palkkaa kuin hyvä mieli.”

”Itse olen luvannut ensimmäisen talven polttoaineet auraajalle. Olen myös luvannut tuoda edelleen Liutun uimarannalle aikanaan askartelemani napakelkan”, Jussi Haavisto selvittää.

Työstä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osakaskunnan puuhanaiseen Sirpa Kuuselaan sähköpostilla sirpa.kuusela@fidaros.fi.

Kaukajärven ulkoilureitti

Vuonna 2017 Jussi Haavisto alkoi auraamaan Kaukajärvelle talkoilla ulkoilureittiä, kunnes poliisi keskeytti työt.

Vuonna 2020 Vehmaisten osakaskunta haki ely-keskukselta lupaa ulkoilureitin avaamiseen, mutta hakemus unohtui virkakoneistoon.

Vuonna 2021 tammikuussa todettiin, että radan teko lykkääntyy.

Vuonna 2021 olisi lupa, mutta ei enää auraajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut