Riesa-pellellä on nyt henkilökohtainen ongelma – Edes täysin ilmaiset show’t eivät kelpaa - Moro - Aamulehti

Riesa-pellellä on nyt henkilökohtainen ongelma – Edes täysin ilmaiset show’t eivät kelpaa

Kaisa Kallioluoma esiintyisi maksutta laitoksissa oleville, mutta keikkoja ei meinata millään ottaa vastaan.

Kaisa Kallioluomaa ihmetyttää, että esiintymisiä ei ole otettu vastaan, vaikka ne ovat maksuttomia.

25.11. 15:00

Moro, ympäri kaupunkia

Pirkkalaisella Kaisa Kallioluomalla on erikoinen ongelma.

Hän viihdyttää ammatikseen yleisöjä Riesa-pellenä, ja esityksiä olisi tarjolla sosiaali- ja hoitoalan laitoksille ihan ilmaiseksi. Kun Kallioluoma tarjoaa esityksiä, edes sähköposteihin ei välttämättä vastata.

Ilmaiskeikat alkoivat viime vuoden syksyllä, ja ne maksaa nimettömänä pysyttelevä yksityinen rahoittaja.

Kuinka paljon ilmaiskeikkoja olet jo tehnyt?

”Koronarajoitusten aikana esityksiä yritettiin järjestää ulkona tai pienille katsojaryhmille kerrallaan. Talvella ja alkukeväällä keikkoja ei tehty ollenkaan.”

”Kesästä alkaen olen saanut tehtyä kaksi vierailua kuukaudessa, mutta edelleen paljon työtä joudun tekemään, että saan sovittua ilmaiskeikan sopivaan kohteeseen.”

Kenelle esitykset on suunnattu?

”Olen tehnyt näitä esityksiä ihan kaikille: päiväkoti - ja kouluikäisille, nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille sekä palvelukeskuksen vanhuksille. Saan itse valita esiintymiskohteet. Kokoan esitysteni sisällön sen mukaan, minkä ikäistä kohderyhmä on.”

Kaisa Kallioluoma toivoo, että lahjoituksissa huomioitaisiin myös laitoksissa asuvat vanhukset ja kehitysvammaiset aikuiset.

Mitä esitykseen kuuluu?

”Yksipyöräisellä polkupyörällä tasapainoilua ja jongleerausta. Taikatemput vaihtuvat katsojien iän mukaan. Minulta löytyy hyviä taikatemppuja myös aikuiseen makuun. Esimerkiksi ilmapallokukkaset ovat olleet kovin suosittuja ikäihmisten keskuudessa.”

Kauanko keikka kestää?

”Show’n kesto on 20–30 minuuttia sen mukaan, onko esitys ulkona vai sisällä. Esityksen jälkeen vääntelen kaikille taikailmapalloja, jos katsojia ei ole kovin paljon.”

Mitä luulet, että on syynä siihen, ettei sinulle edes viitsitä vastata?

”Urani alkuvaiheessa 20 vuotta sitten tein apurahan turvin ilmaisesiintymisiä hoitolaitoksiin ympäri Pirkanmaata. Silloin keikkakyselyitä tuli enemmän kuin pystyin tekemään. Varmaankin koronalla on vieläkin vaikutusta asiaan.”

”Ehkäpä ne, jotka eivät ole nähneet esitystäni mieltävät pellen pelkästään lastenesiintyjäksi. Olen kuitenkin koko urani ajan esiintynyt myös aikuisille, joten ohjelmani sopii kaiken ikäisille!”

Mitä voit kertoa lahjoittajastasi?

”En ole ikinä ennen urani aikana törmännyt sellaiseen hyväntekijään, joka haluaa nimettömänä rahoittaa ohjelmaani eri paikkoihin. Yleensä kaikki hyväntekeväisyystapahtumia järjestävät henkilöt tai firmat haluavat nimensä näkyviin, tietenkin.”

Mikä merkitys lahjoituksilla on?

”Pyyteettömän hyväntekijän rahoittamat keikat ovat todella merkittäviä tällaiselle korona-ajan kurittamalle ammattiesiintyjälle. Sen lisäksi, että keikoista hyödyn minä, niistä on mahdollista hyötyä myös monien sosiaali- ja hoitoalan yksiköiden asukkaat. Yritykset, jotka ovat tahkonneet kovan tilin voisivat kustantaa ihan kenet tahansa esiintyjän mihin tahansa hoitolaitokseen.”

Kaisa Kallioluoma

Syntynyt? Vuonna 1977 Pirkkalassa.

Asuu? Pirkkalassa.

Koulutus? Valmistunut ylioppilaaksi Tampereen yhteiskoulun lukiosta. Suoritti Suomen Teatteriopiston näyttämötaiteen peruslinjan 1996–1997 ja sen jälkeen Lahden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen sirkustaiteen linjan.

Riesa-pelle? Syntyi Kallioluoman lopputyönä yli 20 vuotta sitten.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut