Yksityissairaalan lyhyt elämä päättyi potilaiden valitukseen - Moro - Aamulehti

Yksityissairaalan lyhyt elämä päättyi potilaiden valitukseen

20.11. 12:00

Hatanpään valtatie kakkoseen vuonna 1924 valmistunut punatiilinen Koskilinna ei kuulu siihen perinteiseen, jugend-painotteiseen listaan, jossa luetteloidaan Tampereen keskustan arvorakennuksia.

Persoonallinen, Haarlan palatsin naapurina elävä tiililuomus pitää kuitenkin sisällään poikkeuksellisen kiinnostavia tarinoita. Yksi niistä on ilmeisesti vuosina 1963–1965 toiminut yksityissairaala, jolla oli tilat hammaslääkäri Elvi Oksasen omistamassa vuokrahuoneistossa.

Minulla ei ole yksityiskohtaisia tietoja Koskilinnan sairaalan omistajista, eikä toimintaperiaatteista, mutta kahvipöytäkeskusteluissa on annettu ymmärtää, että kyse oli ehkä Tampereen ensimmäisestä yksityissairaalasta. Siis se on joka tapauksessa edelläkävijä kaupungin nykykeskustan monien loppuun asti viritettyjen, tiloiltaan palveluihinsa soveltuvien yksityissairaaloiden joukossa.

Ensimmäiset askeleet ovat aina horjuvia. Niin oli Koskilinnan sairaalallakin. Taloyhtiön pöytäkirjat kertovat, miten hankala oli sovittaa sairaalan välillä traaginen arki tavallisen kerrostalon arkeen.

Ensimmäiset valitukset tulivat taloyhtiön hallitukselle jo sairaalan aloittamisvuonna. Ulkopuolisten liikkuminen oli lisääntynyt voimakkaasti ja talonmiehen työmäärä kasvoi samassa suhteessa. Myös siivoojalle tuli lisätöitä. Talonmies pistettiin erityisen koville. Hän joutui normaalien töidensä lisäksi kantamaan sairauksiinsa menehtyneitä potilaita.

Osakkaat valittivat siitä, että lämpimän veden ja lämmittämiseen tarkoitetun koksin kulutus lisääntyi huomattavasti. Elvi Oksasta vaadittiin maksamaan muita korkeampaa vuokraa ja lämminvesimaksua, kuten talon muutkin liikeyritykset tekivät.

Lopulta vaadittiin, että Oksanen hankkii osakehuoneistoonsa uuden vuokralaisen tai taloyhtiö ottaa huoneiston hallintaansa.

Sitten huomattiin, että osakehuoneisto oli laittomassa käytössä. Se oli tarkoitettu vain asuintarkoituksiin. Yksityissairaalan elämä alkoi olla loppusuoralla, kun lääkkeiden haju tunkeutui asuntoihin. Potilaiden kokemaan kipuun liittyvät, muihin huoneistoihin asti kuuluneet valitusäänet lisäsivät talon tavallisten asukkaiden kielteisyyttä sairaalaa kohtaan.

Vuoden 1964 hallituksen pöytäkirja päättelee, että sairaala on täysin sopimaton vuokralainen asuinkerrostaloon ja Koskilinnan sairaala päätettiin lopettaa. Näin taloyhtiössä alettiin palaamaan arkeen, vaikka kiistan lopullinen ratkaisu antoikin odottaa itseään.

Koskilinnan sairaalan lyhyt elämä jäi kokeiluksi, joka jätti jälkipolville monia kiintoisia kysymyksiä, joihin kuulisin tai lukisin mielelläni vastauksia. Oliko kyseessä Tampereen ensimmäinen yksityissairaala? Keitä oli sairaalan takana ja millaisia potilaita hoidettiin? Miksi juuri Koskilinna kiinnosti?

Mielelläni kuulisin tai lukisin aikalaismuistoja tai vaikkapa toisen käden tietoja niin sairaalasta kuin poikkeuksellisen värikkään, vuonna 2024 jo 100 vuotta täyttävän Koskilinnan muustakin elämästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut