Joulukonsertti – Tampereen teatterin kuoro laulaa Aleksanterinkirkossa - Moro - Aamulehti

Yksi Tampereen joulun klassikkotapahtumista on taas pian käsillä – Yleisö pääsee tänä vuonna seuraamaan paikan päälle

Tampereen Teatterin joulukonsertti soi 37:ttä kertaa. Tutut näyttelijät kertovat, miksi jaksavat olla mukana vuosikymmenestä toiseen.

Kuorossa on mukana sekä nykyisiä että eläköityneitä Tampereen Teatterin näyttelijöitä. Marraskuun lopulla pidettiin kolmannet yhteisharjoitukset.

1.12.2021 17:00 | Päivitetty 2.12.2021 8:33

Moro, Tampereen Teatteri

Tampereen teatterissa valmistaudutaan parhaillaan täyttä häkää joulukuun konserttiin. Kyse on sangen pitkästä perinteestä. Konsertti järjestetään tänä vuonna joulun alla jo 37:ttä kertaa peräkkäin.

Tällä kertaa lavalle nousee pelkästään teatterin nykyisistä ja entisistä vakinäyttelijöistä muodostuva kuoro. Pääluku on 14 henkilöä. Moro tapasi teatterilaiset kuoron harjoituksissa marraskuun neljännellä viikolla

Kokenein konkari on Seppo Mäki, joka laulaa tenoriääntä. 84-vuotias Mäki on jäänyt teatterista eläkkeelle jo ajat sitten, mutta haluaa yhä olla mukana joulukonsertin esiintyjäkaartissa.

”Tämä kun on kirkkolaulantaa, niin oletan, että saan synnit anteeksi tällä. Ei vain, tuntuu mukavalta aina lähteä. Kyse aika paljon siitä, että pidetään kiinni traditiosta", Mäki perustelee.

Nätyn yliopistonlehtori ja konsertin kapellimestari Niina Alitalo säesti tenoriääntä laulavaa Seppo Mäkeä ja alttoääntä laulavaa Elina Rintalaa. Rintala laulaa yleensä sopraanoa.

Myös Elina Rintala laskee olleensa mukana niin kauan kuin on näytellyt TT:ssä eli vuodesta 1997 alkaen.

”Vaikka on synkin ja pimein aika, ja kaikkia väsyttää, tästä tulee silti hyvä mieli.”

Yleisö luo tunnelman

Kuoro lauloi aiemmin lähinnä perinteisiä joululauluja, mutta vuosikymmenten myötä repertuaariin on tullut uuttakin joulumusiikkia. Myös ruotsiksi ja englanniksi lauletaan.

Rintalan mukaan laulajille ennestään tuntemattomat kappaleet ja sovitukset tuovat mukavaa haastetta. Yleisölle tutut joululaulut ovat usein mieluisimpia.

”Uudet ovat raikkaita ja jänniä, mutta perinteisistä joululauluista tulee muistoja mieleen. Yksi vuosi kävimme ennen konserttia harjoittelemassa sairaalassa, ja huomasi, kuinka vanhat kappaleet koskettivat enemmän.”

Viime vuonna konserttia pääsi katsomaan pelkästään verkon kautta. Tänä vuonna laulut kuullaan jälleen Aleksanterin kirkossa. Mäki ja Rintala sanovat, että yleisön edessä laulaminen luo kivan ja hyväksyvän tunnelman.

”Kirkko on juhlava ja kiva paikka laulaa, kun se täyttyy ihmisistä ja kaikki ovat konsertissa yhdessä mukana”, Rintala sanoo.

Yksi keino auttaa

Tapahtuma on ilmainen, joten kukaan ei jää rahanpuutteen takia oven ulkopuolelle. Halutessaan voi osallistua keräykseen, jonka tuotto ohjataan Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien ja Moro-lehden käynnistämän Ruokakassi-keräyksen hyväksi.

Mäki ja Rintala pitävät surullisena, että ruoka-avun tarvetta yhä on vuonna 2021.

”Minusta se on kamalaa. Pitäisi pystyä järjestämään niin, ettei kenenkään pitäisi olla ruokajonossa”, Mäki sanoo.

Konsertti toimii kuitenkin yhtenä keinona auttaa tarvitsevia.

Kuorolla alkavat vähitellen olla stemmat hallussa, mutta Rintalan mukaan vielä riittää tekemistä. Yhteisharjoituksia on pidetty kolmet, ja vielä on yhdet tai kahdet edessä.Kun Moro kävi kuulostelemassa harjoituksia, laulanta kuulosti jo monelta osin sangen hyvältä korvaan. Esiintyjät olivat selvästi tehneet töitä myös omalla ajalla.

Onkin syytä odottaa, että juhlailtana kuullaan perinteiseen tapaan jotain kaunista ja koskettavaa, ehkä viihdyttävääkin.

Osallistu ruokakassi-keräykseen

Tampereen Teatterin perinteinen joulukonsertti

Konsertti järjestetään Aleksanterin kirkossa 5. joulukuuta kello 18.

Voit osallistua myös netin välityksellä aamulehti.fi/moro-sivulla. Lähetys on katsottavissa vain suorana.

Konsertti ja verkkolähetys ovat maksuttomia.

Voit halutessasi osallistua Ruokakassi-keräykseen.

Kirkossa kerätään kolehti keräyksen hyväksi.

Nämä lauletaan

1. Maa on niin kaunis

2. Rauhaa

3. Valkea joulu

4. Snowman

5. Home for Christmas

6. Muisto tuo joulukuinen

7. Oi jouluyö

8. Kun joulu on

9. Pakkasyössä

10. Tonttu

11. Home Alone, Too

12. Likainen enkeli

13. Hiljaisuus

Lopuksi yhteislaulut: Arkihuolesi kaikki heitä, Varpunen jouluaamuna, Enkeli taivaan

Esiintymässä: Annuska Hannula, Jukka Leisti, Ville Majamaa, Ville Mikkonen, Seppo Mäki, Markku Niemelä, Elisa Piispanen, Pia Piltz, Arttu Ratinen, Elina Rintala, Arttu Soilumo, Antti Tiensuu ja Tuija Vuolle.

Tilaisuuden juontaa: TT:n eläkkeelle siirtynyt teatterinjohtaja Reino Bragge.

Puhe: pastori Minnamaria Tammisalo.

Kapellimestari: Niina Alitalo.

Kanttori: Eveliina Ylikoski.

Orkesteri: piano Kalle Ruusukallio, viulu Maria Turunen, viulu Roope Jokinen, alttoviulu Lauri Suni, sello Emma Helinheimo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut