Moron luontotohtori vastaa: Kasvoiko mäntymetsässä oikeita tryffeleitä? - Moro - Aamulehti

Moron luontotohtori vastaa: Kasvoiko mäntymetsässä oikeita tryffeleitä?

20.11. 8:00

Moro, Vapriikki

Moron luontotohtori vastaa tällä palstalla kysymyksiin, jotka voi lähettää osoitteeseen moro@aamulehti.fi ja kuva on välttämätön. Kuvaa tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Lukija kysyy: Mikä tämä ”peruna” on?

Mäntyjä kasvavassa kivikkoisessa ja kallioisessa metsässä kasvoi tällainen. Tuoksui vähän kuin sellerille ja oli hyvin napakka pallero.

Epätietoinen

Luontotohtori vastaa. Pallerot kuuluvat sieniin. Usein näitä luullaan tryffeleiksi. Tämä on kuitenkin maahikas, joita on useita lajeja.

Kasvutapa näillä sieniryhmillä on samantapainen, ne kasvavat itiöemää myöden kokonaan maan alla. Tuoksu lienee leviämistä varten, toisin sanoen se houkuttaa nisäkkäitä, esimerkiksi hirvieläimiä tai villisikoja syömään sienen ja levittämään sen itiöitä.

Tryffelistä maahikkaan erottaa seuraavien seikkojen avulla: tryffeli on yleensä muhkurainen ”ohutkuorinen” ja sen halkaisupinta muistuttaa marmoria. Maahikkaan ”kuori” on paksu, sisäosa tasaisempaa massaa ja rakenne pallomainen.

Molempia voi tavata pihamaalta, mutta yleisin maahikkaamme eli mäntymaahikas viihtyy havupuiden lähellä, tryffelit yleensä tammen tai muiden jalopuiden lähellä.

Maahikkaat eivät ole syötäviä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut