Tampereella on useita teemakävelykierroksia - Moro - Aamulehti

Tampereella on kymmeniä teemakävelykierroksia, joiden joukossa on myös kaksi uutta – Katso lista merkkihenkilöistä, joiden avulla kaupunki tulee tutuksi

Tampereella voi osallistua 26 kulttuuriraitille, jotka esittelevät kaupunkia aivan eri kulmista.

Marja-Terttu ja Sakari Kaila eivät tienneet, että muusikko Juice Leskinen vietti paljon aikaa ravintola Tillikassa. Myös tämä asia käy selväksi Juicen Tampere -kulttuuriraitilla. Kontiolahdesta Tampereelle viisi vuotta sitten muuttaneet Kailat eivät olleet kuulleet kulttuuriraiteista. Marja-Terttu ajatteli, että ne voisivat olla jotenkin ”helpommin hoksattavissa”.

4.11. 17:13 | Päivitetty 10.11. 13:18

Moro, ympäri kaupunkia

Tampere on saanut kaksi uutta teemakävelykierrosta. Tampereen Teatterin Kansalliskirjailija-näytelmän yhteyteen on tehty Väinö Linnan Tampere -kävelykierros.

Seppo Jokisen kirjoittaman Komisario Koskinen -tv-sarjan oheen on luotu oma teemakävely.

Mutta tiesitkö, että Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksiköllä on iso määrä erilaisia raiteiksi nimettyjä kierroksia, jotka valottavat kaupungin kulttuuria esimerkiksi kirjallisuuden, musiikin ja historian kautta?

Jos et tiennyt, se ei ole ihme, sillä raitteja markkinoidaan Tampereella niiden hienoudesta ja niihin kulutetusta valtavasta rahamäärästä huolimatta harmillisen vähän.

Mikä raitti?

Kulttuuriraitit ovat Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön suunnittelemia kävely- tai pyöräilykierroksia. Niiden avulla voi saada Tampereesta irti asioita, jotka eivät välttämättä pinnalle näy.

”Saimme idean, että tekisimme kaupunkia tutuksi kaupunkilaisille ja matkailijoille. Vanhimpia raitteja ovat ainakin Tampereen ensimmäistä lähiötä eli Kaukajärveä esittelevä raitti, Tiina-raitti, Nottbeckien Tampere ja Härmälän huvilarannikko -kierros”, Tampereen kaupungin kulttuuriraiteista vastaava Ulla Majamaa kertoo.

Sara Hildén -raitilla selviää, että tamperelainen muotialan liikenainen, taidemesenaatti ja modernin taiteen museon perustaja seurasi Laikun vanhassa kirjastotalossa luentoja kirjallisuudesta ja sielutieteestä.

Osa kulttuuriraiteista kertoo tamperelaisten merkkihenkilöiden elämästä, osa kaupunginosien historiasta, ja muutama niistä kannustaa tekemään kunnon pyörälenkin.

Raitit ovat omatoimisia

Majamaa kertoo, että kun uusi raitti otetaan käyttöön, järjestetään yhteinen opastettu kävelykierros, jolle osallistuminen on ilmaista.

Sen jälkeen raiteille lähteminen on pääosin kaupunkilaisten ja vierailijoiden vastuulla. Kävelylle voi lähteä yksin tai kaverin kanssa. Raitteja voi tutkiskella netistä, jossa on kartta ja tietoa kierroksista. Osaan kuuluu myös esittelyvideo. Esitteitä taas saa Tampereella Kulttuuritalo Laikusta ja monesta kirjastosta.

Yksi Wivi Lönn -raitin kohteista on Tampereen keskuspaloasema. Se on arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelema.

Kierrokselle voi hankkia myös oppaan ryhmille Tampereen kaupungin matkailuoppaista tai lähteä matkaan kulttuuriluotsin kanssa.

Luotsitoiminta on tarkoitettu esimerkiksi niille, jotka ovat uusia kaupungissa, eivätkä oikein tunne paikkoja, ja kaipaavat seuraa niihin tutustumiseen. Luotsitoiminta järjestetään vapaaehtoisten voimin ja sitä järjestää Kulttuurikasvatusyksikkö Taite.

Yli 700 ihmistä Ikurissa

Raitteja ei ole ainoastaan keskustassa, vaan ne vievät seuraajansa aina Ikuriin ja Hervantaan saakka.

Majamaan mieleen on painunut etenkin se, kuinka Pate Mustajärvi saapui juontamaan oman raittinsa avauskierroksen.

”Aloitimme Virelän kentältä. Paikalla oli ainakin 700 ihmistä, kun Pate kertoi megafoniin tarinoita lapsuudestaan. Letkan perällä olevat ihmiset eivät voineet mitenkään kuulla, mitä hän sanoi. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa.”

Pate Mustajärven Ikuri -kulttuuriraitin avajaiskierros vuonna 2008. Kulttuuriraiteista vanhimmat aloitettiin juuri vuonna 2008, kun Tampere alkoi suunnitella hakua vuoden 2011 kulttuuripääkaupungiksi.

Lisää tulossa

Majamaa kertoo, että raittien suosiota on käytännössä mahdotonta seurata. Netistä löytyvien karttojen latausmääristä ei voida vielä päätellä, kuinka moni lopulta lähtee matkaan.

Raitteja suunnitellaan kuitenkin koko ajan lisää. Kaikkea Majamaa ei vielä paljasta, mutta yksi käsittelee Tammerkosken tehtaiden historiaa.

”Se on luotsien ideoima, ja he haluaisivat saada sen painettuun muotoon.”

Raitit Tampereella

Kirjailija- ja kirjallisuusraitit:

Komisario Koskisen Tampere

Väinö Linnan Tampere

Kalle Päätalo -raitti

Hannu Salama -raitti

Tiina-raitti kirjailija Anni Polvan lapsuudenmaisemissa

Lauri Viita -raitti

Muut henkilöraitit

Juicen Tampere

Kimmo Kaivanto – Elämä ja julkiset teokset Tampereella

Pate Mustajärven Ikuri

Sara Hildén -raitti

Wivi Lönn -raitti

Historia- ja kaupunginosaraitit:

Epilä-raitti

Hervanta-raitti

Hilma ja pumpulitehdas – Lasten Finlayson -raitti

Hämeenkatu-raitti (itä)

Härmälän huvilarannikko -raitti

Kapinaraitti 1918

Kaukajärvi - Tampereen ensimmäinen lähiö

Keskustori 360 º

Patruuna Wilhelm von Nottbeckin raitti

Tampereen likat – naisaiheisia julkisia veistoksia

Teollinen Tammela -raitti

Tampella avautuu -raitti

Pyöräilyraitit:

Pyöräillen Kissanmaalta Messukylään

Pyöräillen Pispalasta Mustavuoreen ja Lamminpäähän

Pyöräillen Pispalasta Reuhariin

+ Elonvirtaa ja päiväperhoja – Koukkuniemen historiapolku

Lue raiteista lisää tästä.

Osallistu viikon verkkokysymyksen arvontaan tästä.

Lue lisää: Maailmalta tuttu matkailunähtävyys on nyt Tampereella – testasimme Komisario Koskinen -kävelykierroksen Seppo Jokisen ja Riku Suokkaan kanssa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut