Moron luontotohtori vastaa: Pitääkö mökin pihassa kasvavat ja todella pahalta haisevat sienet kerätä pois? - Moro - Aamulehti

Moron luontotohtori vastaa: Pitääkö mökin pihassa kasvavat ja todella pahalta haisevat sienet kerätä pois?

3.11. 12:00

Moro, Vapriikki

Moron Luontotohtori on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi Tomi Kumpulainen. Hän vastaa taas lukijoiden visaisiin luontokysymyksiin.

Luontotohtorin vastaanotolle pääsee lähettämällä sähköpostia ja valokuvan osoitteeseen moro@aamulehti.fi. Kuva on välttämätön, sillä sitä tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Liitä mukaan myös mahdollisimman hyvä selostus tapauksestasi ja tieto havainnon löytöpaikasta.

Lukija kysyy: Meillä mökillä aina näin loppukesästä ilmestyy tällaisia todella pahalta tuoksuvia sieniä!

Kannattaako kerätä pois vai onko parempi että siinä olevat ja haisevat?

Eija Heurlin

Luontotohtori vastaa. Tämä sienilaji on Suomessa oikeastaan aikamoinen harvinaisuus. Nimellään se ei yllätä – haisusieni on nimensä veroinen. Se haisee hyvin pahalta ja houkuttaa hajullaan kärpäsiä, jotka puolestaan syövät ruskehtavan itiömassan ja levittävät siten sientä.

Haisusieni esiintyy meillä vain lounaissaaristossa ja -rannikolla suunnilleen Porista Ahvenanmaalle ja Uudenmaan rannikolle. Pirkanmaalta sitä ei vielä ole tavattu.

Sen kasvupaikkaa ovat rantalehdot ja läheiset pihanurmikot. Haju pois lukien se ei ole muuten haitallinen. Yllättävää kyllä, sen valkoiset osat ovat ilmeisesti jopa syötäviä ainakin nuorena. Ruokasieni se ei kuitenkaan ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut