Keto Bakery Tampereella – Kirsi Jaakkola leipoo ilman vehnäjauhoja ja sokeria - Moro - Aamulehti

Tamperelainen leipomo käyttää yhtenä raaka-aineena jauhoja, jotka on jalostettu hyljeksitystä vieraslajista – Huikea ero proteiinin määrässä

Keto Bakery Korkinmäessä valmistaa suolaisia ja makeita leipomuksia, joihin ei käytetä ollenkaan vehnäjauhoja tai sokeria. Yksi jauhoista on valmistettu makealupiinista, joka on jalostettu tienpientareilla kasvavasta villistä lupiinista.

Keto Bakeryn myyntipiste sijaitsee Kirsi Jaakkolan kodin alakerrassa. Jaakkola on kotoisin Seinäjoelta, mutta muutti Tampereelle puolisonsa vuoksi.

12.11. 9:00

Moro, Korkinmäki

Tampereen Korkinmäessä toimii kotileipomo, jonka käyttämät jauhot ovat erikoisemmasta päästä. Keto Bakeryn leipomuksissa käytetään muun muassa mantelijauhoja, kookosjauhoja ja lupiinijauhoja. Sen sijaan vehnä-, ohra- tai ruisjauhoja ei tuotteista löydy ollenkaan.

Keto Bakery on erikoistunut tekemään leivonnaisia, joissa on tavallista vähemmän hiilihydraatteja. Se tarkoittaa, että tuotteet ovat myös sokerittomia. Makeus tulee tarvittaessa stevia-kasvista valmistetusta makeutusaineesta.

Päällepäin ei huomaa mitään eroa. Leipomukset näyttävät ihan yhtä herkullisilta kuin sokerista ja tavallisista jauhosta leivotut leipomukset.

”Kaikki on täyttä tavaraa. Käytän esimerkiksi juustokakuissa mascarpone-tuorejuustoa ja vispikermaa”, yrittäjä Kirsi Jaakkola sanoo.

Keto Bakery

Sijainti: Korkinmäki, Tampere.

Yhteys: Parhaiten sähköpostilla ketobakery.tampere@gmail.com tai tekstiviestillä 045 278 2587. Puhelut arkisin klo 15.30 jälkeen.

Some: Facebook-sivut, Instagram ja kotisivut ketobakery.fi.

Hintoja: Mustikkajuustokakku (6–8 hlöä) 42 euroa ja (12–14 hlöä) 60 euroa, Ketoleipäset (8 kpl) 19 euroa, Ketokinkku-voileipäkakku (10–15 hlöä) 78 euroa.

Kipinä syttyi omasta kokemuksesta

Hän on tamperelaisia tuoreemmasta päästä, sillä asuu kaupungissa vasta kolmatta vuotta. Leipomo käynnistyi reilu vuosi sitten. Jaakkola ehti työskennellä ravintola-alalla yli 10 vuotta, kunnes korona vei työt.

”Olen ollut monta vuotta kiinnostunut vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja todennut sen toimivaksi itselleni. Siitä syttyi kipinä, ja ajattelin, että kokeillaan.”

Tällä hetkellä Jaakkola pyörittää leipomoa sivutoimisena. Hän työskentelee päivisin hammashoitajana. Illat ja viikonloput jäävät leipomiseen.

Leipomo toimii Jaakkolan kotona. Leivottavat valmistuvat keittiössä. Talon alakerrassa on yrityksen myyntipiste, josta asiakkaat pääsevät noutamaan tilauksensa.

Ketoleipäset olivat lähdössä tuoreena asiakkaalle.

Valikoimassa on sekä suolaisia että makeita leivonnaisia. Ensiksi mainittuihin kuuluvat ketoleipäset, vuokaleipä, kaksi erilaista piirakka ja kinkkuvoileipäkakku. Makeissa on erilaisia juustokakkuja, täytekakku, vegekakku ja brownie.

Asiakkaiden suurin suosikki on mustikkajuustokakku, jonka salaisuus piilee tuoreissa pensasmustikoissa ja vaniljajauheessa. Pakastettuja marjoja leipomossa ei muutenkaan käytetä.

Lupiinijauhoja Jaakkola käyttää täytekakkupohjaan yhdessä kookosjauhojen kanssa. Lupiinijauho on peräisin makealupiinista, joka on jalostettu villistä lupiinista.

”Lupiinijauho on gluteeniton leivontajauho, joka sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua”, Jaakkola kertoo.

Proteiinia on peräti 43 grammaa ja kuitua 28 grammaa sadassa grammassa. Vehnäjauhoilla vastaavat luvut ovat noin 11 grammaa ja 2 grammaa.

Ei ole mitään höttöä

Jaakkola arvioi, että suurin osa asiakkaista ostaa juhlaa varten, mutta leipäsiä on mennyt arkiruoaksikin. Hiivaa hän ei käytä, leivinjauhoa tarvittaessa.

”Vuokaleipä on minulla sellainen tykympi, ei höttöä niin kuin tavalliset vehnäleivät.”

Voileipäkakku todettiin oikein maukkaaksi ja täyttäväksi. Koristeluun käytetyt leikkeleet olivat HK:n Ohuen ohutta härän kylmäsavupaistia.

Vähähiilihydraattisia tuotteita valitsevat tyypillisesti vatsavaivaisten lisäksi ne, jotka haluavat pudottaa painoa. Kunkin leivonnaisen hiilihydraattimäärä löytyy yrityksen verkkosivuilta. Kaloreita Jaakkola ei ole laskenut.

Jauhovalintojen seurauksena leipomukset ovat paitsi vähähiilihydraattisia myös gluteenittomia. Virallista gluteenittoman tuotteen leimaa leipomuksilla ei ole, koska kotikeittiössä käsitellään joskus tavallisiakin jauhoja.

Piti saada toinen viipale

Resepteistä suurimman osan Jaakkola on kehittänyt itse. Esimerkiksi täytekakkupohjaan ei millään löytynyt hyvää ohjetta netistä. Sopiva syntyi muutaman koeversion jälkeen.

Jaakkola leipoo itse myös voileipäkakun leivän. Moro oli tullut nälkäisenä paikalle ja pääsi ilokseen maistamaan herkkua. Vasta muutaman suupalan jälkeen juolahti edes mieleen, että kakussa pitäisi olla jotakin poikkeavaa. Paljon kertoo se, että testiryhmän kumpikin jäsen pyysi saada ottaa santsiviipaleet.

Muhkeat pensasmustikat koristavat mustikkajuustokakkua.

Jääkaappi oli täynnä asiakkaille lähteviä kakkuja. Juustokakut maistuvat myös Kirsi Jaakkolalle itselleen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut