Onkiniemen kulttuuritehtaan toimijat elävät epävarmuudessa – Pienyrittäjät ehdottavat Tallinnan Telliskiven kaltaista matkailunähtävyyttä - Moro - Aamulehti

Onkiniemen kulttuuritehtaan toimijat elävät epävarmuudessa – Pienyrittäjät ehdottavat Tallinnan Telliskiven kaltaista matkailunähtävyyttä

Vuonna 2017 rakennuksesta löytyi asbestia, mutta nykyisin rakennuksella on jopa satoja eri käyttäjiä ammatinharjoittajista musiikin harrastajiin.

Kalle Kulmala on pitänyt kello- ja kultasepänliike Aikaseppää Suomen trikootehtaan vanhassa tehdaskiinteistössä 11 vuoden ajan. Kulmala pitää älyttömänä, ettei kaupunki kunnosta vanhan tehdasrakennuksen tuhansia tyhjiä neliömetrejä niiden kulttuuritoimijoiden käyttöön, jotka haluaisivat tulla rakennukseen vuokralle nykyisten lisäksi.

3.11. 7:00

Moro, Onkiniemi

Onkiniemen vanha trikootehdas pursuaa elämää. Väärinkäsityksistä huolimatta rakennus ei ole käyttökiellossa, vaan siellä sijaitsevat monen tamperelaisen kulttuuritoimijan työtilat. Väärinkäsityksen aiheutti vuoden 2017 asbestilöytö, jonka jälkeen rakennuksessa on tehty puhdistustöitä.

Nyt kulttuurialueen toiminta on vaakalaudalla. Aluetta aiotaan kehittää ja Tampereen kaupunki esittää, että siitä vastaisi jatkossa Tampereen Särkänniemi oy, jonka kaupunki omistaa.

Kehityshanketta ei ole vielä lyöty lukkoon. Särkänniemellä on kuitenkin jo kattava lista ideoita, joita se haluaisi alueelle rakentaa. Asiasta päättää lopulta Tampereen kaupunginvaltuusto.

Toimijat hädässä

Tällä hetkellä vanhan trikootehtaan tiloissa on esimerkiksi taiteilijoiden ateljeita, tatuointistudio, käsityöläisten pajoja ja muusikoiden treenikämppiä. Onkiniemen kulttuuritehdas ry:n puheenjohtaja ja rakennuksessa 11 vuotta kello- ja kultasepänliike Aikaseppää pitänyt Kalle Kulmala kertoo, että rakennuksessa harjoittelee ainakin noin 250 muusikkoa.

”Täällä on kenkäpaja, ompelimo, bändikämppiä, hatuntekijä, valokuvausstudio, silkkipaino, budosali, lasitaiteilija, äänitysstudio, muotoilija”, Kulmala listaa rakennuksen toimijoita. Lista jatkuu jatkumistaan.

Kaupunkikehityksen suunnitelmissa ei ole vielä suoraan ilmaistu, että kulttuuritoimijoiden on syytä lähteä, mutta lukuisat massiiviset kehityshankesuunnitelmat viittaavat siihen. Särkänniemi haaveilee alueelle muun muassa hotellista, ravintola- ja tapahtumakadusta ja Ylen kanssa yhteistyössä toteutettavaa Mediamaailmasta.

Soitinrakentaja ja -korjaaja Ilkka Peräsalo ajattelee, että vanhassa tehdasrakennuksessa on hyvä tehdä töitä, koska työnteosta aiheutuvaa meteliä ei tarvitse rajoittaa kellonaikojen mukaan. Peräsalo valmistaa ja korjaa kielisoittimia. Meteliä mlähtee esimerkiksi vannesahasta ja puruimurista.

Aina vaakalaudalla

Kulmala painottaa, että muualle esitettäväksi viety taide vaatii myös tilaa syntyä.

”Lavasteita, käsikirjoituksia, keikkaharjoituksia. Kaiken on synnyttävä jossain ennen kuin se voidaan viedä esille muihin kaupungin kohteisiin.”

Onkiniemeläiset ovat joutuneet viime vuosina käymään läpi monenlaista. Vuonna 2017 tiloista löytyi asbestia. Rakennus oli käyttökiellossa kuukauden ajan, jonka jälkeen toiminta sai jatkua. Tilassa suoritettiin puhdistustöitä ja se kunnostettiin väliaikaiseen käyttökuntoon. Rakennuksessa tehdään jatkuvia mittauksia asbestin varalle.

Mainehaitta oli kuitenkin jo syntynyt. Moni luuli, että tila on pysyvästi tyhjillään, tai että rakennukseen ei kannata mennä ollenkaan.

Pahimmaksi Kulmala kuitenkin mainitsee tilanteen, jossa jatkosta ei koskaan voi olla varma.

”Joudumme koko ajan pelkäämään toimitilojen menetystä. Jo kun tulimme tänne vuokralle, niin meitä uhattiin kolmen kuukauden irtisanomisajalla. Sanottiin, että älkää tehkö mitään isompia juttuja.”

Kulttuuritoimijoiden on vaikeaa kehittää toimintaansa, jos ”isompien juttujen” toteuttaminen on tyystin kielletty.

”Epävarmuus työtilojen kannalta on ikävä, se vaikuttaa myös työskentelyyn ja siihen, että minkälaisia toimeksiantoja ja näyttelyhommia voi ottaa vastaan”, Onkiniemi Ateljeessa toimiva taiteilija Lotta Nevanperä kommentoi tilannetta. Onkiniemi Ateljee on monitaiteilija Maria Mattilan perustama yhteisötaidetila, joka aloitti toimintansa trikootehtaassa viime vuonna.

Aki Siniketo opettaa Tampereen Tai Shin Mun Kung Fu ry:ssä. Siniketo toteaa, että muita edullisia tiloja, joissa saa rauhassa metelöidä, on vaikeata Tampereelta löytää.

Esimerkiksi juuri Onkiniemi Ateljeessa on ainakin viisitoista vakituista eri toimijaa, jotka käyttävät tilaa elinkeinonsa toteuttamiseen.

Alueen ehdottomana etuna on se, että kun toimijat saatetaan yhteen paikkaan, syntyy myös uudenlaisia ajatuksia ja yhteistyötä.

Kulmala kertoo, että trikootehtaaseen suunniteltiin kunnostettavan käytettävää tilaa ainakin 4 500 neliömetrin edestä. Edes näin suurta käyttöastetta ei koskaan kuitenkaan saavutettu. Hän kertoo, että tilassa olisi mahdollista olla tilaa ainakin 10000 neliön edestä.

Kulmala kertoo, että osa toimijoista on aivan liian pienissä tiloissa. Tiloja on koitettu kysyä lisää, mutta niitä ei ole saatu.

”Haluaisimme tehdä tästä kulttuurimatkailukohteen. Tämä olisi ihan loistava paikka, juuri Särkänniemen vieressä.”

Tampereen kaupungin vuonna 2021 julkaisemassa kulttuuritilojen nykytilanteen ja tulevaisuuden selvityksessä alueen kehittämismahdollisuuksia verrataan Tallinnan Telliskiven kulttuurialueeseen.

Suomen trikoon entinen tehdasalue sijaitsee aivan Särkänniemeen huvipuiston ja Näsinneulan tuntumassa. Sen vuoksi kiinteistö sopisikin yrittäjien mielestä Tallinnan Telliskiven kaltaiseksi matkailukohteeksi.

Rakennusta on joka tapauksessa pakko remontoida. Kulmala kannattaa, että rakennusta remontoitaisiin vain välttämättömän verran, jotta vuokria ei tarvitsisi nostaa, ja jotta rakennuksen nykyinen luonne säilyisi. Lisäksi hän haaveilee, että trikootehtaan katolla voisi tulevaisuudessa olla kattopuutarha.

Kulmala arvioi, että jos Onkiniemen porukka siirrettäisiin esimerkiksi Nekalan kouluun, niin he mahtuisivat sinne juuri ja juuri. Uusille toimijoille ei jäisi tilaa.

Mielenilmaus katolla

Tiistaina Onkiniemen kulttuuritoimijat järjestivät mielenilmauksen. Osallistujat kiipesivät Suomen trikootehtaan katolle soittimineen ja siveltimineen ja osoittivat, että tila on Tampereen kulttuuritoiminnan kannalta ainutlaatuinen.

Mielenilmausta videoitiin myös viikonloppuna julkaistavalle videolle, jossa ilmaistaan, että kulttuuritilan on jäätävä sen nykyisten toimijoiden käyttöön.

”Toivomme sen tavoittavan mahdollisimman monen”, Kulmala kertoo.

Toimijat korostavat, että harvassa ovat paikat, jotka sopivat kulttuuritoiminnalle. Vuokrat ovat kohtuullisia, paikka on helposti saavutettavissa ja töitä voi tehdä mahdollisista meluhaitoista huolimatta vaikka vuorokauden ympäri.

Kulttuurimatkailukohde

Tampereen sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaari kertoo, että tilanteen etenemistä on mahdotonta arvioida.

”Totta kai kannamme huolta siitä, että luovien alojen toimijoita on siellä kaupungin heille vuokraamissa tiloissa ja miten me pystymme toiminnan tulevaisuuden ja toimintaedellytykset jotenkin kaupunkina turvaamaan.”

”En lähde arvioimaan missä aikataulussa homma etenee ja mikä sen lopputulos on.”

Savisaari painottaa myös, että Tampereen kaupungin kulttuuritoimi ei ole vastuussa tilavuokrista.

Viiden tähden keskusta

Viiden tähden keskusta on Tampereen kaupungin kehityshanke.

Sen kohteita ovat Kannen alue, Läntinen keskusta, Ranta-Tampella, Tammelan täydennysrakentaminen, Tullin alue, Viinikanlahden alue, Särkänniemen alue, Valoviikot ja Tammerkosken valaisu sekä Hakametsä Sport Campus.

Hankkeen tarkoitus on rakentaa ja uudistaa Tampereen keskustaa palvelemaan yhä useampia asukkaita ja yrityksiä.

Alueen kehittämishanke on tällä hetkellä hyväksytty kaupunginvaltuustossa jatkovalmisteluun.

Moro ei tavoittanut Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmia juttua varten. Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä kommentoi aihetta ympäripyöreästi.

Asiaa on puitu myös valtuustosta. Kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 25.10. hyväksyttiin toivomusponsi, jossa valtuusto edellyttää, että kulttuuritoiminnan edellytykset turvataan osana kaupungin kulttuuritiloihin liittyvää kehitystä. Ponsi ei kuitenkaan ota kantaa siihen, missä kulttuuritoimintaa voi jatkaa.

Onkiniemen kulttuuritehdas ry neuvottelee pian Särkänniemen kanssa alueen tulevaisuudesta.

Lue lisää: Tamperelaismuusikko Maria Mattila muutti erikoiseen pihapiiriin Nokian maaseudulle – Kuuluisasta talosta löytyy uusia yllätyksiä lähes päivittäin

Lue lisää: Historialliselle tehdasalueelle rakentuvasta Pyynikin Trikoosta voi tulla Tampereen uusi hipsterikeskittymä – Yksi nettihaku muutti Hannamari Viitasen elämän

Lue lisää: Selviääkö Nekalan koulun tulevaisuus vihdoin? Suunnitelmissa kirjaston paluu ja kulttuurikeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut