Tampereen digitaalinen teatterimuseo tarvitsee kaikkien tukea - Moro - Aamulehti

Tampereen digitaalinen teatterimuseo tarvitsee kaikkien tukea

31.10. 11:00

Moro, Siperia

Tampere on yksi valtakuntamme vetovoimaisimmista kulttuuri kaupungeista. Täällä kohtaavat niin teatterit, konsertit, ooppera, liikunta ja pallopelit, kaikki hyvässä yhteisymmärryksessä.

Tähän vetovoimaan turvaa myös tamperelainen liike-elämä! Tapahtumien vuotuinen katsoja / kuulija määrä on reilusti yli miljoona kävijää. Tuosta määrästä noin puolet tulee maakunnista ja kauempaakin ja tarvitsevat ravintola ja hotellipalveluita. Myös vierailut erilaisissa tavarataloissa ja eri alojen liikkeissä kuuluu teatteriretkeen.

Kulttuuri vetoinen kaupunkimme on 120 vuoden aikana kasvanut ja kehittynyt kasvamalla yhteistyökykyiseksi kokonaisuudeksi.

Mitä tästä kaikesta tiedetään? Kovin vähän ja siksi pyrimme nyt saamaan digipohjaisen Teatterimuseon toimintaan, silloin Hangosta Ivaloon on mahdollisuus tutustua tamperelaiseen kulttuuri historiaan ja sen kehitykseen.

Tamperelaisen teatterin historia alkaa pitkälle jo 1850 luvulta, silloin Suomen maaseudun teatteri ja monet ulkolaiset vierailijat herättivät tamperelaisen teatterikipinän. Aurora Aspegren nousee vahvaan ja merkittävään asemaan teatterimme kehitystyössä.

1900-luvun alussa myös tamperelainen alan koulutus saa kipinän ja alkaa roihuta.

Vahvoina kouluttaja niminä voidaan mainita Tilda Vuori, Kosti Elo, Eino Salmelainen ym. Tampereella kasvoi ihan oma ammattikunta, Iltanäyttelijä!

He olivat päivätyönsä ohella ammattilaisia teatterin näyttämöillä!

Nyt jo on mahdollista käydä kulttuuritoimitus.fi -sivuilla, siellä on pieniä muisteloita museon materiaalista, joka sunnuntai uusi kasvo muistelee.

Nyt on hyvä aika tunnustaa tuon pioneeri työn tärkeys ja antaa arvo heidän pitkäjänteiselle työlleen.

Tähän työhön on lähtenyt yli kolmekymmentä ammattikirjoittajaa ja tutkijaa. Pisimmän rupeaman kirjoittaa käsikirjoittaja-ohjaaja-tutkija Juha Hurme ja tukea tulee sitten sivustasta.

Lopuksi rohkenen toivoa, että tämä hanke nostetaan voimakkaasti esille ja annetaan sille paikka tamperelaisessa kulttuurielämässä.

Esko Raipia

Teatterineuvos

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut