Kaatopaikat – Tampereen Nekalaan on lukijan mukaan haudattu kuorma-autoja - Moro - Aamulehti

97-vuotias tamperelaismies muistaa Iidesjärven rannalla sijaitsevan kaatopaikan täytön: ”Veimme sinne kaksi kokonaista kuorma-autoa penkalle ja tuuppasimme alas”

Moron lukijat innostuivat kertomaan muistojaan Tampereen vanhoista kaatopaikoista. Yhden lukijan mukaan Iidesjärveen on haudattu kuorma-autoja ja öljytynnyreitä.

Nekalan vanha kaatopaikka Iidesjärven rannassa saattaa kätkeä sisäänsä yllätyksiä.

3.11. 8:00

Moro, ympäri kaupunkia

Viime viikolla julkaistu juttu Tampereen vanhoista kaatopaikasta toi Moron lukijoille muistoja mieleen menneiltä ajoilta. Hurjat muistelot kertoi 97-vuotias mieslukija, joka työskenteli nuoruusvuosinaan Puutarhakatu 10:ssä sijaitsevassa kuljetusliikkeessä.

Kuljetusliikkeen kaksi kuorma-autoa oli tullut elinpäiviensä päähän, ja niistä piti päästä eroon. Romutusliike ei huolinut autoja, ja niinpä mies sai tehtäväksi hakea ne Pyynikiltä autotallista ja viedä Nekalan kaatopaikalle Iidesjärven rantaan.

”Veimme sinne kaksi kokonaista kuorma-autoa penkalle ja tuuppasimme alas. Siellä oli moottorit ja öljyt sisällä kaikki,” mies muistelee.

Moro julkaisee miehen haastattelun poikkeuksellisesti nimettömänä, koska kyse on arkaluonteisista tiedoista, vaikka aikaa on jo kulunut.

Jäte täytti Viinikanlahtea

Mies kertoo, että järveä täytettiin sitä mukaa, kun jätettä tuotiin lisää. Jätetäytön kooksi hän arvioi kaksi hehtaaria.

”Järvi meni sitä mukaa eteenpäin, kun penkka kasvoi. Siinä on täytetty aika iso lahti."

Kuorma-autojen lisäksi mies muistaa vieneensä Nekalan kaatopaikalle jäteöljyjä muun muassa huoltoasemalta, joka sijaitsi nykyisen Sorinaukion kohdalla.

”Ei se ainoa ollut. Tynnyrikaupalla veimme sinne kaikenlaisia vanhoja öljyjä. Ne ovat kaikki siellä maan alla. Ei silloin ollut mitään väliä, mitä sinne vietiin.”

Liete makaa Hervannassa

Yhden uutista kommentoineen lukijan mukaan Nekalassa oli kaatopaikka myös Nekalantien toisella puolella, nykyisen Lampipuiston kohdalla. Hän kertoo, että perimätiedon mukaan sieltä kaivettiin kumijätettä sotien aikaan tai sen jälkeen, sillä kumista olit tuolloin kova pula.

Useampi lukija muistelee, että Hervannassa sijaitsee Hepolammin kaatopaikan lisäksi toinen kaatopaikka, joka sijaitsee Näyttämönpuiston rinteessä.

Viime viikon uutista kommentoinut nimimerkki Vilhelmi kirjoittaa, että paikkaan vietiin Viinikanlahden puhdistamon lietettä 1970-luvulla.

”Nykyisin paikalla on puisto ja talvella hyvä laskettelurinne”, nimimerkki Vilhelmi kirjoittaa.

Lisäksi yksi lukija muistelee, että Vaakkolammin tuntumassa sijaitsisi Nahkatehtaan ja Winterin maalitehtaan kaatopaikka.

Lue lisää: Asutko sinäkin tietämättäsi vanhan kaatopaikan vieressä Tampereella? – Katso tästä, missä kaikki 17 sijaitsevat

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut