Moron Luontotohtori vastaa: Mitä metallihohtovioletteja ökkömönkiäisiä vilisi pöydällä Tampereen Kumpulassa? - Moro - Aamulehti

Moron Luontotohtori vastaa: Mitä metallihohtovioletteja ökkömönkiäisiä vilisi pöydällä Tampereen Kumpulassa?

30.10. 8:00

Moro, Vapriikki

Moron Luontotohtori on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi Tomi Kumpulainen. Hän vastaa taas lukijoiden visaisiin luontokysymyksiin.

Luontotohtorin vastaanotolle pääsee lähettämällä sähköpostia ja valokuvan osoitteeseen moro@aamulehti.fi. Kuva on välttämätön, sillä sitä tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Liitä mukaan myös mahdollisimman hyvä selostus tapauksestasi ja tieto havainnon löytöpaikasta.

Lukija kysyy: Meirän omakotitalon pihassa on lehtikuusesta tehty tukkipöytä. Tänä kesänä huamattiin että siinä vilistelee ihan turha paljo noita metallihohto-violetti pintasia ökkömönkiäisiä. Mitä mahtaa nää "Tukkimiähentäit" oikeesti olla? Sitku lähti niitä karkuun sisälle, sementtirappusilla oli vastas niitten serkku vissiin.

Mitäs lajia tää lämpösillä rappusilla viihtyvä kaveri sit erustaa? Ei viittis ruveta päästelee niitä henkiltäkää ennenku tiätäis onko ne hyäryllisiä vai haitallisia.

Päivi Tampereen Kumpulasta nääs

Luontotohtori vastaa. Kuvien kovakuoriaisilla on hyvin erilaiset elintavat. Punamusta-kuvioinen kuuluu sylkikuoriaisiin, jotka ovat puutarhassa hyödyllisiä, sillä ne syövät aikuisena ja toukkana kirvoja ja muita pieniä hyönteisiä.

Sinivioletin värinen puolestaan kuuluu sarvijääriin ja on nimeltään papintappaja. Otus ei ole ihan nimensä veroinen, mistä lie nimi tullut. Tässä tapauksessa se taitaa elää tuossa mainitussa tukkipöydässä. Papintappajan toukat nimittäin elävät vain kuorimattomassa mänty- tai kuusipuussa, heti kaarnan alapuolella, ja näköjään myös lehtikuusella. Niistä ei ole vaaraa rakenteille, eivätkä ne poraudu syvemmälle puuhun, mutta koteloituessaan ja kuoriutuessaan tekevät vähän isomman reiän.

Papintappajista pääsee helposti eroon, kun kuorii käyttämänsä rakennuspuun. Lehtipuilla ne eivät elä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut