Jussinhannan Leivässä Epilässä toimitusjohtaja työskentelee leipurina – jauhoja kuluu leipomossa monta tuhatta kiloa viikossa - Moro - Aamulehti

Jussinhannan Leivässä Epilässä toimitusjohtaja työskentelee leipurina – jauhoja kuluu leipomossa monta tuhatta kiloa viikossa

Moron juttusarja esittelee Tampereen pieniä leipomoita. Jussinhannan Leivässä peräänkuulutetaan tuoreutta ja käsityötä.

Leipomossa tiistait helpoimmasta päästä. Päivistä vauhdikkain on ehdottomasti perjantai. Tiistaina 27. lokakuuta pullapitkoja tekivät (vasemmalta) Antti Pajula, Ahti Välimaa, Sami Jamalainen ja Lilli Mattila.

29.10. 8:00

Moro, Tohloppi

Jussinhannan Leivässä käy kuhina. Leipomon kahvilassa on jonoa ovelle asti ja vitriini herkkuja väärällään.

”Parhaimpina päivinä myymme kahvilasta yli 700 pullaa”, Jussinhannan Leivän osaomistaja ja toimistopäällikkö Marika Lääperi kertoo.

Jos kermakammat sattuvat loppumaan, niiden perään kysellään heti.

Hän kuvailee itseään ”jokapaikanhöyläksi”, joka pyörittää sekä kahvilaa että paperihommia.

”Unelma-ammattini ei koskaan ollut olla leipomossa töissä, vaan pyörittää papereita ja lukuja. Mikäs siinä, jos kaupan päälle tulee mahdollisuus pyörittää kahvilaa”, hän summaa.

Jussinhannan Leivässä valmistetaan joka päivä 3000–4000 pullaa ja viineriä ja päivästä riippuen 4000–7000 leipää. Suuri osa siitä lähtee kahvilan auetessa kuljetettavaksi kauppoihin ympäri maata.

Toimitusjohtaja leipoo

Toinen Jussinhannan Leivän omistajista on leipomon toimitusjohtaja Erno Ahonen. Hän ei ole perinteinen toimitusjohtaja, vaikka vitsaileekin valkoisesta kauluksestaan.

”Töissä olen pääsääntöisesti taikinan teossa tai paistossa. Työvuorot alkavat joko puoli kahdelta yöllä tai kolmen maissa. Kerran viikossa koetan pitää päivävuoron, se alkaa yhdeksältä aamulla.”

Erno Ahonen ja Marika Lääperi ovat Jussinhannan Leivän kolmannet omistajat.

Ahonen on ollut yrityksessä töissä yli 20 vuotta, eli jo ennen sitä, kun hän ja Lääperi ostivat leipomon vuonna 2015.

”Täällä kuluu päivässä puolitoista tonnia vehnäjauhoja, viikossa seitsemän ja puoli tonnia”, hän kertoo.

”Lempituotteeni on varmaan runebergintorttu.”

Erno Ahonen esittelee valtavaa uunia, johon mahtuu kerrallaan neljä pinnavaunua. Hänen vieressään olevassa pinnavaunussa jäähtyy tuoreita kaneliässiä.

Yli 200 tuotetta

Jussinhannan Leivällä on pitkä historia. Yritys perustettiin vuonna 1980. Tuolloin sen toimitilat sijaitsivat Pispalan valtatiellä. Leipomo on ollut nykyisessä osoitteessaan Tohlopinrannassa vuodesta 1986 saakka.

Jussinhannan Leivällä on myös terassi. Sisällä on 12 asiakaspaikkaa.

Leipomon tunnetuimpia tuotteita ovat 100-prosenttinen ruisleipä ja Pitkänjussin sämpylät.

”Niiden reseptit taitavat myös olla vanhimpia”, Lääperi ja Ahonen pohdiskelevat.

Loppuviikon hulinaa

Tunnelma myymälässä ja leipomossa kiihtyy aina loppuviikosta. Eniten asiakkaita tulee torstaisin ja perjantaisin. Tuolloin Lääperi kuvaa tunnelman olevan ”hurja”.

”Hyvin pitkälti asiakaskuntamme kahvilassa koostuu vakiasiakkaista. He ovat lähialueella asuvia ihmisiä ja esimerkiksi kiinteistöhuoltajia ja taksikuskeja. Jotkut käyvät jopa kaksi kertaa saman päivän aikana.”

Jussinhannan Leivässä on jatkuva jono. Marika Lääperi palvelee asiakkaita tiskin takaa.

Tuija Vainio on työskennellyt Jussinahnnan Leivän kahviossa neljä vuotta. Hän täyttää osan sämpylöistä juustolla, osan keitetyllä kananmunalla ja meetvurstilla.

Jussinhannan Leivästä saa huikopalaa erilaisilla täytteillä.

Kahvilassa vaihdellaan tarjottavaa joka päivä. Sillä tavalla varmistetaan, että vakiasiakkaatkaan eivät kyllästy. Toisinaan työntekijät päättävät omien makumieltymysten mukaan siitä, mitä tarjolle oikein laitetaan.

Sesongin mukaan

Kahvilan tuotteet vaihtuvat myös sesongin mukaan. Tällä hetkellä vitriinistä voi löytää hämähäkkimunkkeja ja Halloween-leivoksia. Seuraavaksi edessä on itsenäisyyspäivä, jonka jälkeen siirrytään joulun odotukseen toden teolla.

”Se alkaa jo marraskuussa, kun tuomme joulutortun myyntiin.”

Marika Lääperi toteaa Halloween-herkkujen olevan tärkeitä, koska sitä ollaan alettu juhlia Suomessa kahtena eri viikonloppuna.

Leipomossa tehdään töitä hävikin välttämiseksi. Ylimääräisestä pullasta tehdään korppuja ja osa edellisen päivän tuotteista myydään aamulla puoleen hintaan. Sen lisäksi Tampereen seurakuntien Ruokapankki hakee ylijääneitä tuotteita kahdesti viikossa.

Hinnat pysyvät myymälässä kohtuullisina myös sen sijainnin vuoksi.

”Koska olemme vähän täällä syrjässä, emme lähde mihinkään keskustan kahvilahintoihin”, Lääperi toteaa.

29.10.2021 korjattu kaupunginosa Epiläksi.

Jussinhannan Leipä

Osoite: Tohlopinranta 24.

Aukioloajat: Maanantaista perjantaihin kello 6.30–17.

Hinnat: Vaniljamunkki 1 e, Halloween-leivos 3 e, Päivän wiener 1,40 e, Bostonpulla 1,50 e, Croissant 1,60 e.

Puhelin: 03 3125 2300.

Sähköposti: info@jussinhannanleipa.fi.

Kotisivut: jussinhannanleipa.fi.

Ehdota leipomoa, jossa vierailisimme seuraavaksi: moro@aamulehti.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut