Moron luontotohtori vastaa: Mikä pörröinen ötökkä ryömi mullassa? - Moro - Aamulehti

Moron luontotohtori vastaa: Mikä pörröinen ötökkä ryömi mullassa?

Villakarvajalka ei kelpaa lintujen ravinnoksi, koska karvat ärsyttävät niiden ruoansulatuskanavaa.

Villakarvajalka varoittaa lintuja värillään.

23.10. 8:00

Moro, Vapriikki

Moron luontotohtori vastaa tällä palstalla kysymyksiin, jotka voi lähettää moro@aamulehti.fi ja kuva on välttämätön. Kuvaa tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Lukija kysyy: Mikäs se näin korea tallustelija on? Toukka halusi välttämättä tulla istutustyömaani mullokselle, josta sen kertaalleen siirsin kannon päälle turvaan. Se ilmestyi mullokselle uudelleen, ja hetken päästä se oli hävinnyt. Voiko tämä laji kaivautua multaan koteloitumaan? Pituutta koreudella oli 3,5–4 senttimetriä.

Puutarhuri syyspuuhissa

Luontotohtori vastaa: Laji on nimeltään villakarvajalka, ja kuuluu villakkaisiin, joilla sekä aikuiset että toukat ovat varsin pörröisen näköisiä. Tämän lajin aikuinen on aika vaatimattoman vaaleanharmaan värinen. Tuo väritys lienee varoitus linnuille, joista suurin osa ei syö karvaisia perhostoukkia – karvat saattavat ärsyttää niiden ruuansulatuskanavaa, eikä niihin kannata koskea ihmistenkään.

Muuten tämä laji on täysin harmiton. Villakarvajalka on aika tavallinen, mutta Länsi-Suomessa ei niin runsas kuin idässä. Toukka syö koivun ja muiden lehtipuiden lehtiä. Ehkä yksilö karkasi jo koteloitumaan maaperän pinnan kasvillisuuteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut