Eflatun – Tamperelaisravintolan lounas valittiin Suomen viidenneksi parhaaksi - Moro - Aamulehti

Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva lounasravintola äänestettiin Suomen parhaiden joukkoon – ”Kysymme ihmisiltä, mistä he tykkäävät, ja teemme sen mukaan”

Välimerellistä ruokaa tarjoava tamperelainen Eflatun on saavuttanut valtakunnallista mainetta sijoittumalla viidenneksi Suomen paras lounas -äänestyksessä. Moro kävi tutustumassa, millaisilla eväillä komea sijoitus tuli.

Kemalettin Gecitin mukaan lounastajia tulee varta vasten syömään Ylöjärveltä ja Nokialta asti. Hän avaa marraskuussa toisen ravintolan Tampereen keskustaan.

15.10.2021 8:00 | Päivitetty 17.10.2021 18:33

Moro, Puutarhakatu

Puutarhakadulla sijaitsevan lounasravintolan buffetissa lautanen toisensa jälkeen täyttyy kukkuroilleen. Osa on selvästi jo toisella kierroksella.

Välimerellistä ruokaa tarjoava Eflatun äänestettiin Edenred-yrityksen järjestämässä Suomen paras lounas -kilpailussa viidenneksi. Kymmenen kärkeen ei sijoittunut muita tamperelaisia ravintoloita. Kuhina ei ole menestyksen seuraus vaan syy, sanoo yrittäjä Kemalettin Gecit.

"Aika pienelle osalle asiakkaista äänestyksen tulos tuli yllätyksenä. Jotkut lähistöllä työskentelevät käyvät neljä tai viisi kertaa viikossa syömässä täällä”, Kemalettin Gecit kertoo.

Ravintolan suosio ei jää epäselväksi, kun paikalle osuu hieman ennen puoltapäivää. Keskellä ruuhkaisinta lounasaikaa vapaata pöytää joutuu tosissaan etsimään.

Eflatun

Mitä tarjoaa? Välimerellisen lounasbuffetin.

Missä sijaitsee? Puutarhakatu 13:ssa.

Milloin on avoinna? Arkisin klo 11–16.

Mitä maksaa? 10 euroa. Jälkiruokaleivokset sekä kahvi ja tee kuuluvat hintaan.

Tarjolla on joka päivä kolme kasvisruokaa ja kolme liharuokaa. Alkupaloja löytyy useaa sorttia.

Kaikki on itse tehtyä, ja valikoima vaihtelee jonkin verran päivästä toiseen. Käyntipäivänä keittiössä on loihdittu lämpimiksi ruoiksi muun muassa uunilammasta, okrasta tehtyä muhennosta ja pataruoka shakshukaa.

”Ruoissa on mausteita, mutta ei hirveästi, jotta ne eivät valtaa ruoan omaa makua. Turkissakaan ei syödä hirveän maustettua ruokaa.”

Gecitin mukaan ruoka on muuten hieman erilaista kuin Turkissa, mistä hän on kotoisin. Kaikkia raaka-aineita, erityisesti kasviksia, ei Suomesta saa.

Kreikkalainen moussaka oli monen muunkin suosikki, mikä näkyi menekissä.

Ennen Eflatunia Kemalettin Gecit piti leipomo-kahvilaa Kalevassa. Puutarhakadullakin tehtiin aluksi lounaan ohella leivonnaisia, mutta aikaa ei riittänyt enää molempiin.

Gecitin mukaan kävijät kysyvät reseptejä, mutta mitään sellaisia hänellä ei ole antaa, jossa lukisi ”200 grammaa sitä ja 100 grammaa tätä”.

”Minulla on mielessä tietty maku, jonka mukaan teen. Laitan raaka-aineet, maistan, ja tiedän mitä vielä puuttuu.”

Lounaaseen kuuluu myös itse leivottu leipä.

Väkeä riitti puolen päivän aikaan niin, että henkilökunnalla oli välillä täysi työ pujotella ruokaa hakevien lounastajien välistä.

Kävijöiden suosikkiruoiksi Gecit kertoo uunilampaan lisäksi falafelin, moussakan ja kreikkalaiset lihapullat.

”Kysymme ihmisiltä, mistä he tykkäävät, ja teemme sen mukaan.”

Lihapullien tavoin moussaka tehdään kreikkalaisella tyylillä eikä turkkilaisella. Pääraaka-aineet ovat samat eli munakoiso ja liha, mutta kreikkalaisessa versiossa käytetään kermakastiketta tomaattikastikkeen sijaan.

"Se maistuu paremmalta”, Gecit tunnustaa.

Tämä on ihan eri ruoka

Moron suosikiksi lämpimistä ruoista osoittautui juuri tämä moussaka, vaikka koemaistajalla oli etukäteen epäilyksensä. Edellinen moussaka-kokemus oli perua yläkoulun ruokalasta 30 vuoden takaa, eikä ollut hääppöinen. Eflatunin moussaka on ihan eri ruoka. Lampaanlihan ja munakoison liitto mausteineen vei kielen mennessään.

Moron lautasella ruokaympyrä näytti tältä.

Myös falafelit tekivät vaikutuksen. Rapea kuori ja samettinen sisus muodostivat yhdistelmän, joka on kaukana marketin hyllyssä myytävistä einespullista.

Falafelejä kehuivat myös työkaverukset Lassi Ylisiurunen, Tiina Mäntymaa ja Minna Helin. Viime aikoina he ovat poikenneet Eflatuniin lounaalle pari kertaa viikossa.

”En edes tiedä, mitä kaikki ruoat ovat, mutta maut ovat niin hyviä, että tulee vähän kaikkea maistettua”, Ylisiurunen tiivisti.

Lassi Ylisiurunen, Minna Helin ja Tiina Mäntymaa pitävät mausteisesta ruoasta .

Zeynep Camlicukur on töissä Eflatunissa. Hän on Kemalettin Gecitin siskontytär. Kaksikko valmistaa kaikki ravintolan ruoat itse.

Turkkilainen tapa on syödä mezet eli alkupalat pääruoan yhteydessä. Käyntipäivän tarjottavat oli tehty muun muassa bulgurista, fava-pavuista ja kikherneistä.

Samannäköisiä tarjottavia on tullut vastaan lounaslinjastoilla useastikin, mutta tässä pätee sama kuin edellä: maku on ihan eri. Moron testaaja olisi täyttänyt vaikka pelkästään näillä vatsansa hyvillä mielin.

Jugurttikastikkeiden kanssa tarjottavat mezet olivat Moron testaajan mielestä erityisen herkullisia.

Jälkiruoaksi oli suklaakakkua ja revani-leivosta, joka pilkistää kuvan yläreunasta.

Kemalettin Gecit kiittelee asiakkaita, jotka jaksoivat kannustaa yritystä sinnittelemään läpi korona-ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut