Moron kolumni: Haluaisin erilaisen Tampereen, onko toive ihan turha - Moro - Aamulehti

Moron kolumni: Haluaisin erilaisen Tampereen, onko toive ihan turha

25.9. 12:00

Tuossa kolumnikuvassani on vanha bassovahvistimeni, jonka esihistoriallisella 1980-luvulla ostin osamaksulla Rongankadun varrella sijainneesta Laurilan Musiikista. Se oli mutkaton toimi: Ostaisin tuon osamaksulla. Selvä.

Täytettiin tiskillä nivaska pankkisiirtolappuja, minkä jälkeen poistuin nivaskan ja vahvistimen kanssa.

Luottamusta oli ja sitä kunnioitettiin. Laskut maksettiin.

Muutamaa vuotta aiemmin luottamus omaan oikein tekemiseen sai kolauksen, jonka muistan yhä.

Rantaperkiön pikkupoikina löysimme talvi-iltana sellaisesta moottoripyöräkypärän näköisestä isosta hiekkasäiliöstä muovikasseittain ilmaisjakelulehtiä. Intouduimme heittelemään kasseja kuin moukaria, kunnes yksi lensi vahingossa lähellä olleen puhelinkopin lasi-ikkunan läpi koppiin.

Se syyllisyyden tunne yhteisen omaisuuden vahingoittamisesta! Keräsimme lehdet säiliöön ja pakenimme korvat luimussa. Tässä siis viivästynyt anteeksipyyntö Tampereen Puhelimen korjausporukalle.

Olen yhä useammin huomannut miettiväni syyllisyyden teemaa, tai ei, ei pelkästään syyllisyyden teemaa. Olen miettinyt myös luottamuksen ja kunnioittamisen teemoja.

Missä kohtaa tämä kääntyi ihan liian useassa tapauksessa siihen, ettei luottamusta, kunnioitusta tai syyllisyyttä tunneta?

Jos tämä kuulostaa kukkahattusetäilyltä, niin kuulostakoon. Tämä on kaipuuta muutaman naksun verran ”vanhoihin hyviin aikoihin”?

Sotkeminen: Pikaruokasotkut heitetään mihin huvittaa. Sprayllä tai tussilla sotketaan kaikki pinnat. Roskaa jää puistoihin, rannoille, kaduille, busseihin...

Rikkominen: Tätä ei tarvinne selittää, katsokaa bussikatoksia, ikkunoita, mainosnäyttöjä, polkupyöriä telineissä...

Sähköpotkulaudat: Pienen pieni asia, mutta kuvaava esimerkki nykytouhusta. Eikö mikään kello soi päässä, jos jättää laudan poikittain muiden tielle?

Varastaminen: Juuri mitään ei kunnioiteta enää.

Joku nyt sanoo, että on oikeitakin ongelmia. Niin on, valitettavasti isoja ongelmia ja paljon.

Sen sijaan toisten kunnioittaminen ja huomioon ottaminen on ihan ilmaista ja helppoa ratkaista. Yhteisen Tampereen muuttaminen pieni pala kerrallaan aina kivemmaksi lähtee meistä jokaisesta ihan itsestä.

Kirjoittaja on Moron toimittaja

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos