Moron luontotohtori vastaa: Mikä on tämä Suomenlinnasta löytynyt erikoinen kasvusto? - Moro - Aamulehti

Moron luontotohtori vastaa: Mikä on tämä Suomenlinnasta löytynyt erikoinen kasvusto?

24.9. 16:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi-sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty.

Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukija kysyy. Haluaisin tietää mitä kuvani esittää?

Suomenlinnassa olen kuvannut tämän syyskuun lopulla. Varsi oli ruskea, kova kuin puutiikku. Kuva on parhaasta yksilöstä. Osa oli kuin mattona ahomansikkakasvuston päällä. Osa pölisi kuin jauho.

Anja Pitkänen

Luontotohtori vastaa: Mielestäni kuvan otus näyttää aika tavalla limasieneltä, ja limasienilaji nimeltä paransylki on vähän tämän näköinen. Usein tarkka määritys vaatii mikroskoopin käyttöä.

Limasienet eivät ole sieniä vaan amebojen kaukaisia sukulaisia, mutta niiden kasvutapa on sienimäinen. Niille on tyypillistä myös muodon ja ulkonäön, vähän sijainninkin muuttuminen limasienen kasvun myötä. Usein ne kasvavat kantojen ja muiden kasvien päällä.

Mahdollisesti tässäkin tapauksessa limasienen alustana on puutikku tai muun kasvin varsi, jonka päällä limasieni kasvaa.

Limasienet ovat harmiton, mutta mielenkiintoinen osa luonnon monimuotoisuutta. Niistä on myös joku vuosi sitten ilmestynyt hieno kirja Suomen limasienet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos