Moron luontotohtori vastaa: Minkä kalan nuori harmaalokki söi Nokian Siuronkoskella? - Moro - Aamulehti

Moron luontotohtori vastaa: Minkä kalan nuori harmaalokki söi Nokian Siuronkoskella?

Kysyjä arvelee, että oudon näköinen kala voisi ehkä olla kivinilkka.

16.9. 4:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi-sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukija kysyy: Kuvat on Siuronkoskelta, missä nuori harmaalokki aterioi kivellä omituisen näköistä saalista. Oma arvaus olisi kivinilkka, joskin yllättävän isokokoinen.

Voisiko arvaus osua oikeaan?

10qlate

Luontotohtori vastaa: Kuvassa lokin ateriana on ankeriaan pyrstöpuoli. Kivinilkka voi olla hieman saman näköinen, mutta ei näin kookas tai tasapaksu, ja se esiintyy vain merialueilla.

Evättömän kohdan puuttuminen pyrstön, selkä- ja peräevien välillä erottaa tämän myös mateesta.

Keskustelin kalan kohtalosta myös vesi- ja kalapuolen asiantuntijan kanssa, ja hänen mukaansa ankerias on saattanut olla syysvaelluksella. Tässä yhteydessä voimalan turbiini on voinut koitua sen kohtaloksi. Lopusta ovat sitten vastanneet lokit, muut linnut ja ehkä myös raatoja syövät nisäkkäät.

Luonnontilaisten ankeriaiden elinkiertoon kuuluu matka poikasena Sargassomereltä Pohjolan jokiin ja sukukypsinä takaisin Sargassomerelle.

Vesien rakentaminen hankaloittaa huomattavasti vaelluksia, ja ankeriaskannat ovatkin pudonneet murto-osaan aikaisemmasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut