Tammerkoskessa voi kalastaa - Moro - Aamulehti

Miksi Tampere ei markkinoi enemmän? Lohikoski keskellä kaupunkia hämmästyttää turisteja

Katso Moron jutusta, millaisilla vieheillä kalaa saa. Tammerkosken kalastajat toivovat kaupungin lisäävän markkinointia, istutuksia ja valvontaa.

Risto Piirainen (vas.) ja Jari Vuolle toteavat, että Tampereella on paljon käyttämätöntä pr:ää Tammerkosken kalastuksessa. Turistit eivät meinaa uskoa, että näin keskustassa on puhdas kalavesi, josta myös tulee kalaa.

24.9. 8:00

Moro, Koskipuisto

Tammerkoskessa ahkerasti kalastava Risto Piirainen ihmettelee, miksi Tampereen kaupunki ei tee nykyistä suurempaa numeroa ainoalaatuisesta kalapaikasta.

”Sekä kotimaiset että ulkomaiset turistit tulevat toistuvasti ihmettelemään, miten näin ison kaupungin keskustassa voi olla puhdasvetinen kalapaikka. He eivät meinaa uskoa, että tästä myös tulee kirjolohia”, Piirainen nauraa.

Kerran aamuvarhaisella epäilijöiden katsellessa vieheeseen iski kirjolohi. Kalastajaksi paljastunut turisti harmitteli, etteivät olleet aiemmin hoksanneet kalastusmahdollisuutta hotellin ulko-oven vieressä.

”Tässä olisi Tampereelle hirveästi luontoon ja puhtauteen liittyvää pr:ää aika pienellä lisäpanostuksella.”

Esimerkiksi tällaisella RR-Vaapulla on noussut paljon kirjolohia Tammerkoskesta Koskipuiston kohdalta. Myös valkoiset perhot ovat tehokkaita.

Moron haastattelun jälkeen iski Risto Piiraisen vaappuun 1,4-kiloinen kirjolohi.

Jari Vuolle sitoo itse perhonsa ja kertoo, että valkoiset perhot tuovat saalista Tammerkoskesta.

Istutuksia ja valvontaa

Piirainen ja perhokalastaja Jari Vuolle käyvät koskella säännöllisesti. Useimmiten tulee kalaakin. Kesäkaudella kirjolohia istutetaan kerran kuukaudessa.

”Kalastuksen valvontaa pitäisi kyllä paljon lisätä. Kiintiö on kaksi lohikalaa vuorokaudessa, mutta usein näkee juuri istutusten jälkeen, että joissakin porukoissa vedetään kerralla kuusikin kalaa”, Vuolle harmittelee.

Toinen parannusta vaativa asia on istutusten ja Tammerkosken tyhjentämisen ajoittaminen.

”Joskus koski on tyhjennetty vain hetki istutusten jälkeen. Sitä saisi koordinoida paremmin”, Vuolle toteaa.

Ainoalaatuisen kalastusalueesta voimalaitoksen padon alapuolella tekee sekin, että siellä ei ole rauhoitusaikoja ja kalastaa saa läpi vuoden. Syynä on se, että kalastus perustuu istutettuihin kaloihin.

”Kalaistutuksia voisi jonkin verran lisätä saalisvarmuuden parantamiseksi, ja sitten tietysti pitäisi olla kalastusvälineitä ja lupia helposti saatavilla. Hotelliasukkaille voisi riittää vaikka yhden tunnin ja yhden kalan lupa”, Piirainen miettii.

Parannus olisi myös jonkinlaisen kesäaikaisen kalastuslaiturin asentaminen Verkarantaan. Piirainen ideoi myös, että yritykset voisivat "ostaa” kalastusalueen mainosmielessä ja hankkia koskeen kalaa.

Pitkävartinen haavi on ehdoton varuste Tammerkoskella kalastaessa.

Jari Vuolle (vas.) ja Raimo Piirainen toivovat kaupungin lisäävän mahtavan kalapaikan markkinointia. He kertoilevat paikasta jatkuvasti ihmetteleville turisteille.

Parannuksia on tulossa

Tampereen kaupungin kiinteistötoimi vastaa Tammerkosken kalastamisen järjestelyistä. Metsätalouspäällikkö Anne Tuominen kertoo, että kosken kalastamisen ja kalastusmatkailun kehittämistarve on tunnistettu.

Kaikki on kiinni käytettävissä olevista resursseista eli rahasta.

”Idea on erittäin kannatettava. Istutusmäärän nostaminen ja muut kalastusmatkailun edistämisen keinot voidaan nostaa osaksi valmisteilla olevan kansallisen kaupunkipuiston hoidon ja käytön tavoitteita ja toteutusta.”

Kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on valmistelussa. Kalastajien toive nykyistä runsaammista kirjolohi-istutuksista toteutunee lähivuosina.

”Tammerkosken istutuksiin käytetään noin 15 000 euroa vuosittain, mikä on kyllä edullista virkistyspalvelujen tuottamista, etenkin, kun osa istutuksista katetaan kalastuslupien myyntituloilla”, Tuominen toteaa.

Tammerkosken kalastusalue

Kirjolohia istutetaan Koskipuiston kohdalle kesäkaudella kerran kuussa.

Saaliskiintiö on kaksi lohikalaa vuorokaudessa.

Luvat: Vuosilupa 70 e, alle 18-vuotiaille 35 e, viikkolupa 20 e, päivälupa 5 e, 6 tunnin lupa 4 e.

Kalastuslupia voi ostaa Kalapassin verkkokaupasta ja Nippon Verkko oy:n käteismyyntipisteestä. Lisäksi tarvitaan kalastuksenhoitomaksu 18–64-vuotiaalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos