Kumpula – Tampereen pienimpiin kuuluvassa kaupunginosassa on hyvä yhteishenki - Moro - Aamulehti

Yhdessä Tampereen pienimmistä kaupunginosista on poikkeuksellinen kylähenki – Paikalliskamppailu on hyvä esimerkki siitä

Kumpulan asukkaat järjestävät aktiivisesti toimintaa kaupunginosansa asukkaille. Tiistaina kaupunginosan jalkapallojuniorit ottivat mittaa toisistaan hyvähenkisessä ottelussa.

Teemu Aaltonen jakoi mitalit oman joukkueensa pelaajille ottelun päätyttyä. Ilveksen toinen valmentaja Antti Paavilainen (oik.) toimi paikalliskamppailussa tuomarina. Hänen mukaansa ottelu oli reilu ja pelaajat tottelivat tuomaria.

25.9. 11:00

Moro, Kumpula

Tampereelta löytyy useita kaupunginosia, joissa asukkaat järjestävät kädet savessa toimintaa koko naapurustolle. Yksi aktiivisimmista toimii epäilemättä Itä-Tampereella Kumpulassa.

Tuorein esimerkki on jalkapallo-ottelu, jonka kumpulalaiset järjestivät syyskuun kolmannella viikolla oman kaupunginosan ja lähialueiden lapsille. Kumpula kuuluu asukasluvultaan Tampereen pienimpiin kaupunginosiin, mutta pelkästään 8–9-vuotiaita lapsia riittää kahteen joukkueeseen.

"Täällä asuu todella paljon lapsia. Lasten hiihtokilpailuissakin oli osanottajia kolmisenkymmentä”, kertoo alueella asuva Teemu Aaltonen.

Joukkueiden pelaajat asettuivat yhteiskuvaan ennen peliä.

Aaltonen valmentaa vapaaehtoisena Ilveksen junioreita, jotka mittelivät paikallistaistossa TPV:n junioreita vastaan. Naapurihenkeä kuvaa hyvin se, että vaikka Ilves teki ottelussa enemmän maaleja, kummankin joukkueen pelaajat ja valmentajat palkittiin kultamitalein.

Kentällä runsaasti käyttöä

Ottelu käytiin Kumpulan asukastoiminnan sydämessä eli Kumpulanpuiston urheilukentällä. Kenttä ei ole koolla pilattu, mutta sillä on sitäkin enemmän käyttöä.

Kamppailu pallosta oli kiihkeää. TPV sai juonesta kiinni toisella puoliajalla ja peli tasoittui.

TPV:n ”vaihtopenkillä” seurattiin ottelua silmä kovana. Kuvassa näkyvät keskellä TPV:n kaksi valmentajaa Jussi Okkonen tummassa asussa ja Toni Stenholm punaisessa hupparissa ja tummissa housuissa. Joukkueen kolmas valmentaja on Heikki Ulmanen.

Kesäaikaan kentällä harjoittelevat jalkapallojoukkueet. Naisjumppaajille on varattu oma aika, ja mukaan on saatu houkuteltua myös naapuruston varttuneempaa väkeä.

Talvisin urheilukentällä luistellaan ja hiihdetään.

"Luistelijoita käy todella paljon. Olen itse talkoilla jäädyttänyt kentän viimeiset viisi vuotta”, Aaltonen kertoo.

Tekonurmikenttää kaivataan

Kenttä on hiekkapintainen. Asukkaat toivovat, että tilalle saadaan mahdollisimman pian keinonurmi. Myös nykyistä pienemmät maalit olisivat tarpeen.

"Pelit käydään keinonurmella ja nurmella, joten voisimme pelata kotipelit Kumpulassa”, perustelee Jussi Okkonen, joka toimii yhtenä TPV:n junioreiden valmentajista.

Okkosen mukaan harjoittelukin olisi mukavampaa ”kunnon olosuhteissa”. Myös jumppaajat hyötyisivät toisenlaisesta alustasta.

"Toivottavasti sitten kun jostain muualta poistetaan tekonurmi, se saadaan tänne. Uusikaan tekonurmi ei olisi kovin iso satsaus kaupungilta.”

Asukasyhdistyksellä ennätysvuosi

Urheilutoiminnan lisäksi kentällä järjestetään kaupunginosan vuotuiset tapahtumat. Asukasyhdistyksen varapuheenjohtaja Maria Pantti arvioi, että yhdistys on aktiivisin koko Tampereella.

"Järjestämme vuosittain 6–7 tapahtumaa, joista isoimmat ovat elokuun Elojuhlat.”

Elojuhlien lisäksi asukasyhdistys järjestää muun muassa talvitapahtuman ja omat valoviikot.

”Olemme saaneet hyvin asukkaita jäseniksi. Tämä vuosi on oikeastaan ennätysvuosi. Koskaan ei ole ollut näin paljon jäseniä.”

Jussi Okkonen (vas.) ja Teemu Aaltonen esittelivät ylpeinä prenikoitaan. Valmentajat aikovat tehdä paikallisottelusta jokavuotisen perinteen.

Teinitkin osallistuvat

Teemu Aaltonen muutti Kumpulaan perheineen neljä vuotta sitten. Hän on huomannut, että alueella asutaan jopa kolmessa sukupolvessa. Moni asukas osallistuu yhteisiin tapahtumiin ja talkoisiin.

"Kyläporukoissa on aina aktiivisia, jotka haluavat nähdä vaivaa, että lapset voivat harrastaa. Tässä paikassa on vanhan tyylinen kylähenki.”

Kaupunkia huudetaan apuun silloin, kun tarvitsee, mutta ei muuten.

"Ei tarvitse olettaa, että kaupunki tekee kaiken. Täällä ovat teinitkin osallistuneet kolaushommiin ja muuhun, kun huomasivat korona-aikana, että muutakaan tekemistä ei ole.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos