Nisu-Nikkarit – Tamperelaiset leivokset maistuvat muuallakin Suomessa - Moro - Aamulehti

Pieni tamperelainen kahvila myy hämmästyttävän halvalla omatekoisia leivonnaisia – reseptit 1950-luvulta

Moron uusi juttusarja esittelee Tampereen pieniä leipomoita. Nisu-Nikkareiden tuotannosta suuri osa myydään isoihin marketeihin ja toreille.

Nordin Ghenaïet on kotoisin Algeriasta, mutta asunut Suomessa 32 vuotta. Nadja Ghenaïet on muuttanut Suomeen Venäjältä. Kumpikin puhuu hyvää suomea.

23.9.2021 8:00 | Päivitetty 23.9.2021 13:53

Moro, Tohloppi

Länsi-Tampereella toimii pieni leipomo, jonka tuotteet kelpaavat herkkusuille eri puolilla Suomea. Nisu-Nikkareiden makeista ja suolaisista leivonnaisista vain viisi prosenttia myydään oman kahvilan asiakkaille. Suuri osa menee pääkaupunkiseudun isoihin marketeihin sekä torimyyjille.

"Kahvila on meillä pelkästään palvelua varten. Sen varassa firma ei pyöri”, sanoo Nordin Ghenaïet, joka on toinen Nisu-Nikkareiden yrittäjistä.

Perinteisestä viineristä tulee mummola mieleen.

Menestyksen takana ovat 1950-luvulta periytyvät reseptit, joiden ohjeiden mukaan suurin osa tuotteista leivotaan.

Vanhat auttoivat uusia

Leipomo on toiminut samoissa tiloissa Tohlopinkadulla kymmeniä vuosia. Nordin Ghenaïet ja hänen vaimonsa Nadja Ghenaïet ostivat yrityksen vuonna 2010.

"Mies kysyi, mitä mieltä olisin, jos ostaisimme leipomon. Ajattelin, että miksi ei. Tykkään leipomisesta ja tykkään pärjätä”, Nadja Ghenaïet sanoo.

Uudella yrittäjäpariskunnalla ei ollut ennestään kokemusta leipomoista. Vanhoja työntekijöitä jäi leipomon palvelukseen, mikä helpotti haastavaa alkua. Yhdellä leipureista tulee pian 20 vuotta täyteen Nisu-Nikkareilla.

Nadja Ghenaïet otti maanantaina 13. syyskuuta valmiita lihapasteijoita kuljetustelineestä.

Nordin Ghenaïet myi vuonna 2009 yrityksensä Suomen salaattipalvelun, joka valmisti vihannessilppuja. Hän etsi uutta yritystä, koska ei halunnut ”jäädä kotiin istumaan”.

Muistuttaa vatruskaa

Nisu-Nikkareiden tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa lihapiirakoita, viinereitä, rahkalla ja mustikalla täytettyjä pullia sekä nakkipasteijoita. Pärämätsit otettiin valikoimaan puolisen vuotta sitten.

Ghenaïetit ovat havainneet, että suomalaisille maistuvat parhaiten tutut maut. Algerialaisia tai venäläisiä leivonnaisia valikoimassa ei siis ole, mutta Nadja Ghenaïetin mukaan suomalaisilla ja venäläisillä leivoksilla on paljon yhteistä. Esimerkiksi Nisu-Nikkareiden rahkapulla muistuttaa venäläistä vatruskaa.

Nisu-Nikkarit toimi samalla nimellä jo ennen kuin Ghenaïetit ostivat yrityksen.

Pärämätsien teko oli vuorossa iltapäivällä kello 14:n aikaan.

Kahvilassa poikkeavat etenkin lähellä asuvat. Jos lähistöllä on työmaa, asiakkaita voi hetkittäin olla ruuhkaksi asti.

"Joskus joku on jo kello kuusi oven takana odottamassa, kun avaamme”, Nadja Ghenaïet kertoo.

Edullisesti saa ostaa

Kaikki leivotaan Tohlopinkadulla karjalanpiirakoita lukuun ottamatta. Moro valitsi maisteltavaksi lihapasteijan, pitkän viinerin ja kermamunkin.

Leipomotyöntekijä Valentina Kukil otti muhkeat nakkipasteijat uunista. Kussakin pasteijassa on sisällä kaksi nakkia.

Huomio kiinnittyi poikkeuksellisen meheviin taikinoihin, jotka sulivat suussa melkein itsestään. Täytteissäkään ei ollut kursailtu.

Hinnat tuntuivat hämmästyttävän edullisilta. Vitriinissä myydyt herkut maksoivat 0,50–1,50 euroa. Pärämätsin sai kolmella eurolla. Viimeisellä aukiolotunnilla saa vielä alennusta, jos jotain on jäljellä.

"Joskus jo kello 15–16 loppuu tavara”, Nordin Ghenaïet kertoo.

Yli 50-vuotias uuni

Nisu-Nikkareiden tilat Tohlopissa eivät ole suuren suuret. Kahvilassa on kolme asiakaspöytää. Takahuoneessa sijaitsevat leivontapöydät ja kookas, vuonna 1969 valmistunut uuni.

Nisu-Nikkarit

Osoite: Tohlopinkatu 15.

Aukioloajat: Maanantaista perjantaihin kello 6–17.

Puhelin: 03 344 4485

Hinnat: Pikkupulla 0,50 euroa, viineri 1,20 euroa, kermamunkki 1,50 euroa.

Yrityksen työntekijät tekevät leivonnaisia kahdessa vuorossa. Kiireisimpinä päivinä, kuten vapun alla, voi valmistua useita tuhansia pullia yhden päivän aikana.

Ainakin toistaiseksi yritys aikoo pysyä Tohlopissa.

"Rakennus on vanha ja paikat ahtaat. Jos tulee iso tilaus, olemme kuin sillit suolassa. Jos muutamme, tulee kuitenkin ikävä asiakkaita, joista monet ovat käyneet täällä monta vuotta”, Nadja Ghenaïet sanoo.

Kinkkupiirakka on Nisu-Nikkareiden uusia tuotteita. Tässä se on valmiina menemään uuniin.

Oikaisu 23.9. klo 12.59: Nisu-Nikkarit omisti aiemmin yksi henkilö, ei kaksi pariskuntaa, kuten jutussa aiemmin luki.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut