”Koskaan ei tiedä, mitä kameraan tarttuu” – Revontulien kyttääminen ja valokuvaaminen on tamperelaiselle Tapio Piiralle jatkuvaa oppimista - Moro - Aamulehti

”Koskaan ei tiedä, mitä kameraan tarttuu” – Revontulien kyttääminen ja valokuvaaminen on tamperelaiselle Tapio Piiralle jatkuvaa oppimista

Otollisin aika revontulien näkemisille on syys-lokakuu. Innokkaimmat revontulikyttääjät aktivoituvat jo kesän lopussa.

Lielahdessa asuva Tapio Piira innostui revontulien kuvaamisesta viitisen vuotta sitten. Parhaat kuvauspaikat Tampereelta löytyvät Näsijärven rannalta, jolloin pohjoiseen taivaanrantaan on avoin näkymä.

22.9.2021 19:00

Moro, Lielahti

Kuvaustilanteessa on aina mukana epävarmuustekijä. Tämä tekee tamperelaisen Tapio Piiran mukaan revontulien valokuvaamisesta kiehtovan ja koukuttavan harrastuksen.

– Koskaan ei tiedä, mitä kameraan tarttuu. Kerran revontulet ja tähdenlento osuivat samaan kuvaan. Ennakkoon ei voi tietää, miten aurinkotuuli käyttäytyy ja millaisia revontulien muotoja se tuo meille näkyväksi, Piira sanoo.

Revontulet syntyvät, kun aurinkotuulen varautuneet hiukkaset törmäävät maapallon ilmakehään. Valoilmiön vihertävänkeltainen ja punainen väri syntyvät törmäyksistä happiatomeihin. Revontulten sinisen tai violetin värin taustalla on puolestaan törmäykset typpimolekyyleihin.

Tapio Piira otti kuvan Tampereella Näsijärvellä Jänissaaren lähellä 5. lokakuuta 2020. Piira kertoo, että tiedossa oli hyvä ennuste, ja revontulet ilmaantuivat taivaalle suhteellisen nopeasti.

Kyttäyskausi on alkanut

Tähtien ja linnunradan kuvaamista harrastunut Piira innostui värikkäistä taivaantulista noin viitisen vuotta sitten.

– Luulin siinä vaiheessa, ettei revontulia pysty kuvaamaan nykyisillä kameroilla. Aloin kuvissani kuitenkin näkemään vihreän sävyjä ja ihmettelin niiden alkuperää. Sitten oivalsin, että nehän ovat revontulia, jotka näkyvät vieläpä Tampereen yläpuolella.

Piiran mukaan hän ei ole vielä onnistunut nappaamaan parasta mahdollista revontulikuvaansa.

– Napakymppi vielä puuttuu, vaikka mielestäni kivoja kuvia olenkin revontulista saanut. Täydellinen kuva odotuttaa vielä itseään, mutta se tekeekin tästä harrastuksesta niin mielenkiintoisen.

Vinkit aloittavalle revontulikyttääjälle

Vinkkejä revontulien kuvaamiseen ja kuvauspaikkoihin löytyy netistä sekä Revontulikyttääjien Facebook-ryhmästä.

Pue riittävästi vaatetta päälle, ulkona seisoessa tulee nopeasti kylmä.

Muista huolellisuus, pimeässä voi kompastua. Otsalappua on kätevä varuste, jonka avulla kameraa pystyy käsittelemään pimeässä.

Linssi huurtuu syksyisin helposti kun lämpötila laskee lähelle nollaa. Hyvä keino huurtumisen välttämiseksi on laittaa kertakäyttöinen kädenlämmitin kameran objektiivin päälle.

Monien mielikuvissa revontulet loimottavat vain kaukana pohjoisessa, mutta todellisuudessa revontulia voi nähdä aivan eteläisintä Suomea myöten. Ilmatieteenlaitoksen mukaan tilastollisesti revontulia esiintyy Jyväskylän–Kuopion leveysasteilla kerran viikossa.

Tilastojen mukaan syksyn otollisinta revontuliaikaa on syys-lokakuu.

Innokkaimmat revontulien bongaajat aktivoituvat jo kesän loppupuolella. Piira avasi oman kyttäyskautensa 4. elokuuta, jolloin hän bongasi syksyn ensimmäiset säteet.

– Tämä yllätti minut itsenikin, vaikka tiesin, että oli hyvä ennuste. Säteet eivät näkyneet silmällä, vaan erottuivat ainoastaan kameralla kuvatessa, hän lisää.

Ennuste on suuntaa-antava

Tärppejä hyviin kuvausiltoihin Piira saa muun muassa Facebookin Revontulikyttääjät-ryhmästä, jossa on yli 17 000 jäsentä.

– Seuraan, mitä muut ryhmäläiset keskustelevat. Heillä on valtavasti ammattitaitoa. Muiden vinkeistä voi oppia paljon, sillä revontulien valokuvaamisessa ei ole koskaan valmis.

Kuva on otettu 16. huhtikuuta 2021 puolen yön aikaan Näsijärvellä Jänissaaren lähellä. Täysikuu ei haitannut revontulien näkymistä.

Erilaisista aurinkotuulen ja magneettisten myrskyjen voimakkuutta esittävistä diagrammeista voi päätellä, milloin ulos kannattaa mennä tähyilemään taivasta.

– Ennusteet ovat kuitenkin vain suuntaa-antavia. Vaikka olisi kuinka hyvä ennuste, mitään ei välttämättä näy, Piira huomauttaa.

Mitä upein revontulien tanssi menee kuvaajalta kuitenkin sivu suun, mikäli taivas on pilvessä.

Jos taivas on kirkas, paras ajankohta vuorokaudessa revontulien näkymiselle on keskiyön molemmin puolin.

– Aina ei kuitenkaan tarvitse odottaa keskiyöhön, vaan pimeinä syysiltoina revontulia voi näkyä jo iltayhdeksän tai kymmenen aikoihin, Piira kertoo.

Piira vieraili talvilomalla Kuhmossa, jossa hän otti 1. maaliskuuta 2021 tämän kuvan. – Päivä oli pilvinen, mutta illalla taivas selkeni ja revontulet värittivät taivaan. Koko ajan tuli toinen toistaan hienompia kuvioita taivaalle, Piira kuvailee.

Avara näkymä pohjoiseen

Revontulien kyttäämiseen Piira neuvoo valitsemaan mahdollisimman avoimen paikan, josta on näkymä pohjoiseen horisonttiin.

– Melkein mikä tahansa Näsijärven ympäristössä oleva rantapaikka, josta on avara näkymä pohjoiselle taivaalle, sopii kuvaukseen.

Revontulien vihreä väri johtuu happiatomeista. Kuva on otettu 16.4.2021 puolen yön aikaan Näsijärvellä Jänissaaren lähellä.

Rauhaniemi on yksi hyväksi todetuista kuvauspaikoista, joka on monien pirkanmaalaisten revontuliharrastajien tiedossa.

Piiran mukaan kaupunkiympäristö läheisyys ja mahdollinen valosaaste eivät Rauhaniemessä haittaa, sillä kaupungin valot jäävät kuvaajan selän taakse.

– Pieni valosaaste ei haittaa muutenkaan, kun kuvaa revontulia, sillä ne ovat niin kirkkaat. Tähtien kuvaamisessa se on vähän kriittisempää, Piira lisää.

Muita revontulien katseluun soveltuvia paikkoja on listattu myös Ursan verkkosivuilla olevaan karttaan.

Valovoimaa ja vakautta

Revontulien kuvauksessa Piira luottaa täysikennoiseen järjestelmäkameraan ja valovoimaiseen laajakulmaobjektiiviin.

– Pienemmälläkin kennolla pärjää. Jopa puhelimen kameralla ihmiset ovat kuvannet revontulia.

Jalusta on varusteista kuitenkin ehdoton, sillä käsissä pidelty kamera ei pysy riittävän vakaana. Yleensä revontulien taltioimiseen tarvitaan noin 5–10 sekuntin valotusaika.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut