Kesän hätkähdyttävin kukkaloisto Hatanpäällä on ohi, mutta väri-iloittelua voi jatkaa ensimmäisiin pakkasiin asti - Moro - Aamulehti

Kesän hätkähdyttävin kukkaloisto Hatanpäällä on ohi, mutta väri-iloittelua voi jatkaa ensimmäisiin pakkasiin asti

Ruusutarhan näyttävin ja runsaslukuisin kukinta sijoittui heinäkuulle, mutta kukinta jatkuu pitkälle syksyyn.

Ruusujen aika Hatanpäällä ei ole vielä kokonaan päättynyt.

25.8.2021 14:00 | Päivitetty 26.8.2021 10:23

Moro, Hatanpään arboretum

Hatanpäänpuiston ruusutarhan upein kukkaloisto on hiipunut, mutta Moron tuomio ruusuajan päättymisestä olikin täysin ennenaikainen.

Kuihtumisen ja lakastumisen merkit näkyvät puutarhassa, mutta pensaista löytyy myös hehkeitä kukintoja ja uusia nuppuja.

Hatanpäällä ruusut voivat kukkia ensimmäisiin pakkasiin asti.

Moro uutisoi heinäkuussa ruusutarhan näyttävästä kukinnasta, joka oli tänä vuonna poikkeuksellisesti lähes kuukauden etuajassa.

Heinäkuussa Moron haastattelema ruusutarhan vastaava puutarhuri Anni Toikkanen arvioi, että paras aika tulla ihailemaan ruusujen ensimmäistä ja runsainta kukintaa on kolmen tai neljän viikon sisällä.

Lue lisää: Paras aika ruusuretkelle on juuri nyt: Arboretumin ruusut kukoistavat kuukauden etuajassa – Katso kuvat puutarhan näyttävimmästä kukkaloistosta

Vaikka elokuun lopussa ruusujen kukinta on ollut puutarhassa huomattavasti maltillisempaa, kukinta ei kuitenkaan ole ohi tältä kesältä.

– On totta, että helteiden vuoksi ruusujen ensimmäinen kukinta oli todella runsas ja vauhdikas, mutta tämä ei tarkoita että kukinta olisi kokonaan ohi. Ruusut tekevät nyt uusia nuppuja kesällä leikattujen kukkineiden tilalle ja kukkivat pakkasiin saakka, Toikkanen kommentoi elokuun viimeisellä viikolla.

Tänä vuonna ruusutarhan paras ja runsain kukinta ajoittui helteiden kirittämänä kuukautta tavanomaista aikaisemmaksi.

Puutarhassa näkyy kuihtumisen ja lakastumisen merkkejä, mutta ruusut avaavat uusia nuppuja pitkälle syksyyn saakka.

Ruusut avaavat uusia nuppuja pitkälle syksyyn saakka.

– Säätiedotuksen mukaan ilmat lämpenevät vielä 20 asteeseen ja luvassa on aurinkoisia päiviä, jolloin kannattaa ehdottomasti tulla vielä katsomaan ruusuja, Toikkanen vinkkaa.

Hatanpään arboretumissa keltaisen ja punaisen sävyissä hehkuvat daaliat ovat yksi istutusten komistuksista.

Kävelykierroksella kannattaa ruusutarhan lisäksi suunnata Hatanpään arboretumin muihin osiin, joissa istutukset ovat hyvin värikylläiset ja täynnä elämää. Ruusutarhaa ympäröivien koristeomenapuiden oksat notkuvat hedelmistä.

1970-luvulla rakennetun arboretumin alueella nähdä lukuisia erilaisia pensaita, puita, monivuotisia perennoja, yksivuotisia kesäkukkia sekä maustekasveja.

Ruusutarhaa reunustavat koristeomenapuut ovat täynnä hedelmiä.

Juhannusruusun kukinta on takanapäin, mutta kävelykierroksella voi ihailla pensaan himmeän mustia ruusunmarjoja.

26.8.2021 klo 10.22 Jutusta poistettu virheellinen tieto, että ruusutarhan kukinta olisi kokonaan ohi. Juttua muokattu ja päivitetty kauttaaltaan ja lisätty puutarhuri Anni Toikkasen kommentteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut