Moron kolumni: Nostetaan oman kylän olympiasankarit esille - Moro - Aamulehti

Moron kolumni: Nostetaan oman kylän olympiasankarit esille

21.8. 11:00

Tokio paljasti, ettei maailman parhaaksi pääse helpolla. Suomalainen ei noussut ykköseksi yhdessäkään lajissa ja himmeimpiä mitaleitakin kertyi vain kaksi.

Kultamitaleilla mässäily ei ole ollut edes tamperelaisille arkea. Tamperelaisuus on suhteellista, mutta nyt puhutaan kesäkisojen olympiavoittajista, jotka ovat joko syntyneet ja asuneet pitkään Tampereella tai edustaneet tamperelaista urheiluseuraa kultamitalin saalistaessaan.

Tampere ei esittele sankareitaan kovin näyttävästi. Keksin kaupungista yhden paikan, joka on nimetty täkäläisen kesäkisojen olympiavoittajan mukaan: Teiskontien varressa Kissanmaalla on Isä Järvisen puisto. Tavallaan Verner ”Isä” Järvinen ei täytä kriteerejä, sillä voittaessaan Ateenassa 1906 antiikkisen kiekonheiton hän ei vielä edustanut Tampereen Pyrintöä ja muuttikin kaupunkiin vasta myöhemmin. Ateenan välikisoja ei voi edes pitää virallisina olympialaisina.

Puistonsa Verneri ansaitsee. Sen nimi tulee muuttaa Isä ja poika Järvisen puistoksi, jotta TP:stä hesalaisseuraan ennen Los Angelesin (1932) keihäskultaansa siirtynyt Matti Järvinenkin noteerattaisiin.

Järvisten tapaan myös molempien käsien keihäskultaa Tukholmassa (1912) nakannut Julius Saaristo oli tamperelainen hahmo, vaikkei täkäläistä seuraa h-hetkellä edustanutkaan. Häntä muistettakoon ristimällä Näsiselälle syntyvä saariryhmä Julius-saaristoksi. Tulevan Näsisaaren lisäksi siihen kuuluvat Reuharinsaaret, Siilinkari, Tupakkirulla.

Peräseinäjokeen yhdistetty Ville Ritola juoksi Pyrintöä edustaessaan Pariisissa (1924) neljä kultamitalia. Villen kunniaksi jonkin Takahuhdin kokonaisuuden voisi nimetä Ritoloiksi. Hän löysi sieltä heti Pariisin kisojen jälkeen kaksoismurhan uhrit – murhaaja otti niin kovat ritolat, että jäi kiinni vasta viiden vuoden päästä.

Antwerpenin (1920) kolmiloikan ykkönen Ville Tuulos oli ehta Amurin ja Pyynikin poika. Nyt kun hänen kotikulmilleen Heinäpuistoon suunnitellaan kerrostaloja, Villeä pitää muistaa kujanpätkällä.

Ale Saarvala oli viipurilaisena maamme ensimmäinen telinevoimistelun kultamitalisti (Berliini 1936), mutta edusti Tampereen Voimistelijoita voittaessaan joukkuekultaa Lontoossa 1948. Hän harjoitteli Suomen ensimmäisessä kunnallisessa voimistelusalissa Frenckellissä, johon nyt suunnitellaan hotellia. Kompleksiin voisi sisällyttää markkinahenkisen Ale-myymälän.

Syntyperäinen tamperelainen Rauno Mäkinen paini kultaa Melbournessa 1956. Hän oli poliisi, joten Nekalan tulevan poliisitalon putkan klassinen muovipatjahotelli nimetään Mäkisen molskiksi. Toinen painisankarimme Pertti Ukkola (Montreal 1976) on nuori mies, joten odotellaan rauhassa Koukkuniemeen valmistuvaa Ukkola-nimistä miesten osastoa.

Amsterdamin (1928) 10-ottelun kultamitalistin, Pyrinnön Paavo Yrjölän juuret ovat niin syvällä Hämeenkyrön mullassa, että kaupungin kadunnimitoimikunnan pitää kysyä vinkkiä siitä suunnasta.

Kirjoittaja on Aamulehden emeritustoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut