Tampereella ollaan taas Suomen ensimmäisiä – Kekseliäs tuuliverkon kokeilu alkoi Pyhäjärvellä saunalauttojen laiturissa - Moro - Aamulehti

Tampereella ollaan taas Suomen ensimmäisiä – Kekseliäs tuuliverkon kokeilu alkoi Pyhäjärvellä saunalauttojen laiturissa

Mikäli kikka toimii, sitä saatetaan hyödyntää monissa Tampereen satamissa.

Soutukeskuksen laiturin tuuliverhon kokeilu kelluvalla laiturilla on ilmeisesti Suomen ensimmäinen.

27.8.2021 8:00

Moro, Hatanpää

Soutukeskuksen uuteen saunalauttojen laituriin Viinikanlahdella on kokeeksi asennettu 20 metriä leveä ja 2,3 metriä korkea tuuliverho, jonka tarkoitus on vähentää Pyhäjärveltä tulevaa kovaa tuulta.

– Tuuliolot ovat tässä laiturissa todella haastavat, myrskypuuskissa tuulen nopeus on varmasti ainakin 30 metriä sekunnissa, toteaa suunnittelija Sasu Siekkinen.

Laiturista länteen on aavaa Pyhäjärven selkää Rajasalmeen saakka. Sieltä puhaltelevat länsituulet osuvat suoraan saunalauttalaituriin. Aallokko on toisinaan niin rajua, että edessä oleva aallonmurtajalaituri nousee ja laskee yli metrin aaltojen mukana.

Siekkinen on Pimara Oy:n alihankkijana suunnitellut saunalauttojen laituriin tuuliverhon, jollaisia yleensä nähdään vain isojen ulkovarastojen oviverhoina ja esimerkiksi Lahden hyppyrimäkien tuulisuojina.

Tilaajana on Tampereen kaupunki. Satamavastaava Tuomas Salovaara toteaa, että verholla halutaan parantaa saunalauttojen laiturin toimivuutta ja myös asiakkaiden mukavuutta.

– Valittu verhomateriaali on hienoista verkkoa, joka läpäisee vain 25 prosenttia tuulesta, Siekkinen kertoo.

Tampereen satamavastaava Tuomas Salovaara, vesistörakentaja Heimo Korte Pimara Oy:stä ja yrittäjä Sasu Siekkinen toteavat, että tuuliverho on osin läpinäkyvä.

Tuuliverho on tiheää verkkoa, joka läpäisee vain noin neljänneksen tuulesta.

Suomen ensimmäinen

Tampereella alkoi siis maanantaina kokeilu, miten tuuliverho soveltuu kelluvaan laituriin suojaamaan tuulelta saunalauttoja ja myös lauttojen matkustajia.

Aiemmin kaupallisien saunalauttojen kotisatama oli Ratinan suvannossa, mutta nyt niille on rakennettu tukikohta Soutukeskukselle. Ratinaan lauttojen vanhalla paikalla on vierasvenesatama.

Tuuliverhon lisäksi saunalauttojen laituria parannetaan uudella kävelysillalla, josta tulee kaareva ja siinä on myös kaiteet. Nykyinen kävelysilta on kaiteeton.

Tuuliverho kiinnitetään metallisiin tukitolppiin läpipulttaamalla. Lisätukea antavat ristiin kiristettävä vaijerit. Tolpat on kiinnitetty todella tukevasti laituriin.

– Verhon toimitti tamperelainen Tradea Oy eikä sielläkään ole kuultu, että tuuliverhoa olisi missään käytetty kelluvalla laiturilla suojana, Siekkinen toteaa.

Sasu Siekkinen ja Tuomas Salovaara (oik.) toteavat Soutukeskuksen laiturilla, että tuulisella paikalla verho tarvitsee tukeva kiinnitysraudat.

Nässylläkin tuulee

Satamavastaava Salovaara kertoo, että kokeilu on mielenkiintoinen myös muiden Tampereen nykyisten ja tulevien venesatamien kannalta.

Näsijärvelläkin on satamia, joissa tuuliverholla voisi mahdollisesti parantaa oloja.

Pyhäjärven puolella tuuliverhosta voisi olla apua myös Härmälänsaaren satamassa. Lisäksi aikanaan on tulossa satama Viinikanlahden pohjukkaan jätevedenpuhdistamon tilalle rakennettavan asuinalueen edustalle ja mahdollisesti esimerkiksi Suomen trikoon edustalle Pyynikin rantaan.

– Lisäksi havainnesuunnitelmassa on kävelysilta Viinikanlahden yli keskustaan.

Kaikissa näissä voidaan kenties hyödyntää tuuliverhoja, mikäli saunalauttalaiturin kokeilu onnistuu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut