Laukontorin pärämätsit on uustuotannon parasta A-ryhmää - Moro - Aamulehti

Laukontorin pärämätsit ovat uustuotannon parasta A-ryhmää: Ikivanha tamperelainen pikaruoka kasvoi jättikokoiseksi

Salapoliisityö paljasti, että piirakat tehdäänkin tilauksesta pienessä ylöjärveläisyrityksessä.

Janne Mäkinen omistaa osan Laukontorin pärämätsivaunusta ja Papinkadulla sijaitsevasta kortteliravintola Pyystä. Talvella vaunu on varastossa ja palaa kesäkauden alkaessa Laukontorille. Talvella pärämätsejä saa vain Pyystä.

12.8. 18:00

Moro, Laukontori

Tampereen viime vuosituhannen kuuluisin pikaruoka eli tataarien perinneruoka pärämäts on nykyisin monen paikallisen leipomon tai kahvilan tuotannossa tai myynnissä.

Nyt Moro-lehden pärämäts-asiantuntijan mielestä ne kaikki ovat kohdanneet voittajansa.

Laukontorilla kesän ajan seissyt pärämäts-vaunu myy uustuotantopärämätsien parasta A-ryhmää.

Pieni salapoliisityö kuitenkin kertoo, että piirakat tehdään Ylöjärvellä tilauksesta ja tarkan reseptin mukaan kehitettynä.

Pärämätsin takana on kaksi miestä, myyntivaunun ja Kaakinmaalla toimivan kortteliravintola Pyyn osaomistaja Janne Mäkinen ja Yläjärvellä sijaitsevan yhden miehen lihanjalostustehtaan omistaja Pentti Sunell.

Vuonna 2018 Mäkinen huomasi, että Tampereen ikivanha pikaruoka oli mukavassa nostalgianosteessa ja hän halusi tehdä siitä oman versionsa.

– Se perustuu makumuistooni. Jokainen muistaa äitinsä lihapullat ja tässä on kyse samasta asiasta. Muutin Tampereelle alkuperäisen Linkosuon pärämätsin jälkimainigeissa."

Mäkinen kertoi visionsa Sunellille ja siitä se lähti.

– Tavoitteena oli tehdä vähän suurempi piirakka, josta lähtee nälkä. Samalla kehitettiin vegaaninen versio.

Ikävä kyllä kokovertailuun löytyi vain juomapullo ja -tölkki.

Kaksi myyntipaikkaa

Monen testikappaleen jälkeen valmistui piirakka, joka painaa huimat 175 grammaa.

Pentti Sunell valmistaa tehtaassaan myös omaa pärämäts-versiota, joka on ns. normikokoinen. Se painaa ”vain” 125 grammaa.

Laukontorin jättiläistä myydään Tampereella vain kahdessa paikassa, kesällä Laukontorilla ja ympäri vuoden kortteliravintola Pyyssä.

Moro sai testattavakseen sekä liha- että vege-version. Ne ovat saman kokoiset ja saman näköiset, mutta jokin on erilaista.

– Lihaversiossa on erilainen taikina. Tuunasin sitä suomalaiseen makuun, jonka ansiosta rasvakeittimessä oikeaoppisesti lämmitetty piirakka on todella rapea, Sunell paljastaa.

Jättipärä tarjotaan Laukontorilla ja Pyyssä oikeaoppisesti kuivilla tai märillä mausteilla tai molemmilla. Lisäksi mukana on silmä tartar-majoneesia.

Ja rapea se todellakin on!

Torin myyntivaunu saatiin valmiiksi viime kesän puolessa välissä. Sen jälkeen torivaunussa ja Pyyssä on myyty mukavaasti kumpaakin versiota.

– Viime kesä meni harjoittelussa, mutta tämä on jo ihan liiketoimintaa, Mäkinen kertoo.

Myyntivaunu on Laukontorilla avoinna säävarauksella.

Tehtaansa keittiössä Sunell viimeistelee piirakan perusmajoneesilla ja mausteseoksella.

– Mikrossa piirakkaa ei saa koskaan lämmittää, mutta airfryerillä saa rapean taikinan uppopaiston tapaan.

Molemmat miehet muistuttavat, että jokainen pärämäts on aina käsin tehty elintarvike. Vieläkään ei ole keksitty konetta, joka tekisi rypytyksiä pyöreään piirakkaan.

– Sen vuoksi nämä ovat vähän arvokkaampia. Esimerkiksi lihapiirakat valmistuvat koneella ja sen vuoksi niiden hinta voi olla alle euron kappale, Sunell taustoittaa.

Jättipärämätsin kehittäjä Pentti Sunell etsii jatkajaa yritykselleen.

Huomenna syntymäpäivät

Kestiherkku ei myy tuotteitaan lainkaan suoraan kuluttajille tai vähittäiskaupoille. Asiakkaat ovat muun muassa ravintoloita ja pitopalveluita eli siis suurkeittiöitä.

Huomenna perjantaina 13.8. Sunellin Kestiherkku täyttää 20 vuotta. Ennen omaa yritystä Sunell työskenteli pitkään muun muassa Tapolalla.

– Nyt olen jo 65-vuotias ja nostan eläkettä. Haluaisin myydä yrityksen ja oman kodin sisältävän kiinteistön työni jatkajalle. Opastan kyllä alkuun niin, että tuotanto jatkuu, Sunell lupaa.

Pärämätsi-vaunu

Missä sijaitsee? Laukontorilla.

Milloin on avoinna? Säävarauksella tiistaista perjantaihin kello 12–19, lauantaisin kello 12–17.

Mitä maksaa? Molemmat versiot 6,50 euroa.

Mikä yllätti? Ainakin lihapärämäts on huomiota herättävän suuri ja painava, ja se käy lounaasta.

Mikä ihmetytti? Vaunua pyörittääkin kaakinmaalainen kortteliravintola Pyy, joka sijaitsee Papinkadulla. Myynnissä on myös perinteisiä makkaraperunoita.

Vielä lopuksi tivaan Sunellilta ennustetta pärämätsin tulevaisuudesta. Vastaus yllättää.

– Teen tällä hetkellä strutsin lihasta pärämätsejä pälkäneläiselle tilaajalle ja ylämaan karjasta valmistettuja muun muassa ylöjärveläisen Tahlon tilan tilamyymälään.

– Pärämätsille käy niin kuin kaikille hyville asioille maailmassa. Jossakin vaiheessa käy niin, että jo unohdetun tuotteen kysyntä elpyy uudelleen.

– Nyt pärämätsi elää renessanssia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos