Vili Taipale lahjoitti pyöriä autismiasuntolaan Lintuhytissä - Moro - Aamulehti

Vili Taipaleen korjaamat polkupyörät ilahduttavat nyt Lintuhytin asumisyksikön asukkaita – nuori yrittäjä lahjoitti Lintuhyttiin kolme pyörää, skuutin ja kaksi kypärää

Ohjaaja Leena Hiltunen: ”On tärkeää, että asumisyksikön asukkaat saavat tehdä mahdollisimman paljon normaaleja asioita elämässään. Kaikki on mahdollista, asioita pitää vain soveltaa. Tarjoamme Lintuhytissä ympärivuorokautista asumista, tukiasumista ja asumisvalmennusta autismikirjon henkilöille. ”

Vili Taipale on nyt 4H-yrittäjä ja korjaa kesätöikseen polkupyöriä. Hän lahjoitti yhteistyössä Roskalavan ja Tampereen Puskaradion kanssa kulkupelejä Lintuhyttiin. Asumisyksikössä ei ollut entuudestaan yhtään pyörää. Tämä kuva on otettu Vilin kotona alkukeväästä.

2.6. 18:31

Moro, Lintuhytti

Morossa on seurattu Vili Taipaleen pyöränkorjaajayrittäjän uraa. Nyt nuori yrittäjä on tehnyt hyväntekeväisyyttä.

Lintuhytin Autismisäätiön asumisyksikkö sai lauantaina Vili Taipaleen kautta kolme polkupyörää, skuutin ja kaksi kypärää.

Lintuhytin asumisyksikkö sijaitsee Tampereella Hervantajärven alueella. Lahjoitus tuli Vililtä sekä Roskalava- ja Puskaradio-ryhmästä. Vili korjasi pyörät. Todennäköisesti jatkoa seuraa, ja Lintuhytti saa lisää harrastusvälineitä.

Lintuhytissä työskennellyt Minna Gikineh laittoi Roskalava-ryhmään viestiä, ja siitä homma lähti käyntiin.

– Olen seurannut Viliä alusta lähtien. Hän halusi antaa kiitoksen ja mahdollisuuden jollekin toisellekin, niin mulle tuli Lintuhytin nuoret mieleen. He tarvitsevat myös mahdollisuuden. Polkupyörälahjoitus tuo kesäiloa nuorille. He voivat fillaroida ympäristön hienoilla pyöräteillä avustajien kanssa. Kiitos Vili ja Tampereen Roskalava-ryhmä sekä Puskaradio Tampere. Lahjoitus tuli oikeaan paikkaan, Minna Gikineh sanoo.

– Koska Minna on tällä hetkellä toisessa kodissaan Gambiassa, lupasin hoitaa Vilin ja roskalavaporukan kanssa pyörien luovutuksen, ohjaaja Leena Hiltunen toteaa.

Normaaleja asioita

Hän pitää tärkeänä sitä, että asukkaat saavat tehdä mahdollisimman paljon normaaleja asioita elämässään. Kaikki on mahdollista, asioita pitää vain soveltaa. Korona-aika on ollut haasteellista, koska asukkaiden kanssa ei ole voinut mennä kauppaan, mikä olisi tärkeää.

– Siinä oppii rahankäyttöä ja integroituu yhteiskuntaan. Tästä meiltä Lintuhytistä on helppo pyöräillä jätskille Hervannan Duolle.

Vili Taipale on vaatimaton eikä nosta itseään esille. Yhteistyön voima toteutui tässä lahjoituksessa ja sitä samaa tehdään Lintuhytissä.

– Meidän asukkaamme haluavat aivan samoja juttuja kuin muutkin nuoret. Pyöräillä, heittää koripalloa, mennä uimarannalle, Särkkään, parturiin ja ihan vaan pyörimään paikkoihin.

Kaikki asukkaat eivät kykene ajamaan normaalilla pyörällä. Ne, jotka pystyvät, pyöräilevät työntekijöiden ja avustajien kanssa.

Yhteinen päätös

Vili Taipale kertoo, että yhdessä Roskalavan kanssa päätettiin lahjoituskohde. Eniten ääniä sai Lintuhytti.

– Pyörät on meiltä kaikilta, Puskaradio- ja Roskalava Tampereelta. Ei yksin multa. Koko Tampereen takia sain kesätöitä, saan romupyöriä ja kunnostan ja myyn ne. Mulle kerrottiin, ettei Lintuhytissä ole yhtään pyörää.

Vili on Tampereen 4H-yhdistyksen 4H-yrittäjä ja hän on osallistunut Tampereen 4H-yhdistyksen ja Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden yhteistyössä järjestämään Tuunaa sun kesäduuni -yritysvalmennukseen.

Mitä on autismi?

Autismi on autismikirjoon kuuluva neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö. Se aiheuttaa hyvin vaihtelevia toiminnallisia esteitä, jotka vaikuttavat huomattavasti autistisen ihmisen elämään. Autistinen ihminen voi myös kokea jotkin asiat vahvuutena. Se on myös monelle tärkeä osa omaa identiteettiä, eikä autismi ole mikään sairaus tai tauti, josta pitäisi parantua.

Autistinen ihminen on ainutlaatuinen, joten hänen aistiensa välittämä tieto ja sen tulkinta on täysin yksilöllistä ja tavallisesta poikkeavaa. Autismi yleensä huomataan siinä vaiheessa, kun lapsen pitäisi alkaa opetella vuorovaikutustaitoja.

Koska autismi ei usein näy ulospäin, autistisen ihmisen käyttäytymistä voidaan tulkita väärin. Koko autismikirjolla on havaittavissa joitain yhteisiä tunnistettavia piirteitä, mutta se, miten autismi ilmenee, on hyvin yksilöllistä. On aina tärkeä muistaa, että autismi ei ole valinta, vaan se on synnynnäistä. Kukaan ei pysty itse vaikuttamaan siihen, onko autistinen vai ei.

Autismisäätiöllä 350 ammattilaista

Autismisäätiöllä on 350 ammattilaista, jotka työskentelevät sen hyväksi, että autismikirjon ihmiset saavat elää täysivaltaisesti, kuten kaikki muutkin.

– Lintuhytin asumisyksikkö sijaitsee Tampereella Hervantajärven alueella hyvien kulkuyhteyksien päässä. Tarjoamme ympärivuorokautista asumista, tukiasumista ja asumisvalmennusta autismikirjon henkilöille, ohjaaja Leena Hiltunen kertoo.

– Ympärivuorokautisen asumispalvelun tavoitteena on vahvistaa asumisessa ja arjen hallinnassa tarvittavia taitoja ja sitä kautta lisätä osallisuutta ja hyvinvointia. Asumisympäristön suunnittelussa huomioidaan aina asiakkaan yksilölliseen kommunikaatioon, vuorovaikutukseen, aistitoimintoihin ja toimintakykyyn liittyvät tarpeet, Hiltunen kertoo.

– Tukiasuminen on arjen- ja elämänhallintaa tukevaa yksilökuntoutusta asiakkaan kotona ja hänen omassa toimintaympäristössään. Tavoitteet laaditaan yhdessä asiakkaan kanssa. Myös verkostolla on aktiivinen rooli. Tavoitteena on saavuttaa sellaiset elämän, arjenhallinnan ja itsetuntemuksen taidot sekä menetelmät, joiden avulla asiakkaan on mahdollista suoriutua aktiivisena toimijana arjessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos