Riksat ilmestyivät Tampereen katukuvaan vappuna - Moro - Aamulehti

Tiesitkö, että Tampereen kaduilla kiitää uusi kulkuväline? Viisi minuuttia viidellä eurolla: ”Yleisimpiä kyytejä ravintolasta ravintolaan tai kapakasta kotiin”

Ekologinen riksa vie ravintolasta toiseen, kapakasta kotiin, kiertoajelulle tai tuo kaupasta kotiin raskaiden ruokakassien kanssa. Riksahomma alkoi Kuopiosta vuonna 2016. Vuonna 2020 mukaan tuli Jyväskylä. Tänä kesänä mukaan liittyivät Tampere, Turku, Oulu, Savonlinna, Mikkeli ja Lahti. Kesälle 2022 on tulossa useita uusia kaupunkeja.

Antti Haavisto polki viime kesän riksaa Kuopiossa. Sähköavusta huolimatta paino putosi neljä kiloa suven aikana. Nyt hän on riksayrittäjä Tampereella.

13.5.2021 8:03 | Päivitetty 14.5.2021 9:42

Moro, Keskustori

Yrittäjä parkkeeraa riksan Keskustorilla kioskin viereen. Siinä on yksi ”riksapysäkki”, toinen on Hämpillä Jerun Pubin edessä ja kolmas Tullintorilla pääoven edessä.

Tampereen katukuvaan ilmestyi vappuna riksoja. Niitä on viisi. Toiset viisi saapuvat juhannuksen maissa.

Näin toukokuussa riksat suhaavat perjantaisin ja lauantaisin. Kesällä alkuviikosta riksakuskit tekevät päivävuoroa ja viikonlopun tuntumassa riksataksi kulkee aamuyöhön asti.

Videolla pääset riksan kyytiin:

Tampereen Biketaxi -yrittäjä Antti Haavisto haki kokemusta viime kesänä Kuopiossa. Vaikka ajopeli on sähköavusteinen, hän laihtui kesässä neljä kiloa.

– Kyllä tässä polkea saa, vaikka on sähköä apuna. Sen määrää voi tässä säätää. Akku kestää neljä tuntia ja niitä on mukana matkassa kaksi, joten kyllä niillä hyvin työvuoron tekee, Antti Haavisto sanoo.

Yksi tolppa on Keskustorilla kioskin vieressä. Kyytiin otetaan kaksi kolme ihmistä. Antti Haavisto kertoo, että vappu oli menestyksekäs. Kahdessa päivässä oli 300 asiakasta.

Alku Kuopiosta

Biketaxi toimii franchising-periaatteella. Menettelyssä yrittäjä hankkii oikeuden käyttää tavaramerkkiä ja menetelmiä harjoittamassaan yritystoiminnassa. Tästä oikeudesta yrittäjä suorittaa korvauksen.

Riksahomma alkoi Kuopiosta vuonna 2016. Vuonna 2020 mukaan tuli Jyväskylä. Tänä kesänä mukaan liittyivät Tampere, Turku, Oulu, Savonlinna, Mikkeli ja Lahti. Kesälle 2022 on tulossa useita uusia kaupunkeja.

Startti onnistui

Tampereella startti vappuna oli onnistunut. Kahdessa päivässä oli 300 asiakasta.

– Yleisimpiä kyytejä oli ravintolasta ravintolaan tai kapakasta kotiin. Kesällä näen tässä mahdollisuuksia kiertoajeluihin, Antti Haavisto sanoo.

Hinta perustuu aikaan. Viisi minuuttia kyytiä maksaa viisi euroa. Viikonloppuisin minimimaksu on kympin.

Viidessä minuutissa pääsee Keskustorilta länteen Pyynikintorille asti. Idän suuntaan samassa ajassa etenee Itsenäisyydenkadulle.

Kuskin työkalut.

Yksityiskohta ohjaustangosta.

Voi tilata

– Riksassa on 500W:n sähkömoottori ja vauhti rajoittuu maksimissaan 25 kilometriin tunnissa. Sanoisin, että normaali ajovauhti on noin 10–15 kilometriä tunnissa. Olemme elämyspalveluita tuottava yritys, emmekä kilpaile muiden kuljetuksia tarjoavien yritysten kanssa, kuten potkulaudat tai vaikka linja-autot. Kyytiin mahtuu kerrallaan mukavasti kaksi kolme henkilöä.

Katukuvassa riksat herättävät myönteistä huomiota. Moni ohikulkija vilkaisee riksaa, ja hymy nousee huulille.

Riksan voi tilata. Puhelinvaihde yhdistää asiakkaan niin, että vuorossa olevat riksakuskit saavat kaikki hälytyksen. Nopein ja vapaa vastaa.

Biketaxin oma mobiilisovellus on kokeilussa Kuopiossa. Se vaihtoehto voi tulla Tampereelle loppukesästä tai viimeistään kesällä 2022.

Voimansiirtolaitteistoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut