”Ihan hirveää mölyämistä kello 3.51:een saakka” – Lähiasukkaat kypsänä lauttojen möykkäporukoihin - Moro - Aamulehti

”Ihan hirveää mölyämistä kello 3.51:een saakka” – Lähiasukkaat kypsänä lauttojen möykkäporukoihin

Saunalauttojen lähtö Ratinasta saattaa viivästyä uuden laiturin rakentamisen takia.

Markku Huhtamäki (vas.) ja Raimo Kujansuu toteavat, että kyllä keskustassa ääntä saa olla, mutta saunalautoilta pikkutunneille kantautuva mölinä häiritsee lähiasukkaita.

13.5. 7:00

Moro, Ratinan suvanto

Ratinan suvannon saunalauttojen laiturin lähiasukkaat kertovat tilanteesta, joka on jokaisen ihmisen painajainen.

Kesäyö toisensa jälkeen muutaman kymmenen metrin päähän rantautuu saunalautallinen hyvässä vauhdissa olevia juhlijoita, joita lähiasukkaat ovat alkaneet nimittää möykkäporukoiksi.

– Pahimmillaan se on ollut ihan hirveää. Huuto ja mekastus kantautuu asuntoihin eikä pakoon pääse, jollei lähde muualle, vaikka mökille eikä kaikilla asukkailla ole paikkaa minne lähteä. Esimerkiksi toissa sunnuntaina mölyäminen jatkui kello 3.51:een saakka, kuvailee Asunto Oy Tampereen Actifissa asuva Markku Huhtamäki.

Hän on taloyhtiön hallituksessa. Hallituksen puheenjohtaja Raimo Kujansuu sanoo, että asukkaita ei haittaa saunalauttaliikenne eivätkä lähdöt ja asialliset saapumiset.

– Ongelmana ovat ne porukat, jotka paluun jälkeen jäävät tähän rantaan lautoille juhlimaan, hän täsmentää.

Viime torstaina laiturissa oli kolme saunalauttaa. Normaalisti niitä on ainakin neljä. Lauttojen on määrä siirtyä tulevan vierasvenesataman tieltä Viinikanlahden laitureihin.

Moni kaupunkilainen on lähettänyt Morolle viestiä, että tästä olisi kiva katsella suvannon elämää, jollei lauttarivi sitä estäisi. Lähiasukkaat Markku Huhtamäki (vas.) ja Raimo Kujansuu uskovat vierasvenesataman rauhoittavan koko aluetta.

Normaalimelu on ok

He toteavat, että keskustassa pitää sietää normaalia keskustan melua. Öinen toistuva mökä ei heidän mielestään kuulu keskustaankaan.

Mökä kantautuu myös korttelin toiselle reunalle. Matti Höyssä asuu Satamakadun ja Kuninkaankadun kulmauksessa. Siellä on As. Oy Koti.

– Kaikki toivomme Laukontorin ja sataman elävöittämistä ja viihtyisää aluetta kaikille tamperelaisille. Laituritkin ovat remontin jälkeen hienot, mutta usein juhlijoiden jälkeen kurjassa kunnossa, hän toteaa.

Odotettu muutos

Moro kertoi huhtikuun lopussa, että saunalauttojen kotisatama siirretään pois Ratinan suvannosta.

Lauttojen nykyiselle paikalle Laukonsillan länsipuolelle oli tarkoitus avata saunaravintola Kuuman hoitama vierasvenesatama palveluineen jo kesäkuun alussa. Aikataulu tosin näyttää nyt venähtävän.

– Tampereen kaupungin tavoite on avata vierasvenelaituri mahdollisimman pian. Tampereen kaupunki yrittää järjestää laiturissa olleille paikan asianmukaisesti maksaneille saunalautoille korvaavan paikan lähistöltä. Korvaavat paikat eivät ole varmistuneet vielä. Takaraja tässä vaiheessa on, että vierasvenelaituri oli toiminnassa viimeistään juhannuksena, kertoo rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen kaupungilta.

Markku Huhtamäki (vas.) ja Raimo Kujansuu toteavat, että kyllä keskustassa ääntä saa olla, mutta saunalautoilta pikkutunneille kantautuva mölinä häiritsee lähiasukkaita.

Lähiasukkaille muutos on tervetullut ja kaupungin suuntaan lähtee siitä kiitos. Asukkailla on selkeä vaatimus, mikäli saunalautat jatkavat vielä tänä kesänä lähilaiturissa.

– Toimintaa iltaisin pitää ehdottomasti valvoa. Kaupungin pitää sopia, valvooko kaupunki vai poliisi, että sääntöjä noudatetaan.

Mikä on aikataulu?

Asukkaat ovat odottaneet ratkaisua jo yli vuoden. Tietäväinen kertoo, että saunalauttojen parhaaksi paikaksi Tampereen kaupungin alueelta näyttäisi soutukeskuksen aallonvaimenninlaituriin tukeutuva ratkaisu.

– Aallonmurtajalaituriin on hankala kiinnittyä suoraan, koska myrskyllä aallonvaimenninlaituri liikkuu melko paljon. Siksi olemme suunnitelleet aallonvaimenninlaiturin kylkeen käyntisillalla kytkeytyvää pientä laituria, jossa olisi muutama saunalauttapaikka.

Sataman aikatauluun vaikuttavat lupa-asiat. Pisimmillään valmistuminen siirtyy ensi vuoteen.

Tänne Soutukeskuksen laitureihin Viinikanlahden Hatanpään puoleiselle reunalle suunnitellaan saunalauttojen kotisatamaa. Pari lauttaa oli jo paikalla oikeassa reunassa näkyvässä laiturissa.

– Aikatauluun vaikuttavat lupa-asiat. Varmistan vielä elyltä, voidaanko olevaa ponttonilaituria leventää ilman vesilain mukaista lupaa. Jos laiturin leventäminen vaatisi vesilain mukaisen luvan, kotisataman toteuttaminen siirtynee loppusyksyyn tai ensi vuodelle. Jos lupaa ei tarvita, arvioisin kotisataman olevan mahdollinen parhaimmillaan juhannuksena, Tietäväinen toteaa.

Onko Viinikanlahdelle mitään vaihtoehtoja, jos ajatellaan Ratinan suvantoa asiakkaiden noutopaikkana?

– Periaatteessa aina on vaihtoehtoja. Ratinan suvanto on minun mielestäni hyvä sijainti asiakkaiden noutoon ja palauttamiseen. Kaupungin palvelut ovat siinä lähellä ja monipuolinen joukkoliikenne kulkee reilun korttelin päässä. Vieressä on myös pysäköintipaikkoja, jos joku sattuisi saunalauttaristeilylle tulemaan omalla autolla.

– Jos näitä seikkoja ei oteta huomioon, kai lauttaan voisi siirtyä mistä laiturista tahansa.

Osallistu Moron viikon kysymyksen arvontaan täältä.

Vierasvene satama perustetaan

Saunalauttojen nykyiselle laituripaikalle perustetaan Pyhäjärven uusin vierasvenesatama. Avaus on määrä olla kesäkuun alussa, mutta aikataulu voi venyä.

Kotisatamaksi saunalautoille suunnitellaan Viinikanlahden laitureita Soutukeskuksen rannassa. Aikomuksena on rakentaa lautoille yksi lisälaituri.

Saunalautat voivat edelleen hakea ja jättää asiakkaita Ratinan suvannon laitureilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: