Moron luontotohtori kanadanmajavista - Moro - Aamulehti

Moron luontotohtori vastaa: Majavat sopeutuvat elämään isoilla järvillä

” Länsi-Suomessa kanadanmajavaa on pyritty metsästämään, jotta alkuperäinen majavalajimme saisi elintilaa.”

Tämä kanadanmajava on kuvattu Linnansaaren kansallispuistossa Rantasalmella.­

19.4. 8:00

Moro, Vapriikki

Moron Luontotohtori on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi Tomi Kumpulainen. Hän vastaa taas lukijoiden visaisiin luontokysymyksiin.

Luontotohtorin vastaanotolle pääsee lähettämällä sähköpostia ja valokuvan osoitteeseen moro@aamulehti.fi. Kuva on välttämätön, sillä sitä tarvitaan lajin tunnistamiseen. Liitä mukaan myös mahdollisimman hyvä selostus tapauksestasi.

Lukija kysyy: Miten kanadanmajava selviää isossa säännöstelemättömässä järvessä? Minulla on kesämökki Saimaan Haukivedellä. Kymmenkunta vuotta sitten alkoi veteen ilmestyä alkukesästä majavan jyrsimiä puita.

Luonnontarkkailija

Luontotohtori vastaa: Viime aikoina on havaittu, että majavat sopeutuvat elämään isoilla järvillä, joita ne eivät pysty säännöstelemään. Silloin ne eivät tee patoja ja rakentavat pesänsäkin veden pintaan nähden ylemmäs.

Usein esiintymistä rajoittaa ravinto eli sopivat lehtipuut. Jos ne loppuvat elinalueen rannoilta, majavat siirtyvät toisille apajille, vaikka järven toiselle rannalle. Ne voivat palata, kun lehtipuut ovat taas tarpeeksi suuria ruuaksi.

Paikoin ainakin Länsi-Suomessa kanadanmajavaa on pyritty metsästämään, jotta alkuperäinen majavalajimme saisi elintilaa.

Myös lisääntynyt ilveskanta voi vähentää majavia, vaikka ne ovatkin aika hyvin pedoilta suojassa, varsinkin talvisin, jolloin piileksivät pesissään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?