Kaupungin erikoisin ruokakauppa avataan Nekalassa – Kaikki ruokatavarat ovat ilmaisia, sisään pääsee vain seurakuntien erikoisluvalla - Moro - Aamulehti

Kaupungin erikoisin ruokakauppa avataan Nekalassa – Kaikki ruokatavarat ovat ilmaisia, mutta sisään pääsee vain erikoisluvalla

Seurakuntien laajentuneessa ruokapankissa voi kerätä elintarvikkeita oman maun mukaisesti.

Tampereen ev. lut. seurakuntien uuden hävikkiruokakaupan hyllyillä on jo kuivatavaraa, esittelee elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen.­

21.4. 14:30 | Päivitetty 24.4. 9:18

Moro, Nekala

Nekalassa avataan toukokuussa ruokakauppa, jossa ei ole lainkaan kassaa. Asiakas voi siis kerätä hyllyltä haluamiaan elintarvikkeita ja kävellä sen jälkeen ovesta ulos maksamatta kassalla euroakaan.

Kyseessä on Tampereen ev. lut. seurakuntien vähävaraisille kaupunkilaisille tarkoitettu Puoti-ruokakauppa. Se avataan Ruokapankin laajennettuihin tiloihin Kuoppamäentie 10:ssä.

Toimiva kylmäketju on myös Ruokapankin ja hävikkiruokakaupan vaatimus. ­

– Uusi Puoti on myymälämäinen ruoka-avun noutopiste, noin 85 neliön suuruinen hävikkiruokamarket. Tilaan mahtuu kerralla 8–12 asiakasta ”ostoksille”, selventää seurakuntien elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen.

Lue lisää: Kohtasimme ruoka-avun jonottajat ja auttajat Tampereen keskustassa – Mitä tapahtuisi, jos leipäjonoa ei olisi? ”Läheiseni tietävät, muille en ole halunnut kertoa”

Lue lisää: Yksinhuoltaja Maria kertoo nyt, miten ahdistavalta tuntuu seistä ruokajonossa Tampereella ja tehdä tiliä tuloistaan Kelalle – Yhdestä asiasta hän ei tingi: ”En syö mitä tahansa”

Kasseja tarvitseville

Seurakuntien ruoka-avun jako on aikaisemmin toiminut pääsääntöisesti siten, että elintarvikkeet jaetaan tarvitsijoille valmiiksi pakattuina ruokakassina.

Jako eri kaupunginosissa jatkuu normaalisti. Puoti on vaihtoehtoinen noutopaikka.

Puodissa on saatavana myös vaihtuva valikoima hedelmiä ja vihanneksia.­

Kassijaosta on kyse esimerkiksi Punaisen Ristin ruokajonoissa Otavalankadun tuntumassa, jotka ovat saaneet korona-aikana mediassa paljon huomiota.

SPR saa jaettavat elintarvikkeet eli kassit Ruokapankilta.

– Pitkä ja joustava aukiolo mahdollistaa melko huomaamattoman käynnin, sillä Ruokapankki ja Puoti sijaitsevat hiljaisella alueella. Avun hakemisessa ei leimaudu ruuan jonottajaksi samalla tavalla kuin keskellä kaupunkia kassia odottaessa, perustelee Palkonen uudistusta.

Lue lisää: Seurakuntien Ruokapankin uudistus ansaitsee hatunnoston

– Asiakkaan omat tarpeet korostuvat. Hän voi valita ja päättää minkä tuotteen oikeasti tarvitsee. Näin hävikistä ei synny hävikkiä, vaikka avustuksia jäisin jostain syystä noutamatta.

Puoti on jo läpäissyt elintarviketarkastuksen ja hyllyt täyttyvät vähitellen.­

Puodissa on mahdollisuus valita 1–3 ylimääräistä tuotetta marketin Extrat-alueelta, jossa on päivittäin vaihtuvia erikoistuotteita. Ne voivat olla esimerkiksi hygieniatuotteita, käyttötarvikkeita, mausteita, jauhoja tai makeisia.

Asiakas voi valita myös hedelmiä ja vihanneksia. Hyllyssä on laajemmat leipävalikoimat kuin kassiin valmiiksi pakattuna. Jaettavana voi olla myös lemmikkien ruokaa.

Osallistu viikon verkkokysymyksen arvontaan tästä.

Käynnin yhteyteen voi jatkossa varata ajan myös Kelan työntekijän tai sosiaaliohjaajan tapaamiseen.

Ruokapankki ja Puoti sijaitsevat vaatimattoman näköisessä teollisuushallissa Nekalassa. Todennäköisesti juuri kukaan ei huomaa Puotiin meneviä avun hakijoita.­

SPR:n jako jatkuu

Puoti otetaan käyttöön torstaina 6.5.2021. Sisään pääsyyn vaaditaan seurakunnan diakoniatyöntekijän antama päätös.

Hävikkiruokamyymälä saa elintarvikkeet samasta paikasta kuin Ruokapankki, paikallisilta vähittäiskauppialta ja elintarviketeollisuudesta.

– Tällä hetkelle haemme säännöllisesti ruokaa 50–60 kauppiaalta. Uusimpana mukana on Foodoran verkkoruokakauppa Tammelassa. Lisäksi saamme tuotteita alan teollisuudesta sekä Pirkanmaan Voimialta eli koulujen ja päiväkotien ylijäämälounaita.

Määrä vakiintunut

Palkosen mukaan Ruokapankin asiakkaiden määrä on pysynyt tänä keväänä melko vakiona.

SPR:n ruokajonossa käy kaksi kertaa viikossa 300–400 koronan kurittamaa kaupunkilaista.

Hävikkiruokakauppa ei ole kaikille avoin, vaan siellä voivat käydä vain luvan saaneet kaupunkilaiset.­

Seurakuntien Puoti-hävikkiruokakauppa

Asiakas voi noutaa diakoniatyöntekijän tekemällä avustuspäätöksellä ruoka-apua talouteen myönnetyn avustusmäärän verran.

Noutaja kerää tarvitsemansa tuotteet ostoskoriin marketin hyllyistä, kylmä- ja pakastinkaapeista avustuspäätöksen mukaisesti.

Hakijan nimi, avustusmäärä ja ruokavaliotieto tarkastetaan päivittäiseltä seurantalistalta.

Puoti on avoinna joka keskiviikko ja torstai kello 12.30–15.15

Puodissa on 2-3 vapaaehtoistyöntekijää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?