Tampereen Vakoilumuseo suunnittelee tietoverkkovakoiluun keskittyvää osastoa - Moro - Aamulehti

Haluaisitko kokeilla, miten hakkeri ottaa koneesi haltuun? Tämä voi olla pian mahdollista Tampereella

Vakoilumuseo haluaa uudistaa osastonsa, joka keskittyy tietoverkkovakoiluun.

Pirkka Turja toimii Vakoilumuseossa näyttelyjohtajana. Museo sijaitsee Tampereen keskustassa Finlaysonin kiinteistössä.

29.4. 12:15

Moro

Haluaisitko itse kokeilla, miten rikollinen pääsee tunkeutumaan tietokoneeseesi muutamalla klikkauksella? Tämä voi olla pian mahdollista, sillä Vakoilumuseo haluaa rakentaa kokonaan uuden tietoverkkovakoiluun keskittyvän osaston.

– Käytännössä tämän päivän vakoilu tapahtuu hyvin pitkälti verkossa. Ihmiset jakavat asioitaan Facebookissa, ja pankkiliikenne hoituu netissä. Tietoverkoista pystytään saamaan niin paljon tietoa, että aihealue on tärkeä, perustelee näyttelyjohtaja Pirkka Turja hanketta.

Vakoilumuseo toimii Tampereella Finlaysonilla. Turjan mukaan museon nykyinen tietoverkkovakoilun osasto on vanhentunut ja pitää saada päivitettyä uuteen uskoon.

Vakoilumuseon näyttelyjohtajan Pirkka Turjan mukaan aihe on tärkeä, sillä nykyään tietoverkoista voidaan saada paljon tietoa.

Salasanat murtuvat

Uudelle osastolle halutaan hankkia laite, joka murtaa salasanoja. Sen avulla voi testata vaikkapa omia salasanojaan.

– Jos salasana on jokin sanakirjasta löytyvä sana, ei kestä monta sekuntia, että laitteisto on pystynyt sen käsittelemään. Kun salasanaan suositellaan laittamaan mukaan isoja kirjaimia, numeroita tai erikoismerkkejä, sille on todellinen syy, Turja sanoo.

Vakoilumuseossa on jo tällä hetkellä mahdollisuus kokeilla, kuinka yhdeltä tietokoneelta lähetetyn, salaamattoman sähköpostiviestin pääsee lukemaan toiselta koneelta jo muutaman sekunnin kuluttua.

– Ilman salausta viesti lähtee internetiin ihan selkokielisenä tekstinä. Netti on pullollaan ilmaisia sähköpostiosoitteita, ja harvemmin niissä mitään salauksia on.

Sähköpostin kaappausta esittelevä laitteisto pysyy osastolla jatkossakin. Sen lisäksi halutaan muuta.

– Toivottavasti saamme rakennettua kokonaisuuden, jossa otetaan haittaohjelman turvin toinen kone etäkäyttöön ja sitä kautta päästään käsiksi muihinkin koneella oleviin tietoihin, Turja sanoo.

Museon nykyinen tietoverkkovakoilun osasto kaipaa uudistamista.

Suunnitelmissa on myös digitaalinen äänenmuunnin. Sen avulla puhuja voi muuntaa äänensä tunnistamattomaksi puhelun ajaksi.

Historiallista puolta edustaa vanhojen salakirjoituslaitteiden simulointi. Museoon halutaan mahdollisuus testata, miten natsi-Saksan aikainen legendaarinen salakirjoituslaite Enigma tai Suomen puolustusvoimien käytössä ollut salakirjoitusviivain ovat toimineet.

Enää puuttuu rahaa

Vakoilumuseo toimii pääsylipputulojen varassa. Uuden osaston rakentamiseen varat eivät riitä.

Vakoilumuseo käynnisti huhtikuun alussa joukkorahoituskampanjan osaston toteuttamiseksi. Toiveissa on 4 000–40 000 euron summa.

– Se, mitä lähdemme tekemään, ei ole ihan halpaa puuhaa. Saa nähdä, mihin pennit lopulta riittävät.

Joukkorahoituskampanja on käynnissä mesenaatti.me-sivustolla.

Tampereen Vakoilumuseo sijaitsee Finlaysonin alueella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: