Nyt on viimeinen hetki osallistua kisaan, upea suunnitelma ydinkeskustaan valmistui kurssityönä - Moro - Aamulehti

Nyt on viimeinen hetki osallistua kisaan, upea suunnitelma ydinkeskustaan valmistui kurssityönä

Äänestä oma suosikkiasi. Arkkitehtiopiskelija ideoi Otavalankadun arvotontille tyylikkään rakennuksen vaihtoehdoksi.

Arkkitehtiopiskelija Veeti Heikura heittäytyi harjoitustyössä tavallisen ulkopuolelle ja piirsi Otavalankadun arvotontille tällaisen uutta perinteistä arkkitehtuuria edustavan kerrostalon.

10.3. 17:00 | Päivitetty 15.3. 7:17

Moro, Otavalankatu

Tamperelainen arkkitehtiopiskelija Veeti Heikura heitti kaiken kritiikinpelon, sovinnaisuuden ja ”tavallisen” nurkkaan ja suunnitteli kurssityönään erilaisen kerrostalon Tampereen keskustaan Otavalankadulle.

– Minulle oli tällä kertaa selvää, että teen erilaista ja samalla toteutui pitkäaikainen haaveeni, että teen teen valtavirrasta poikkeavaa ja alusta loppuun vain sellaista, mikä on mielestäni kaunista.

Lopputuloksena syntyi asemakaavaa noudattava isoikkunainen talo, josta on tullut paljon kehuja somessa ja rohkaisevaa palautetta koululla.

– Harvassa ovat ne ihmiset, jotka kävelevät kauniin vanhan talon ohi ja pitävät sitä rumana.

Otavalankadun ja Tuomiokirkonkadun kulmaukseen voisi rakentaa myös tällaisen kerrostalon, jonka arkkitehtiopiskelija Veeti Heikura suunnitteli kurssityökseen.

Otavalankadun ja Tuomiokirkonkadun risteyksestä katsottuna avautuu koko julkisivu havainnekuvassa näkyviin.

Ristikkoikkunat luovat oman tunnelmansa taloon.

Tältä suunnitelma näyttää havainnekuvassa Tuomiokirkonkadulta katsottuna läheltä Sorin aukion risteystä.

Heikura miettii, että hänen suunnitelmaansa ehkä parhaiten kuvaa termi uusi perinteinen arkkitehtuuri.

Paikalta purettiin vanha Otavallanhovi vuodelta 1925 sienien aiheuttamien laajojen mikrobivaurioiden takia.

Asunto-osakeyhtiön osakekanta on nyt YIT:n hallinnassa ja tontille rakennettavasta talosta on esitelty havainnekuvia nykyaikaisesta vaaleasta talosta, jossa ylimmät kerrokset kallistuisivat sisäänpäin.

Vasemmalla on kuva puretusta Otavallanhovista ja oikealla on arkkitehtitoimiston havainnekuva uudeksi asuinkerrostaloksi, jonka suunnittelua YIT jatkaa tänä vuonna.

Miksei tehtäisi?

Heikuran työ syntyi arkkitehtikoulutuksen kerrostalokurssilla, jossa piti suunnitella talo tälle tontille.

Tampereelle on ennekin esitetty nykylinjasta poikkeavien asuinkerrostalojen rakentamista. Morossa on esitelty esimerkiksi jugendtyylisiä suunnitelmia Lapintien varteen ja Viinikan jätevedenpuhdistamon alueelle.

– On mielestäni väärin, että näitä tyylejä vältellään. Sanotaan, että pitää tehdä meidän ajan arkkitehtuuria, mutta kuka sen arkkitehtuurin määrittelee. Ei siihen tarvita lautakuntia, vaan ihmisten pitäisi saada sellaista, mikä on heistä kaunista.

– Jos ihmiset haluavat tällaista, niin rakennetaan tällaista. En ole vielä missään kuullut oikein kunnollisia perusteita sille, miksei tehtäisi.

Veeti Heikura kysyy, miksei Tampereellekin voisi rakentaa useiden ihmisten mielestä kaunista uutta vanhaa tyyliä, kuten kymmenissä kaupungeissa ympäri Eurooppaa.

Veeti Heikuralla on Studio Heikura -niminen yritys, joka muun muassa tarjoaa visualisointi-, mallinnus- ja virtuaalistodellisuuspalveluita.

Katutason holvikaaret antavat rakennukselle ryhtiä. Näkymä havainnekuvassa on Otavalankadun ja Tuomiokirkonkadun risteyksestä.

Katutasossa holvikaarten takana on käytäviä.

Sisäpihan puolella huomio kiinnittyy suuriin ristikkoikkunoihin.

Vanhantyylisiä rakennuksia pidetään Suomessa kalliina toteuttaa, vaikka niitä rakennetaan koko ajan sadoittain ympäri Eurooppaa ja maailmaa.

– Voihan se alussa ollakin, mutta volyymi on tärkeä. Kun on kysyntää, tulee tuotantoa ja sen optimointia, mikä laskee hintaa ja luo lisää kysyntää, Heikura toteaa.

Veeti Heikuralla on opiskelujen ohessa Studio Heikura -niminen yritys, joka muun muassa tarjoaa visualisointi-, mallinnus- ja virtuaalistodellisuuspalveluita sekä pihojen. sisustuksen ja pohjapiirustusten ideointi- ja suunnitteluapua. Jutun hienot havainnekuvat ovat myös näyte osaamisesta.

YIT kommentoi

YIT:n mukaan otsikon kysymykseen on vastauksena kyllä, muttei nyt ja tähän.

– Esitetty suunnitelma Otavalankadulle on oikein mielenkiintoinen. Rakennusmassa on selväpiirteinen ja rakennuksen muoto kattoa lukuun ottamatta ei tee siitä juuri tavanomaista kalliimpaa toteuttaa. Julkisivuratkaisuissa on pieniä yksityiskohtia, joiden teollistaminen on hankalaa, tiivistää Sami Viitanen, joka on YIT Suomi Oy:n yksikönjohtaja Asuminen Tampere -yksikössä.

Hän toteaa, että suunnitelmassa on hyviä ideoita ja runsaasti omaleimaisuutta. Rakennuksessa on käytetty runsaasti holvikaaria, ruutuikkunoita sekä aikaa kestäviä materiaaleja parvekkeilla ja käytävillä.

– Parvekkeet ovat hieman tavanomaista umpinaisempia, joka on tuolla sijainnilla hyvä, yksityisyyttä tuova ratkaisu.

Viitanen sanoo, että Heikuran suunnitelmalla ei pysty vielä tekemään vertailulaskelmia ja lisäksi yhtiötä sitoo kaavavaiheessa läpikäyty kaupunkikuvallinen tarkastelu, jonka mukaan hankkeen havainnekuvat on tehty.

Viitanen sanoo, että Heikuran suunnitelmalla ei pysty vielä tekemään vertailulaskelmia ja lisäksi yhtiötä sitoo hieman kaavavaiheessa läpikäyty kaupunkikuvallinen tarkastelu, jonka mukaan hankkeen havainnekuvat on tehty.

– Suunnitelma herätti meillä innostunutta keskustelua ja tämä tyylisuunta on yleinen ja arvostettu uusissa rakennuksissa, muun muassa hankkeissamme Keski-Euroopassa – miksei siis myös Suomessa, Viitanen toteaa.

Lue tästä Eero Merontaustan vaihtoehtosuunnitelmasta Viinikanlahden alueelle.

Lue tästä, mitä Lapintielle suunniteltiin vuosi sitten.

Osallistu alla olevasta linkistä Moron äänestykseen, kumpi suunnitelma on sinun suosikkisi. Havainnekuvien näkymät ovat samasta kohdasta Tuomiokirkonkadulta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut