Kahvila Siilinkari löysi alkuperäisen pärämätsin reseptin - Moro - Aamulehti

Linkosuo löysi pärämätsin alkuperäisen reseptin eläköityneen työntekijän hallusta: ”Siilinkarin remontin yhteydessä halusimme palauttaa jotakin vanhaa”

Itse tehdyt lihapärämätsit saivat rinnalleen vegaanisen version.

Koronasulun aikaan kahvila Siilinkari myy muun muassa pärämätsejä Hämeenkadulla olevan luukun kautta, esittelee tuotekehityspäällikkö Marko Isokallio.

12.3. 15:00 | Päivitetty 13.3. 10:09

Moro, Hämeenkatu

Kahvila Siilinkari Hämeenkadulla on saanut myyntilistalle pärämätsit. Ne on tehty alkuperäisen reseptin perusteella eli samalla, jolla koko Suomi valloitettiin 1960-luvulla.

– Resepti löytyi erään eläkkeellä olevan työntekijämme arkistosta, selventää toimitusjohtaja Kati Ehrola.

Linkosuon kahvilan remontin yhteydessä tuotekehityspäällikkö Marko Isokallio sai toimitusjohtaja Kati Ehrolalta tehtäväksi tuoda pärämätsit jälleen ruokalistalle.

Hän kutsui myös Moron maistamaan pärämätsejä, sillä testaaja ei milloinkaan aikaisemmin ollut maistanut niitä alkuperäisiä.

– Pitkään aikaan emme valmistaneet pärämätsejä itse, vaan ne teki ulkopuolinen sopimusvalmistaja. Palautteen perusteella tuotteet muuttuivat vuosien aikana.

Ehrolan mukaan Tampereen ensimmäisen pikaruuan paluuta ryhdyttiin miettimään samalla kun suunniteltiin Siilinkarin remonttia. Tavoitteena oli palauttaa valikoimiin jotakin vanhaa ja tuotehan oli ilman muuta pärämätsi.

Ensimmäinen pikaruoka

Siilinkarin grilli on itseoikeutettu alkuperäisen pärämätsin myyntipaikka nykyisinkin, sillä tiettävästi tämän ensimmäisen tamperelaisen pikaruuan tarina alkoi juuri sieltä.

Resepti on peräisin Saadetdinin tataarisuvulta, joka muutti 1910-luvulla Venäjältä Suomeen.

Kondiittorimestari Mönever Saadetdin oli 1960-luvulla töissä Linkosuolla, kun Jussi Linkosuo innostui pärämätsistä. Hän ryhtyi tuotteistamaan sitä Mönever Saadetdinin äidin ohjauksessa.

Linkosuosta tulikin tunnettu juuri pärämätsien valmistajana ja eniten niitä myytiin Linkosuon omistamassa Sillinkari-kahvilassa, silloisessa grillissä Hämeenkadulla.

Se oli aikaa ennen kebabeja ja pitsoja ja perimätiedon mukaan pärämätsejä tultiin maistamaan muualtakin Suomesta.

Alkuperäiset mausteet

Pärämätsi on tapana syödä kuivana tai märkänä, joko kuivan mausteseoksen kanssa tai märkänä ketsupin ja sinapin kera.

Mausteseos on aika tuimaa ja se sisältää muun muassa valkosipulijauhetta, valkopippuria, sellerisuolaa ja paprikajauhetta.

Kati Ehrolan mukaan Siilinkarin mausteseos on säilynyt aina samana, myös takavuosina, kun Linkosuo osti pärämätsit muualta.

Vasemmalla on vegaaninen versio päällään piparjuurikreemi ja oikealla perinteinen lihaversio kuivilla ja märillä mausteilla.

Rapea kuori

Pärämätsin paluu sai vauhtia viime vuoden lopulla kun Linkosuon tuotekehityspäällikkönä aloitti Marko Isokallio. Hänen tehtävänään oli tuoda perinteinen herkku myös nykypäivään.

– Nykypäivää edustaa vegaaninen versio, jonka päälle saa halutessaan piparjuurikreemiä.

Nyt pärämätsillä on siis uusi maustevaihtoehto kuivien ja märkien mausteiden lisäksi.

Miltä sitten maistui?

Perinteinen ”lihapärä” oli paistettu rasvakeittimessä niin kuin myös alkuperäisessä tataarireseptissä. Lopputulos oli mukavan rapea suutuntuma. Kuivat mausteet antoivat ennestäänkin hyvin maustetulle piirakalle melkoisen takapotkun.

Vegaaniversiota taas on vaikea erottaa lihasta, mutta sen valmistustapa on erilainen.Se fritataan valmistusvaiheessa ja kuumennus tapahtuu paahtouunissa. Siitä johtuen lopputulos ei ole aivan yhtä rapea kuin perinteisessä.

Piparjuurikreemi ei ole kovin voimakkaasti maustettu, mutta ei sen enää tarvitse ollakaan, jos alla on kuivat mausteet.

Lopputulos on ehdottomasti kaupungin paras, vaikka testaaja on viime vuosina maistellutkin useiden muiden tamperelaisvalmistajien versioita.

Uusittu Siilinkarin kahvilaa hallitsee nyt pitkä tuotetiski. Minna Kuurila on täyttämässä vitriiniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos