Jäätiililinnoja potkitaan rikki Tampereella - Moro - Aamulehti

Linnojen särkijät ovat ikävä riesa – Hervannan linnake on potkittu nurin monta kertaa kolmen viikon aikana, viimeksi jälkiä korjattiin sunnuntaina

Liisanpuistossa on sitkeästi kasattu harkot uudelleen ja uudelleen toisten ilon pilaavien idioottien jäljiltä. Ydinkeskusta on saanut oman linnakkeen Tallipihalle. Kaikki saavat rakentaa ja isoin iloa hauskasta puuhasta on pienille ihmisille.

Hervannan Ahvenispuiston jäätiililinnake on monta kertaa kolmen viikon aikana potkittu hajalle. Partiolaiset esittivät kutsun talkoisiin kaikille.

16.2. 10:37

Moro

Pakkanen jatkuu, joten hyvin ehtii vielä mukaan tämän talven muoti-ilmiöön eli rakentamaan jäätiililinnaa.

Tykötarpeiksi on tarvittu pakkasen lisäksi paljon sisua, sillä vandaaleista on valtava riesa. Kalevan Liisanpuistossa harkot on kasattu monta kertaa uudelleen. Kalevan rakentajat eivät luovuta, vaan taas rakennetaan uudelleen ja uudelleen.

Marita Kortehisto laittoi haasteen Liisanpuiston jäälinnan teosta. Ensimmäiset talkoot olivat sunnuntaina 31. tammikuuta.

Hänestä on ollut kivaa seurata erityisesti pikkurakentajien iloa ja ihastelua. Lähikoulut ja päiväkoditkin ovat olleet mukana innolla. Eri kaupunginosistakin on tuotu palikoita Kalevaan ennen kuin näitä jäätiililinnoja alettiin tehdä enemmän muuallakin.

Janne Tuominen, Sonja Kujansuu ja Atso Tuominen, 1v 9 kk, toivat uusia jäätiiliä Liisanpuiston jäälinnaan. Seurue kokeili mielenkiintoisia aineita värjäykseen. Yksi jääkimpale oli värjätty karpalomehulla ja toinen kahvilla. Pyöreän lieriömuodon sateenkaaren väreissä sai aikaan Pringlespurkki

Liisanpuiston linnake on jo näin korkea. Oikealla näkyy hajalle potkittuja harkkoja maassa. Ikävä kyllä Kalevassa on jouduttu monta kertaa korjaamaan ilkivallan jälkiä.

Idiootit ympärillämme

– Miten kurjaa on heille ja meille kaikille tekijöille, että joku (idiootti) tuhoaa toistuvasti rakennelmat. Monet ovat kertoneet käyvänsä joka päivä katsomassa Liisanpuiston linnan edistymistä. On ollut ihanaa seurata kuinka pitkästä aikaa syntyy jokin nähtävyys ja hienoa, että sitä voi itse tehdä myös.

– On surullista, että korona-aikanakin monen ilon aihe pitää pilata. Linna kun on ollut sellainen ilonpilkahdus, erilainen. Ja yhteistä tekemistä aikana, jolloin ei saa nähdä ihmisiä. On kuitenkin on pystytty tuollainen rakentamaan yhdessä tuntemattomien kanssa, turvavälit huomioiden. Se on yhdistänyt ihmisiä, sanoo Marita Kortehisto.

– Toivottavasti linna saa olla rauhassa jatkossa ohikulkijoiden ilona.

Potkittu matalaksi

Partiolippukunta Hervannan Hukat haastoi kolmisen viikkoa sitten kaikki rakentamaan yhdessä jäätiililinnaketta Hervannan Ahvenispuistoon. Sää on ollut jäätiilien tekemiseen sekä rakentamiseen mitä parhain.

Valitettavasti linnake ei ole saanut kasvaa rauhassa, sillä se on potkittu matalaksi jo useita kertoja tänä aikana.

– Viimeksi sunnuntaina rakensimme linnaa uudelleen ja osallistujat saivat hyvän mielen lisäksi ystävänpäivän sydäntikkarin. Nyt toki toivomme, että linnake saisi kasvaa rauhassa meidän kaikkien iloksi, sanoo Tuire Strömmer-Hörkkö, joka on lippukunnan apulaisjohtaja.

Mehu- ja maitopurkki ovat käteviä muotteja.

Värjäämiseen käytetään luovuutta.

Lila sulka on upotettu muottiin.

Persoonallinen harkko.

”Pitkää ikää”

Tallipihalla jäälinnan talkoilla rakentaminen onnistui laskiaissunnuntaina yli odotusten.

– Oli ihanaa nähdä lasten innostus rakentamiseen ja eri-ikäisiä ihmisiä tuomassa jäätiiliä linnaan. SirkusRakkausPumPum oli paikalla opastamassa ja ohjaamassa tätä iloista meininkiä. Toivotaan, että linnaluomus kestäisi nyt mahdollisimman pitkään, toteaa Tarja Lintunen, joka on Tallipihan isännöitsijä.

Linnaa voi yhä muurailla, ohjeita löytyy vaikkapa linnan lähistöltä.

– Kohdellaan tätä yhteistä luomusta sen kauneudelle sopivalla varovaisella lähestymistavalla, niin saadaan iloita siitä mahdollisimman pitkään. Hienoa, että saimme nyt tällaisen linnan myös ydinkeskustaan, sanoo Tarja Lintunen.

Pienempiä ja isompia jäätiililinnoja on rakenteilla ympäri kaupunkia puistoissa ja järven jäällä. Ne ovat pakkastalven muoti-ilmiö, joka on saanut alkunsa pääkaupunkiseudulta muutama vuosi sitten.

Tallipihalla oli talkoon laskiaissunnuntaina. Ne sujuivat hyvin. Tämä kuva on otettu maanantaina.

Erilaisia muotoja Tallipihalla.

Jäätiililinnaa rakentamaan

Jäädytä vettä maito- tai mehupurkeissa. Pahvipurkit ovat kertakäyttöisiä; sisältä foliopinnoitettujen purkkien muotit kestävät useita käyttöjä.

Vettä voi värjätä marjamehulla tai hankkia 2–3 euron hintaisia elintarvikevärejä, joissa on paljon värivaihtoehtoja. Vesivärejä on myös käytetty.

Muotin saa irti ehyenä, kun malttaa pitää jääpurkkia jonkin aikaa lämpimässä. Lämmin vesi auttaa, mutta kuuma saattaa rikkoa jäätä.

Jäätiilet liimataan paikoilleen vedestä ja lumesta sekoitettavan ”laastin” avulla. Myös sohjon voi värjätä.

Jäätyminen on nopeaa kovalla pakkasella. Maitopurkillisen jäätyminen vie kymmenen asteen pakkasessa noin vuorokauden. Jäälinna ei kuitenkaan heti sula, vaikka pakkanen hivenen hellittäisi.

Pakasteessakin voi leipoa jääkakkuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut