Vanha kirkko Tampereen Keskustorilla kokee historiallisen mullistuksen – Se saa kahvilan ja istuinryhmiä - Moro - Aamulehti

Vanha kirkko Tampereen Keskustorilla kokee historiallisen mullistuksen – Se saa kahvilan ja istuinryhmiä

Kesäkuussa avataan Skeittitapuli, josta saa lainaksi rullalautailun varusteita ja myös opetusta.

Tältä näyttää Vanhan kirkon uusi ilme parven alla. Kahviossa on kirkkosaliin avautuva tiski, joka on mahdollista sulkea kirkkosalista taiteovilla. Punaisen maton päässä on pääovi Keskustorin puolella.

11.2. 7:00 | Päivitetty 11.2. 8:58

Moro, Vanha kirkko

Vanhan kirkon pappi Olli Viljakainen viittoilee innostuneesti kirkkosalissa. Saarnastuolin päällä näkyy uutta sammutusjärjestelmää ja eteisessä valmistellaan kirkkokahvion ja esteettömän vessan rakentamista.

– Ehdottomasti tässä halutaan avata kirkon ovet entistä avarammin auki kaikille, Viljakainen sanoo.

Olli Viljakainen toteaa, että myös valaistusta ja äänentoistoa uusitaan ja automaattinen sammutusjärjestelmä tulee kirkon lisäksi tapuliinkin.

Keskelle Tamperetta rakennetaan parasta aikaa uudenlaista kirkkotilaa, jossa liki 200-vuotiaaseen kirkkoon tulee kahvion lisäksi oleskelutiloja penkkeineen ja pöytineen.

Tämä Tampereen ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna 1824 ja vihittiin käyttöön 11.4.1825. Nykyremontin on määrä valmistua huhtikuussa.

Remontissa uusitaan myös tekniikkaa, äänentoistoa, valaisua ja rakennetaan sammutusjärjestelmä hälytysjärjestelmän oheen.

Sammutusjärjestelmä on tärkeä uudistus liki 200-vuotiaassa kirkossa, joka on kantakaupungin vanhin rakennus.

– Korjaus vaikuttaa valtavasti kirkon käytettävyyteen ja on toiminnallisesti pioneerityötä Suomessa, näin rohkeita muutoksia kirkon käytön monipuolisuuden lisäämiseksi on tehty vain vähän, sanoo seurakuntien kiinteistöjohtaja Heikki Päätalo.

Eteinen uusiksi

Aiemmin kirkossa on ollut pikkuruinen keittokomero takatiloissa. Uusi kirkkokahvio tehdään eteiseen, pääovesta tullessa oikealle. Vasemmalle puolelle rakennetaan esteetön yleisövessa. Yleisövessaa ei ennen ollut.

– Kahvio on avokeittiön tyylin ja siinä on tiski ja lisäksi tulee tyyliin sopivat taiteovet, jotta sen saa tarvittaessa pois näkyvistä, Viljakainen viittoilee.

Kirkkosalin takaosaan tulee oleskelutilaa, tuoleja ja pöytiä. Samantyylistä tilaa tulee molempiin sivulaivoihin. Kaikkiaan poistetaan kokeeksi yhteensä 26 penkkiriviä.

– Ajatuksena on, että tila sopisi esimerkiksi pienten häiden tai kastetilaisuuden jälkeen kahvitteluun. Myös jonkinlaista kahvilatoimintaa on ajateltu eri tapahtumien yhteyteen.

Pastori Olli Viljakainen toteaa, että kevääseen mennessä työkalut ja varusteet ovat poissa ja tilalla on istuinryhmiä ja takana vasemmalla kirkkokahvio.

Viljakainen korostaa, että vaikka kirkkoa muutetaan oleskelutilamaisemmaksi, se säilyy toimituskirkkona.

– Lauantait varataan toimituksille, samoin joka toinen perjantai pidetyt rennot messut jatkuvat syksyllä ja sunnuntaisin englanninkieliset palvelukset.

Skeittaajat tulevat

Ihan uusi toiminta alkaa kesäkuun alussa, kun Vanha kirkon Skeittitapuli aukeaa. Siinä Tuomiokirkkoseurakunta on yhteistyössä skeittaajaporukka Kaarikoirien kanssa

– Ensi kesänä toimintaa on tarkoitus olla kesä- ja heinäkuussa viitenä päivänä viikossa. Maanantaista perjantaihin kello 11–18 Tapulista saa panttia vastaan lainata välineet skeittaukseen, ja kahtena päivänä on tarjolla ilmaista opetusta.

Kirkon vieressä Kulttuuritalo Laikun edessä on skeittialuetta. Mukana yhteistyössä ovat myös YAD, etsivän nuorisotyön Ohjaamo ja diakonia.

– Olemme hengellisiä tarpeita varten, mutta myös yhteiskunnallisten aiheiden puolestapuhujia, ja heikompien auttaminen kuuluu samaan pakettiin. Haluamme antaa mahdollisuuden harrastuksiin ja myös tukea erilaisissa ongelmissa ja jeesata esimerkiksi nuoria vaikkapa koulutusputken löytämiseen, Viljakainen sanoo.

Vanhan kirkon tulevaa toimintaa

Kesäkuun alussa avataan Skeittitapuli, josta saa arkisin lainata skeittausvälineitä ja opetusta on tarjolla kahtena päivänä. Aikomus jatkaa myös kesällä 2022.

Suunnitelmissa on myös ruokatarjoilua yhteistyössä Kiertotaloushankkeen kanssa.

YAD ja Etsivä nuorisotyö jalkautuvat kirkolle kerran viikossa.

Syksyllä toiminta vilkastuu.

Suositut Agnostikkoklubit jatkuvat.

Joka toinen perjantai jatketaan rentoja messuja.

Lauantaisin on kirkollisia toimituksia.

Sunnuntaisin jatkuvat englanninkieliset jumalanpalvelukset.

Diakonian kanssa jatkettaneen ruokakassien jakamista.

Yhtenä päivänä viikossa hetki kotivanhemmille, äideille ja isille.

Myös A-Killan kanssa tarkoitus aloittaa yhteistyö kirkolla.

Suunnitelmia myös TE-keskuksen voimavararyhmän kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: