Kahvila ryhtyi pitämään pärämätsin teemapäivää – vanha tamperelainen pikaruoka toi yllättävän asiakaskunnan - Moro - Aamulehti

Kahvila ryhtyi pitämään pärämätsin teemapäivää – vanha tamperelainen pikaruoka toi yllättävän asiakaskunnan

"Kolmekymppisten isovanhemmat ovat kertoneet lapsenlapsilleen ajasta ennen kebabia ja pitsaa.”

Janne Angerian ja Lassi Tannermaan sekä pärämätsiperjantai löytyvät osoitteesta Puutarhakatu 20. Korona lykkäsi kahvilan avaamista puolella vuodella. Se on avoinna iltapainotteisesti.

4.2. 8:00

Moro, Amuri

Vähän jo unohtunut tamperelainen perinneherkku eli pärämätsi on palaamassa vahvasti kaupungin kahvilamaailmaan.

Amurissa puolisen vuotta toiminut kahvila Metsonkulma on pitänyt jo useana perjantaina ikivanhaa tataarien herkkua kunnioittavan teemapäivän, eikä lopputulos ole yllätys.

– Kaikki on mennyt, kiteyttää kahvilan pärämätsileipuri Lassi Tannermaa.

Tällainen on Metsonkulman versio pärämätsistä,. Seuralaisena ovat kuivat mausteet sekä smetana ja suolakurkku.

Itse asiassa kahvila on saanut niin hyvää palautetta artesaani-henkisistä suolapaloista, että Tannermaa on pohtinut erillisen pärämätsileipomon perustamista.

– Nämä on tehty äitini salaisella reseptillä. Ulkonäkö on samanlainen kuin alkuperäisissä tataarien piirakoissa, mutta salaisuus löytyy mausteista, Tannermaa paljastaa.

Maustesalaisuutta ei tietenkään voi kertoa julkisesti, sillä sitten se ei enää olisi salaisuus.

Käsin tehdyt tamperelaiset pärämätsit muistuttavat läheisesti alkuperäistä esikuvaansa.

Lassi Tannermaa on koulutukseltaan kokki ja hänen puolisonsa on osakkaana kahvilassa.

Kuivilla tai märillä

Niille, jotka eivät tätä pärämätsiä vielä tunne kerrottakoon, että se on rypytetty pyöreä piirakka, jonka täytteenä on tulisesti maustettua naudanlihaa. Piiras paistetaan öljyssä rapeaksi ja nautitaan kuumana maidon kera.

Pärämätsien lisäksi Metsonkulman vitriinissä on myynnissä erilaisia suolapaloja ja kakkuja.

Resepti on peräisin Saadetdinin tataarisuvulta, joka muutti 1910-luvulla Venäjältä Suomeen.

Saadetdinin perheen isä oli Linkosuon leipomossa töissä. Linkosuosta tulikin tunnettu juuri pärämätsien valmistajana ja eniten niitä myytiin Linkosuon omistamassa Sillinkari-kahvilassa Hämeenkadulla.

Se oli aikaa ennen kebabeja ja pitsoja ja perimätiedon mukaan pärämätsejä tultiin maistamaan muualtakin Suomesta.

Pärämätsi on tapana syödä kuivana tai märkänä, joko kuivan mausteseoksen kanssa tai märkänä ketsupin ja sinapin kera.

Metsonkulman annos palaa lähemmäksi tataarien tarjontaa, sillä kyytipoikana ovat myös hapankerma eli smetana ja suolakurkku.

Vegaaninen versio?

Lassi Tannermaa pohtii nyt myös sitä, että miten pärämätsistä voisi tehdä perinteitä kunnioittaen ajan henkeen sopivan vegaanisen version. Sitä on jonkin verran kysytty.

Suuri osa pärämätsin tilaavista asiakkaista on jo ikäihmisiä, 70–80-vuotiaita. He olivat myös Siilinkarin asiakkaita viime vuosituhannen lopulla suuren pärämätsibuumin aikaan.

Cafe Metsonkulma löytyy Puutarhakadulta Metso-kirjaston naapurista.

– Olen nähnyt myös kolmekymppisiä tamperelaisia, joiden isovanhemmat ovat muistelleet pärämätsin saapumista Tampereelle. Jälkipolvet eivät välttämättä ole milloinkaan sitä edes maistaneet.

Yksi selkeä ero Siilinkarin ja Metsonkulman pärämätsissä on. Siilinkarissa leivonnainen friteerattiin rasvassa, Metsonkulmassa se lämmitetään airfryerillä eli kuumalla ilmalla. Lopputulos ei ole niin rasvainen kuin esikuvansa.

Lue lisää: Yksi Tampereen vanhimmista elintarvikkeista uudistui viime kesänä: ”Meille tuli heti palautetta kun vaihdoimme uunia remontin aikana”

Kerro meille perinneruuasta

Tämä juttu oli toinen osa sarjasta, joka kertoo pitkään tuotannossa olleista tamperelaisista elintarvikkeista.

Ensimmäinen juttu kertoi Leivon leipomon arinarievästä ja se löytyy tämän jutun nettiversion yhteydestä osoitteeesta aamulehti.fi/moro.

Paljasta meille oma perinneherkkusi, josta haluaisit jutun Moro-lehteen. Voit olla kuluttaja tai tamperelaiselintarvikkeen tuottaja.

Sähköpostimme on moro@aamulehti.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos