Sofia Vikman aloite teatterimuseon perustamisesta Tampereelle - Moro - Aamulehti

Sofia Vikman teki aloitteen teatterimuseon perustamisesta Tampereelle: ”Sylvi Salonen antoi aikoinaan merkittävän summan rahaa”

Museotoimen pitäisi myös järjestää varastotilaa harvinaiselle teatterikokoelmalle.

Valtuutettu ja kansanedustaja Sofia Vikman haluaisi, että Tampereen teatterihistoria tallennetaan digitaaliseen teatterimuseoon.­

25.1. 17:00

Moro, valtuustosali

Valtuutettu Sofia Vikman (kok.) teki maanantaina Tampereen kaupunginvaltuustossa aloitteen digitaalisen teatterimuseon perustamiseksi.

Hän perusteli hankkeen tärkeyttä sillä, että Tampere on Suomen teatteripääkaupunki ja ammattimaista teatteria on tehty Tampereella jo 1900-luvun alusta lähtien.

Nykyisin kaupungissa valtionosuusjärjestelmän piirissä jo kuusi ammattiteatteria.

– Tampereen elinkeinoelämä elää monella osa-alueella teatterikatsojien tuomista kerrannaisvaikutuksista, ja yrittäjät myös tukevat teatteritoimintaa monin tavoin. Tampereen kannattaa edelleen vahvistaa mainettaan Suomen teatteripääkaupunkina.

– Vapriikin Teatterikaupunki-näyttely päättyy helmikuun lopussa, ja siitä kannattaa ammentaa myös tulevaan.

– Professori Olavi Veistäjä alkoi jo vuonna 1958 kehittää Tampereen Teatterimuseo -hanketta. Tampereen teatterimuseo perustettiin virallisesti Tampereen kaupunginhallituksen päätöksellä vuonna 1960. Museo toimi aktiivisesti 3–4 vuotta. Toiminta kuitenkin hiipui, kun kaupungin pitkäjänteinen sitoutuminen puuttui.

– 1970-luvulla näyttelijä Sylvi Salonen aktivoitui lahjoittamaan museotoiminnan käynnistämiseen merkittävän summan rahaa. Silti toiminta ei saanut myötätuulta. Kaupungin on aika herätä näkemään hankkeen arvo ja myönteiset vaikutukset kaupungin kulttuurielämälle ja sen kautta koko kaupungin vetovoimalle.

Tankki täyteen oli suosittu TV-sarja vuodelta 1970-luvulla. Pääosissa olivat Vilenit: Juhana eli Ilmari Saarelainen, Emmi eli Sylvi Salonen ja Sulo eli Tauno Karvonen. Sylvi Salonen antoi aikoinaan ison summan Tampereen teatterimuseon perustamiseen, mutta hanke ei silloin pysynyt hengissä.­

Museotoimi yhteistyöhön

Vikmanin mukaan valtuustoaloitteen ja Tampereen Teatterimuseo -yhdistyksen tavoitteena on saada Tampereen kaupungin museotoimi vastuuhenkilöineen toimivaan yhteistyöhön digitaalisen teatterimuseon perustamiseksi.

– Tarkoituksena on toteuttaa paikallinen ja alueellinen digitaalinen teatterimuseo. Museosisällön laajentaminen tulevaisuudessa voi tuoda mukaan kaupungissa vaikuttavia esiintyvän taiteen eri muotoja. Myös yhteistyö Helsingissä sijaitsevan Teatterimuseon kanssa on mahdollista.

Aloitteessa esitetään, että museotoimen apu on välttämätöntä, jotta Vapriikin Teatterikaupunki-näyttelyn sisällöt voidaan siirtää digialustalle. Museotoimen on myös tarjottava pysyvä varastointipaikka yhdistyksen hallussa olevalle kokoelmalle, jonka joukossa on todellisia aarteita.

Tampereen museotoimi voisi toimia digialustan ylläpitäjänä ja laajentajana sekä kokoelman museoijana.

– Digitaalisen teatterimuseon toteutuminen tekisi kunniaa kaupunkimme mainetta rakentaneille teatterisukupolville ja maineellemme teatteripääkaupunkina. Vahva asema Suomen teatteripääkaupunkina on ansaittu pitkäjänteisellä taiteellisella työllä. On paikallaan tuoda esiin henkilöitä, yhdistyksiä ja eri tahoja, joiden toiminnan kautta Tampereen maine Suomen teatteripääkaupunkina on saavutettu.

Varainkeruu hankkeen tueksi on jo käynnistynyt vapaaehtoisvoimin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?