Pirkanmaan jätehuolto Koukkujärvi biomylly nimikilpailu - Moro - Aamulehti

Nokialle valmistuva biolaitos sai toimintaa hyvin luonnehtivan nimen: ”Se kertoo kuvainnollisesti biojätteen mylläyksestä”

Nimiehdotuksia tehtiin noin 600, mutta vain yksi ehdotti voittajaa.

Tällainen on yksinkertaistettuna Pirkanmaan Jätehuollon Koukkujärven Biomylly.

20.1. 14:00

Moro, Jätehuolto

Nyt se on ratkaistu. Nokian Koukkujärvelle valmistuvaa biolaitosta kutsutaan vastaisuudessa virallisestikin Biomyllyksi.

Laitos voi olla pelkkä Biomylly tai sitten Pirkanmaan Jätehuollon Biomylly tai Koukkujärven Biomylly.

Nimi löytyi Pirkanmaan Jätehuollon ja Moro-lehden viime syksynä järjestämän nimikilpailun avulla.

Mukaan tuli noin 600 nimiehdotusta, joista monella oli useita ehdottajia.

Biomyllyä ehdotti kuitenkin vain yksi henkilö, Johanna Järventö Kalajoelta. Hän luonnehtii itseään entiseksi, mutta aina sydämeltään tamperelaiseksi. Hän sai 100 euron elämyslahjakortin.

– Biomylly on kuvaava ja konkreettinen nimi, joka toimii yhdistettynä Pirkanmaan Jäte- huollon nimeen.

– Mylly-pääte on pehmeä ja kertoo kuvainnollisesti biojätteen mylläyksestä, jota laitoksessa tapahtuu. Nimi on helppo lausua, jää hyvin mieleen ja sillä positiivinen kaiku, perustelee biokampanjan tuottaja Jenni Ruotsalo.

Biohenkisen lohdutuspalkinnon saavat Aimo Hyvärinen, Niina Kesämaa, Eve Tervahartiala, Eija Raimovaara, Teija Nyberg ja Terhi Ruutinen.

– Biomylly-nimi otetaan käyttöön heti ja keväällä se on näyttävästi esillä eri kampanjoissamme. Toukokuuksi on suunniteltu iso tapahtuma Keskustorille, paljastaa Pirkanmaan Jätehuollon viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen.

Lue lisää: Biomylly tekee polttoainetta tamperelaisten banaaninkuorista.

Kesällä valmista

Tampereen kaduilla ajaa pian autoja, joiden tankissa on tamperelaisten kotitalouksien biojätteeseen nakkaamat banaaninkuoret, leivänkannikat ja kahvinporot.

Nokian Koukkujärven Biomylly ryhtyy valmistamaan 17 Pirkanmaan kunnan biojätteistä polttoainetta kaasuautoihin.

Laitos on rakennettu Koukkujärven jätekeskuksen kupeeseen. Isot peltiseinäiset hallit näyttivät lokakuun puolivälissä jo melkein valmiilta. Laitos otetaan käyttöön tänä vuonna.

Laitoksen valmistuttua Biomyllyyn kipataan yli 300 biojätekuormaa joka kuukausi. Vuodessa se tarkoittaa noin 20:tä miljoonaa kiloa biojätteitä.

Tähän asti biojätteet on kompostoitu Tarastenjärvellä. Uuden laitoksen vuodessa tuottamalla kaasulla jäteauto kulkee seitsemän miljoonaa kilometriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos