Neuvostoliittolainen Juri Gagarin vieraili myös Tampereella avaruuslentonsa jälkeen vuonna 1961 - Moro - Aamulehti

Yksi maailman tunnetuimmista ihmisistä jakoi nimikirjoituksia Tampereen keskustassa – Olitko sinä Juri Gagarinia vastassa kesällä 1961?

Neuvostoliittolainen Juri Gagarin oli ensimmäinen ihminen avaruudessa. Hän vieraili myös Tampereella avaruuslentonsa jälkeen vuonna 1961. Onko sinulla muistoja tuosta vierailusta? Postikorttikilpailussa haetaan nyt myös Kosmoksen komeinta korttia.

Yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen pitää kädessään valokuvaa, jossa Juri Gagarin jakaa nimikirjoituksia kesällä 1961 Tampereen rautatieasemalla. Tungos oli melkoinen. Erikoistutkija Mia Heinimaa näyttää matkalippua, johon Seppo Simpura onnistui saamaan himoitun avaruussankarin nimikirjoituksen. ­

21.1. 11:00 | Päivitetty 23.1. 10:51

Moro, museon varasto

Tämän jutun pääkuvalla on mielenkiintoinen tarina. Juuri tarinoita me nyt tässä haemme muutenkin.

Kuva kertoo ainutlaatuisesta tilanteesta, kun avaruussankari Juri Gagarin Tampereen rautatieasemalla kirjoitti nimikirjoituksia tamperelaisille kesällä 1961. Samana vuonna 12. huhtikuuta hänestä oli tullut maailman ensimmäinen avaruudessa käynyt ihminen.

Ihmeellisten sattumusten ansiota hän kiersi maailmaa kesällä 1961. Suomessakin hän kävi Tampereen lisäksi monella paikkakunnalla.

Nimikirjoituksia Juri Gagarin antoi yöpymispaikkansa hotelli Tammerin rappusilla, Keskustorilla ja rautatieasemalla.

Rautatieaseman tungoksessa Seppo Simpura onnistui hankkimaan Gagarinin nimikirjoituksen rengasmatkalippuunsa. Valokuva kuuluu Työväenmuseo Werstaan kokoelmiin.

Lenin-museon erikoistutkija Mia Heinimaa pitelee valkoisessa takissaan ja hansikkaat kädessä tuota rengaslippua. Yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtisella on näpeissään valokuvatodiste, jossa Juri Gagarin on keskipisteenä.

– Kuvassa ei kuitenkaan tiettävästi ole Seppo Simpuraa, joko hän on ottanut kuvan tai sitten hän on rajautunut ulkopuolelle. Sen tiedän, että hänen kamerallaan kuva on otettu, kertoo Mia Heinimaa.

Juri Gagarinin tervehdys kesällä 1961 Lenin-museon vieraskirjassa.­

Neuvostoliiton merkkihenkilöistä tehtiin tällaisia reliefejä, joten totta kai myös Gagarinista.­

Etsinnässä kuvia ja tarinoita

Tietenkin Juri Gagarin vieraili Lenin-museossa Hämeenpuistossa. Sinnehän vietiin aina neuvostoliittolainen kulttuuri- ja politiikan eliitti.

Lenin-museon kokoelmista löytyy muutamia valokuvia Gagarinista Lenin-museossa. Niitä on alle kymmenen.

Ääninäytteen sävelmästä ja Sputnikin piippauksesta voit kuulla tämän jutun videolta.­

Soittorasiasta on video

Esinepuolelta on olemassa Gagarin muistomitaleita ja rintamerkkejä sekä sitten helmenä vieraskirja, jossa on Gagarinin omakätinen tervehdys ja allekirjoitus vuodelta 1961: siinä sanotaan sekä suomeksi ja venäjäksi suurin piirtein, että kiitos museolle, kun pidätte valtakuntamme historian merkkihahmon muistoa kunniassa.

Helmi esineiden joukossa on Sputnik-soittorasia. Sputnik lähetettiin avaruuteen vuonna 1957, joten se ei suoraan liity Gagariniin, mutta on kuitenkin avaruusajasta kertova esine.

Sputnik-soittorasia soittaa kappaletta: sanat: Pjotr Leštšenko, sävel: Isaak Dunajevski, široka strana moja rodnaja”, "valtaisa on kotimaani" vuodelta 1936.

Postimerkki kuului asiaan.­

Kun kurkkaa esineen ”silmään”, näkee Gagarinin kasvokuvan.­

Avaruussankarin ensikäynnistä ilmakehän ulkopuolella on nyt kohta 60 vuotta.

– Olisi hienoa saada esineitä ja valokuvia Tampereen käynniltä kesältä 1961. Vieläkin tärkeämpiä ovat tarinat, sillä pelkkä esine on kylmä. Kamerat alkoivat yleistyä 1960-luvun alussa. Varmaankin on elossa tamperelaisia, jotka olivat Juri Gagarinia vastassa Keskustorilla, Tammerin portailla tai rautatieasemalla taikka ihailemassa mustien autojen kolonnaa Hämeenpuistossa, arvelee Mia Heinimaa.

Lenin-museo ja Työväenmuseo Werstas ovat samaa organisaatiota. Lenin-museo on ollut vuodesta 2014 lähtien osa Työväenmuseo Werstasta. Ruskossa on Postimuseon ja Työväenmuseo Werstaan yhteinen kokoelmakeskus.

Yhdessä nämä kaksi etsivät postikorttikilpailun avulla Kosmoksen komeinta korttia. Moron toimitus on tässä mukana.

Juri Gagarin pitämässä tervehdyspuhetta tamperelaisille.­

Puhe on pidetty ja nyt on tulkin vuoro. ­

Juri Gagarinin vierailu Lenin-museossa. Hän kirjoitti vieraskirjaan: Vierailin erittäin mielelläni V.I.Leninin museossa. Olen liikuttunut siitä huolenpidosta, miten Suomen kansa vaalii meidän valtiomme perustajan muistoa. 1.7.1961. ­

Postikortilla juhlavuosi

Suomalainen postikortti täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Postimuseolla on aiheeseen liittyvä näyttely ”Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta” 19.2.–28.3.2021.

– Avaruuskortteja ei Postimuseon kokoelmissa ole, mutta avaruusaiheisia postimerkkejä sitäkin enemmän. Niiden kuvasto ja estetiikka on hyvä inspiraation lähde kilpailua ajatellen. Kilpailun yhteydessä esitellyt merkit on lahjoittanut kreikkalainen filantrooppi, professori Nikolaos Ioannis Koroneos (1935–2018) , jolle avaruusteemaisten merkkien keräily oli elämäntyö. Koroneos tunnettiin Suomen suurena ystävänä, mikä on varmasti vaikuttanut hänen päätökseensä lahjoittaa merkit Postimuseolle vuonna 2003, kertoo museolehtori Olli Nordling.

Näyttely vitriiniin

Lenin-museolla on keväällä esillä myös osa tässä jutussa mainituista esineistä perusnäyttelyn yhteydessä.

Lisäksi saadaan patsas. Gagarinin veistos tulee Helsingistä Suomi–Venäjä-seuran keskustoimistosta museon kokoelmien osaksi.

Mia Heinimaa rohkaisee tamperelaisia valokuva-asioissa. Jos haluaa pitää alkuperäisen kuvan itsellään, se onnistuu mainiosti. Museo on kiitollinen mahdollisuudesta skannata kuvasta jäljennös heille.

Joitain esineitäkin ehkä löytyy vielä. Nekin ovat kullanarvoisia.

Kosmoksen komein kortti -kuvituskilpailun voittajatyöt on tarkoitus julkistaa avaruuslennon muistopäivänä 12.4. Lenin-museolla tai virtuaalisesti.

Tämä postimerkki on vuodelta 1961. Se kuuluu Postimuseon kokoelmiin.­

Postimerkkinostalgiaa.­

Avaruusaiheisia postimerkkejä on paljon, mutta postikorttia haetaan nyt kilpailun avulla.­

Eräs postimerkki.­

”Kosmoksen komein kortti”

Kilpailuohje: Postimuseo ja Lenin-museo järjestävät Juri Gagarinin avaruuslennon ja Gagarinin Tampereella vierailun 60-vuotismuiston kunniaksi kaikille avoimen avaruusaiheisen postikorttikilpailun ”Kosmoksen komein kortti” 20.1.–31.3.2021. Kilpailu juhlistaa myös suomalaisen postikortin 150-vuotista historiaa.

Voittajatyöt palkitaan Museokortilla, jolla pääsee maksuttomalle kulttuurimatkalle yli 300 suomalaiseen museoon. Voittajatyöt myös painetaan postikorteiksi, ja niistä otetaan kappaleet museoiden kokoelmiin. Lisäksi voittajille on luvassa tuotepalkintoja Lenin-museon ja Postimuseon valikoimista.

Näin osallistut: Kilpailussa on tehtävänä ideoida ja toteuttaa kuva uuteen avaruusaiheiseen postikorttiin. Kuvan voi piirtää, maalata, toteuttaa tietokoneella tai kollaasina – tyyli on siis vapaa! Inspiraatiota kosmoksen komeimpaan korttiin saat Postimuseon ja Lenin-museon kilpailusivuilta tai vaikkapa avaruusaiheisia kuvia internetistä etsimällä. Kaikille avoin kilpailu sopii paitsi yksittäisten henkilöiden taideprojektiksi, myös koulujen kuvataiteen opetuksessa toteutettavaksi. Kilpailuun voi osallistua vain yhdellä työllä/osallistuja.

Valmiin kilpailutyön voi lähettää postitse tai sähköpostilla. Postitse kilpailutyö lähetetään osoitteeseen ”Kosmoksen komein kortti” Lenin-museo, Hämeenpuisto 28, 33200 Tampere. Kilpailutyön oheen tulee liittää työn tekijän nimi, puhelinnumero sekä posti- ja sähköpostiosoite. Lähetettyjä töitä ei palauteta kilpailijoille.

Sähköpostitse työn voi lähettää osoitteeseen kamilla.kajander@tyovaenmuseo.fi. Sähköpostin otsikoksi tulee kirjoittaa ”Kosmoksen komein kortti”. Sähköpostiin tulee liittää kilpailutyön tekijän nimi, puhelinnumero sekä posti- ja sähköpostiosoite. Hyväksyttyjä tiedostomuotoja ovat .jpg, .png, ja .pdf.

Raati valitsee voittajat: Kosmoksen komein kortti -kilpailussa palkitaan kaksi parasta työtä. Kilpailun raadin muodostavat Lenin-museon ja Postimuseon edustajat, Moro-lehden edustajana tuottaja Jari Mylläri, Suomen postikorttiyhdistys Apollon edustaja sekä muusikko Heikki Salo, jonka kappale Lapsuuden sankarille kertoo Juri Gagarinin avaruuslennosta. Raati valitsee kilpailuun osallistujien joukosta voittajatyöt ja julkistaa ne Gagarinin avaruuslennon vuosipäivänä 12.4.2021.

Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 60 vuotta ensimmäisestä miehitetystä avaruuslennosta. Neuvostoliittolainen Juri Gagarin oli ensimmäinen ihminen avaruudessa. Hän vieraili myös Tampereella avaruuslentonsa jälkeen vuonna 1961. Tällöin Gagarin kävi myös Lenin-museolla, joka täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Vuonna 2021 tulee myös kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisten suomalaisten postikorttien julkaisusta. Kosmoksen komein kortti -kilpailulla juhlistetaan näitä merkkivuosia ja kutsutaan kaikki osallistumaan avaruuslennon juhlavuoteen ja kartuttamaan museoiden kokoelmia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?