Tampereen uusi kirjastoauto teipattu avaruus - Moro - Aamulehti

Katso kuvat upeasta satumaailmasta – Tampereen uuden kirjastoauton sisätilat vaihtavat haluttaessa väriä

Kirjahyllyt voidaan poistaa ja sen jälkeen autossa voi pitää vaikka leffanäytöksen.

Tampereen uusi kirjastoauto on näyttävä ilmestys. Liikennöinti alkoi maanantaina illalla.­

13.1. 17:00 | Päivitetty 14.1. 13:41

Moro, Kirjastoauto

Tamperelaiset kirjastoauton käyttäjät pääsivät maanantaina illalla tutustumaan kaupungin uusimpaan kirjastoautoon, jolla ei vielä ole edes nimeä.

Moro kävi etukäteen tutkimassa autoa. Autosta kertoivat palvelupäällikkö Ville-Pekka Nummi ja vs. kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas.

– Poikkeusaikana emme toistaiseksi aja koulureittejä, mutta auto lähtee maanantaina iltareitille, Nummi kertoi viime viikolla.

Ville-Pekka Nummi ja Niina Salmenkangas esittelivät myös uuden kirjastoauton muuttuvaa valaistusta.­

Uusi auto korvasi vuonna 2002 käyttöön otetun kirjastoauto Roosan, joka on jo myyty uudelle omistajalle ihan muuhun käyttöön. Vuonna 2009 hankittu kirjastoauto Kustaa jatkaa entisellään.

– Tulemme vaihtelemaan uuden auton reittiä niin, että mahdollisimman moni asiakas pääsee siihen tutustumaan. Maanantaina uusi auto ajoi kirjastoauto Roosan reitin.

Autolle voi ehdottaa nimeä kirjastojen nettisivulla.

Kuvituksen on suunnitellut Nora Surojegin. Auto on teipattu.­

Upea ulkonäkö

Uusi kirjastoauto on upea ilmestys. Se on ulkopuolelta täynnä avaruus- ja satuhenkistä kuvitusta, jotka on tehnyt kirjailija ja lastenkirjojen kuvittaja Nora Surojegin.

– Vinkkejä kirjastoauton ulkonäköön kerättiin lapsilta ja nämä teemat nousivat esiin. On hienoa, että saimme auton toteutettua näin mahtavan näyttävästi, Salmenkangas kertoo.

Neljäsluokkalaiset saivat vaikuttamispäivillään värittää, millainen olisi hieno kirjastoauto ja siltä pohjalta mentiin. Kuvitus toteutettu teippaamalla.

– Myös katto on teipattu, ja takana autossa on hienot hahmot, Nummi ja Salmenkangas mainostavat.

Hieno yksityiskohta kirjastoautossa, jossa on paljon tutkittavaa päällä ja sisällä.­

Samanlaista autoa ei ole missään maailmassa.­

Uudenlainen alusta

Tampereen aiemmat kirjastoautot on rakennettu linja-autoalustalle, mutta uutuus on tehty kuorma-auton alustalle. Pohjana on DAF-kuorma-auto.

– Kirjastoautomme lastataan perästä eikä uusiin takamoottorisiin linja-autoihin olisi saanut perään lastausovea, Nummi perustelee.

Perällä näkyy avoin lastausovi auton peräpeilissä. Hyllyt ovat siirreltäviä monikäyttöisyyden ja aineistojen vaihdon helpottamiseksi.­

Projektorin ja valkokankaan avulla voidaan järjetää opastuksia ja elokuvanäytöksiä.­

Uutuus on hieman lyhyempi kuin aiemmat linja-autoalustalle rakennetut kirjastoautot ja aineistoa on kerralla kyydissä jonkin verran aiempaa vähemmän. Sisältä auto on tilava.

Autossa on paljon hienouksia. Se on varustettu myös pyörätuolinostimella. Lisäksi on muun muassa lainausautomaatti, infonäyttö, projektori ja valkokangas, led-värivalaistus ja siirreltävät hyllyt.

– Niiden avulla auton tarjontaa on nopea kohdistaa kullekin reitille sopivaksi, Nummi ja Salmenkangas kertoivat.

Kirjastoautojen asiakkaina on muiden muassa 30 tamperelaista alakoulua. Kunhan korona helpottaa, uuden auton monipuolisuutta päästään kunnolla hyödyntämään.

– Autossa on esimerkiksi projektori katossa ja valkokangas. Koska kaikki hyllyt lehtihyllyjä lukuun ottamatta voidaan poistaa, saa sisätilasta opetustilan esimerkiksi ekaluokkalaisten kirjasto-opastuksiin tai täällä voidaan vaikka pitää leffanäytös, Nummi kertoi.

Uusi kirjastoauto aloitti Tampereella

Aloitti liikennöinnin maanantaina ja korvasi kirjastoauto Roosan.

Nimikilpailu on avattu Tampereen kirjastojen nettisivuilla.

Alusta: DAF XF 450 FA.

Valmistaja: Conlog Oy Rautalammilla.

Pituus: 12 metriä. Korkeus: 3,5 metriä. Leveys: 2,53 metriä.

Hankintahinta lisävarusteineen noin 430 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?