Kaukajärven aitariita kärjistyi, kun asukas töhri laittoman aidan läpikulun estämiseksi: ” Koululaisten vanhempia harmitti, kun vaatteet ovat likaantuneet” - Moro - Aamulehti

Kaukajärven aitariita kärjistyi, kun asukas töhri laittoman aidan läpikulun estämiseksi: ” Koululaisten vanhempia harmitti, kun vaatteet ovat likaantuneet”

Taloyhtiö tukki yleisen jalankulkureitin. Kaupunki määrää sen avattavaksi tänään katselmuksessa tai lähettää kehotuksen.

VTS:n asukkaat Anneli Laine (vas.), Annikki Salo ja Mika Poutanen vaativat, että taloyhtiön luvatta tukkima yleinen kävelyreitti avataan. Yhtiö on myös asentanut läpikulun kieltävät merkit.­

21.1. 10:00 | Päivitetty 21.1. 12:02

Moro, Kaukajärvi

Jopa mönjäinen tökötti on otettu avuksi Kaukajärvellä, missä on menossa omituisen sitkeä kiista aidasta.

Keskisenkadun ja Keskisenpolun välissä oleva osaketaloyhtiö rakensi viime kesänä metalliaidan ja tukki asemakaavan mukaisen yleisen jalankulkureitin.

Ketterimmät ovat jatkaneet reitin käyttämistä kiipeämällä aidan yli. Syksyllä joku yhtiön asukkaista levitti aidan yläosaan pitkälle matkalle tahmeaa mönjää, jotta aidan yli kiipeily loppuisi.

Marraskuussa aitaan levitettiin tällaista mönjää, joka tahri vaatteita. Kuvaa otettassa oli kova pakkanen, joten mönjä oli umpijäässä.­

– Koululaisten vanhempia harmitti, kun vaatteet olivat aidalla likaantuneet, kertoo aidatun taloyhtiön naapurissa olevien VTS:n vuokratalojen asukastoimikunnan jäsen Mika Poutanen.

Poutanen ja asukastoimikunnan puheenjohtajana vuodenvaihteeseen saakka ollut Annikki Salo ovat aktiivisesti ajaneet reitin avaamista. Aita on työllistänyt myös yhtiöiden isännöitsijöitä ja monia VTS:n työntekijöitä.

Asukastoimikunnan jäsen Mika Poutanen kävi naapurinsa puolesta kaupassa ja kulki kaaavassa merkittyä kävelyreittiä. Aidan yli hän kiipesi toisesta kohdasta, koska virallisen reitin kohdalla aitaan on sotkettu mönjää kiipeämisen estämiseksi.­

Keskisenkadun ja Keskisenpolun välillä kulkeva 50-metrinen reitti kulkee asunto-osakeyhtiön pihan läpi.

– VTS:n taloissa asuu paljon iäkkäitä ja huonojalkaisia. Heille aidasta aiheutuva satojen metrien lisämatka esimerkiksi kauppaan, apteekkiin ja bussipysäkille on raskas, Poutanen kertoo.

Aidan rakennuttanut yhtiö on puolustanut aitaamista ilkivallan ja juopotteluremmien estämisellä. Yhtiö sai vuonna 2018 kaupunkikuva-arkkitehdilta luvan portille.

Mönjä on tahriut ainakin koululaisten vaatteita.­

Tampereen rakennusvalvonta toteaa, että kaavaan merkittyä reittiä ei saa aidalla sulkea. Mönjällä on pyritty estämään aidan yli kiipeämistä.­

Katselmus ja kehotus

Aitavyyhti työllistää myös kaupungin virkamiehiä. Kiistaa ratkotaan tämän Moron ilmestymispäivänä torstaina 21. tammikuuta katselmuksella, kertoo tarkastusinsinööri Pekka Rantanen Tampereen rakennusvalvonnasta.

Hänen mukaansa reitti on kaavaan merkitty alueen sisäiselle jalankululle varattu alue, jota ei saa tukkia.

– Portille on kaupungilta lupa ja sen voi tehdä, muttei porttikaan saa olla lukittu. Reitin täytyy olla ihmisten vapaassa käytössä, Rantanen sanoo.

Rantanen toteaa, että katselmuksessa joko sovitaan reitin avaamisesta ja pikaisesta aikataulusta tai sitten kaupunki lähettää katselmuksen jälkeen taloyhtiölle kehotuksen reitin avaamisesta määräpäivään mennessä.

Läpikulun kieltävä kyltti on laitettu viralliselle jalankulkureitille, joka on aidalla tukittu.­

Myös Keskisenkadun puoleiseen päähän jalankulkureittiä on asennettu läpikulun kieltävä merkkki, vaikka reitti on kaavaan merkitty.­

Pitkä vääntö

Aidan rakentanut taloyhtiö pyysi lupaa reitin sulkemiseen jo vuonna 2018 ilkivaltaan vedoten. Pihamaalla oleskeli sivullisia, jotka muun muassa siirtelivät pihakalusteita ja kiipeilivät piharakennusten katoilla.

Silloinen kaupunkikuva-arkkitehti antoi luvan portille, jos naapuritontin suostumus saadaan. VTS:n työntekijä antoi suostumuksen, joka sittemmin on VTS:n puolelta moneen kertaan peruttu.

Aita ilmestyi vasta viime kesänä, koska pihakannella oli rakennustöitä. Siitä lähtien VTS:n asukkaat ovat vaatineet aidan avaamista heikoin tuloksin. Taloyhtiö puolestaan asensi julkiseen käyttöön tarkoitetun reitin molempiin päihin Läpikulku kielletty- merkit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?