Tampereen Teatterin joululaulutapahtuma suorana lähetyksenä Morossa - Moro - Aamulehti

Tampereen Teatterin näyttelijöiden perinteisessä joulukonsertissa kuultiin tuttuja jouluklassikoita ja esittäjilleen tärkeitä kappaleita

Konsertin koko tuotto ohjataan Tampereen ev. lut. seurakuntien ja Moro-lehden käynnistämän Ruokakassikeräyksen hyväksi. Sillä tuetaan erityisesti koronasta kärsiviä tamperelaisia lapsiperheitä ja pienyrittäjiä. Voit halutessasi osallistua keräykseen.

Tampereen Teatterin näyttelijöiden perinteinen joulukonsertti striimattiin kotikatsomoihin lauantai-iltana.

17.12.2020 10:06 | Päivitetty 19.12.2020 21:21

Moro, Tampereen Teatteri

Elämme poikkeuksellisia aikoja, joten Tampereen Teatterin näyttelijöiden vahvasti perinteinen joululaulutapahtumakin oli nyt perusteellisesti erilainen.

Ensinnäkin nyt mukaan mahtuivat kaikki, sillä tilaisuus lähetettiin suorana lähetyksenä tässä jutussa lauantaina 19. joulukuuta kello 20.

Ennen tapahtuma on ollut Aleksanterin kirkossa, ja ovien taakse on aina jäänyt porukkaa. Nyt ei ollut sitä ongelmaa.

Toiseksi hyväntekeväisyysrahat ohjataan lähelle Tampereen seurakuntien ja Moro-lehden ruokakassikeräykseen.

Voit halutessasi osallistua Ruokakassikeräykseen klikkaamalla tästä.

Suora lähetys on päättynyt.

Jari Malinen, Seppo Mäki, Elina Rintala ja Annika Junno virittäytyvät tunnelmaan. Seppo Mäki on todellinen konkari. Tämä on jo 36. kerta, kun hän on laulamassa joululauluja.

Seppo Mäki on peruskallio

Jotain on kuitenkin myös pysyvää: näyttelijä Seppo Mäki on mukana. Tämä on 36. kerta. Tällä kertaa hän laulaa Sylvian joululaulun. Takuuvarmasti silmät kyyneltyvät sekä kuulijoilla että esittäjällä. Seppo Mäki jäi eläkkeelle 15 vuotta sitten. Tampereen Teatteriin hän tuli töihin vuonna 1963. Siihen aikaan tämänkertaisen joululaulutapahtuman puuhanainen, näyttelijä Elina Rintala ei ollut vielä syntynytkään.

Silloin kun näyttelijöiden joululaulutapahtumaa syksyllä alettiin suunnitella, olisi Aleksanterin kirkkoon voitu ottaa 200 hengen yleisö. Nyt raja on kymmenen ihmistä. Pelkästään bändissä on 13 muusikkoa, joten se kävi mahdottomaksi. Laulajia on myös sama mokoma eli 13. Normaalioloissa Aleksanterin kirkkoon mahtuu yli tuhat ihmistä.

– Teatteri on meidän työpaikkamme, joten täällä voimme olla ja laulaa. On todella hienosti tehty talolta, että tämä kuitenkin järjestetään ja varsinkin tänä vuonna, sanoo Elina Rintala.

– Tamperelaisten vähävaraisten ruoka-apu on meille läheinen kohde. Korona on tehnyt köyhyyden näkyväksi. Se on tehnyt myös ihmisluonnon esille hyvässä ja pahassa, sanoo Jari Malinen, joka oli Notre Damen kellonsoittaja -musikaalin kuorolainen.

Teatterilaistenkin tulevaisuus on sumun peitossa. Näyttelijä Pia Piltz sanoo, ettei muu auta kuin mennä päivä ja viikko kerrallaan eteenpäin.

Näyttelijät ovat saaneet valita soololaulunsa pitkälti sen mukaan, mikä resonoi sielussa juuri nyt. Tietenkin on katsottu sitä, mitkä sopivat yhteen.

Mikä sykkii sydämessä nyt

Näyttelijät ovat saaneet valita yksinlaulunsa sen mukaan, mikä sykkii heidän sydämessään nyt.

Ihan ykkösenä aina ja nytkin ovat vanhat joululaulut. Ne tuovat mieleen muistoja, ja juuri ne saavat kyyneleen silmäkulmaan.

– On tullut uusia hienoja joululauluja. Nekin käyvät tunteisiin. Minä laulan kuitenkin Varpunen jouluaamuna, joka on koskettava klassikko. En usko, että selviän siitä kuivin silmin, sanoo joukon nuorin näyttelijä Annika Junno, joka on mukana vierailijana Peter Panissa.

Lauluja näyttelijät valitsevat periaatteella kuka ensin ehtii. Sitten katsotaan myös sitä, mitkä sopivat yhteen.

Voit halutessasi osallistua Ruokakassikeräykseen klikkaamalla tästä.

Pia Piltz on valinnut soolokappaleekseen Love is Christmas.

– Se on minulle uusi tuttavuus. Se ei ole perinteinen, mutta haluamme tapahtumaan myös monipuolisuutta ja vaihtelua. Ennen kaikkea tämä laulu resonoi nyt minuun.

Jari Malinen kannustaa ja sanoo, että se on juuri Pian näköinen ja kuuloinen valinta.

Jari Malinen luuli, että hänen valintansa Mikko Alatalon ja Harri Rinteen tekemä Hyasinttien aika on liian kulunut. Päinvastoin kukaan muu ei ollut sitä kuullutkaan. Hänelle tämä on juuri nyt sydäntä lähellä.

Elina Rintala halusi ja sai voimakkaan joululaulun Mary, did you know. Hänen ikiaikojen suosikkinsa on Joululaulu, tuttu hiljaa leijaa maahan hiutaleet ja niin edelleen. Seppo Mäki on viehättynyt Konsta Jylhän joululaulun, jonka hän onkin laulanut useana vuonna kirkossa.

Yhteislaulut ovat tänä vuonna samat kuin viime vuonna kirkossa.

Viestintää monessa verkossa

Joululaulutiimi on pitänyt yhteyttä Whatsappilla ja sähköposteilla. Välillä erittäin rönsyilevästi.

Kirkon hieno akustiikka nyt poikkeusvuonna menetetään, mutta teatterista tehdään juhlava käyttämällä hyväksi Saiturin joulun lavasteita.

– Skarppi pitää olla, sillä tiedän, että äiti katsoo ja kuuntelee suoraa lähetystä. Olen kiitollinen talolle, että saamme tämän tehdä. Se on ilo, ylpeys ja kunnia, sanoo Jari Malinen.

Muut paikalla olijat eivät voisi olla enempää samaa mieltä. Kyseessä on poikkeusjouluna kunniatehtävä.

Voit halutessasi osallistua Ruokakassikeräykseen klikkaamalla tästä.

Suora lähetys 19.12. kello 20 Tampereen Teatterista

Aikataulu: Tampereen Teatterin näyttelijöiden joulukonsertti lauantaina 19.12.2020 kello 20.

Suora lähetys: Tampereen Teatterin näyttelijöiden joulukonsertti näkyy kaikille katselijoille Aamulehden verkkosivuilla, tässä jutussa. Suora lähetys kestää noin tunnin. Lähetys näkyy vain suorana, eikä sitä voi myöhemmin katsoa.

Hyväntekeväisyys: Konsertin koko tuotto ohjataan Tampereen ev. lut. seurakuntien ja Moro-lehden käynnistämän Ruokakassikeräyksen hyväksi. Sillä tuetaan erityisesti koronasta kärsiviä tamperelaisia lapsiperheitä ja pienyrittäjiä.

Osallistuminen: Voit halutessasi osallistua keräykseen. Linkki keräyspalveluun löytyy Aamulehden nettisivulta suoran lähetyksen yhteydestä.

Huomio: Käytä maksuun vain Aamulehden sivuilla olevaa linkkiä. Sitä ei jaeta sosiaalisessa mediassa eikä minkäänlaisissa kommenteissa.

Biisilista ja esittäjät

JOULUYÖ, JUHLAYÖ esittäjä: Ensemble.

AVE MARIA esittäjä: Johanna Kalmari.

RIVER esittäjä: Pyry Smolander.

HYASINTTIEN AIKA esittäjä: Jari Malinen.

HEAVEN IN MY ARMS esittäjä: Klaara Haapanen.

LUMIVALKEAA esittäjä: Arttu Ratinen.

SNOWMAN esittäjä: Elisa Piispanen.

SERENADI JOUSILLE op.22: IV. Larghetto esittäjä: orkesteri.

MÖKIT NUKKUU LUMISET esittäjä: Helena Rängman.

THE CHRISTMAS SONG esittäjä: Osku Ärrilä.

MARY, DID YOU KNOW? esittäjä: Elina Rintala.

VARPUNEN JOULUAAMUNA esittäjä: Annika Junno.

LOVE IS CHRISTMAS esittäjä: Pia Piltz.

SYLVIAN JOULULAULU esittäjä: Petteri Loukio.

OI JOULUYÖ esittäjä: Seppo Mäki.

HAVE YOURSELF A MERRY LITTLE CHRISTMAS esittäjä: ensemble.

MAA ON NIIN KAUNIS esittäjät: enselmble ja bändi.

Kapellimestari/piano: Martin Segerstråle.

Orkesterin kokoonpano: Viulu 1: Maria Ikonen, Elias Koivisto; Viulu 2: Heikki Hannikainen, Roope Jokinen; Alttoviulu: Heili Hannikainen, Janne Ahvenainen; Sello: Virpi Välimäki, Mirkku Mattinen; Basso: Pirkka Isotalo; Lyömäsoittimet: Sami Tammilehto; Puupuhaltimet: Terry Halvorson; Käyrätorvi: Ismo Ponkala.

Ohjaus: Esa Latva-Äijö.

Valosuunnittelu: Raimo Salmi.

Äänisuunnittelu: Ivan Bavard, Jan-Mikael Träskelin.

Tuotanto: Paula Peltola.

Juontaja: Mari Turunen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos