Tampereen Ratapihankatu aukeaa vihdoin suorana - Moro - Aamulehti

Ratapihankadun oikaisu avautuu maanantaina – Katua on rakennettu pätkissä peräti noin 13 vuoden ajan

Keskustan uusi läpiajoväylä saadaan käyttöön ja hankala risteys rauhoittuu.

Ratapihankadun odotettua oikaisua rakennettiin vielä ennen joulua tavara-aseman ja radan välissä.

17.12.2020 7:00 | Päivitetty 28.12.2020 8:18

Moro, Ratapihankatu

Se vaati vuosien vääntämisen ja tavara-aseman miljoonasiirron, mutta nyt Ratapihankatu vihdoin aukeaa suoristettuna liikenteelle. Kadun paljon puhetta aiheuttanut oikaisu avattiin maanantaina 28. joulukuuta.

Rakennuttajainsinööri Petri Leppänen selvitti 17.12. Moro-lehdessä, että syksyllä alkaneiden valmistelujen ansiosta urakoitsija Turtolan Kaivin Oy teki jo kadun pohjia entisellä tavara-aseman paikalla.

– Varmistin vielä aikataulua urakoitsijalta ja kyllä tähdätään Ratapihankadun avaamiseen heti joulun jälkeen, Leppänen sanoi.

Tavara-aseman alueen vasemmalta kiertävä Ratapihankadun kiertotie poistuu, kun oikaisu saatiin käyttöön.

Vihdoin tapahtuu

Leppänen laskee olleensa mukana Ratapihankadun rakennuttamisen eri vaiheissa vuodesta 2007 lähtien. Ratapihankatu avattiin koko mitaltaan erityisjärjestelyin vuonna 2016.

– Paljon on tänä aikana tapahtunut ja muuttunut. Alueelle on tullut hotelleita, Rantatunneli ja Pendolino-tunneli ja paljon uusia toimitilarakennuksia.

Tämän vuoden aikana tavara-aseman siirrosta saatiin päätös, ja Kreate hoiti homman kesän aikana. Syksyn alussa valmistui Rongankadun alikululle jatko, jonka päältä Ratapihankatu tulee kulkemaan.

– Marraskuun lopussa valmistui kadun ja radan väliin tarvittava tukimuuri, joka mahdollistaa kadun rakentamisen. Urakoitsijan kanssa oli jo etukäteen valmistauduttu katutöiden nopeaan aloituksen.

Niinpä jo tällä viikolla oikaistavalla osuudella on suunnitelman mukaan tehty kivitöitä, kiveyksiä ja kadulle tulevia saarekkeita.

Samassa urakassa uusi Morkun aukio saa muotonsa itäpuolen tukimuuria lukuun ottamatta.

Tavara-aseman kohdalla on ollut vilkas risteys, kun Rongankadun alikulun liikenne ja Ratapihan autoliikenne ovat siinä kohdanneet. Siitä päästään vuodenvaihteeseen mennessä.

Kaupunginvaltuuston hyväksyntään on myös menossa kauppa, jossa tavara-aseman alue ja läheinen toimitilatontti myydään rakennusliike Jatke Pirkanmaa Oy:lle. Tavara-asemaan ja asuinrakennukseen tulisi vuokralle Pyynikin käsityöläispanimo oy eli Pyynikin Brewing Company.

Tavara-asema on huputettu. Suunnitelman mukaan sinne ja viereiseen vanhaan asuinrakennukseen tulee panimo- ja ravintolatoimintaa.

Vuoden kuluttua syksyllä katujärjestelyt ovat tämän havainnekuvan mukaiset.

Liikkuminen helpottuu

Vaikka päällyste saadaan ilmeisesti jo ennen joulua, katu avataan vasta joulun jälkeen maanantaina 28. joulukuuta.

– Kriittinen asia on liikenteenohjauksen valmistuminen katumaalauksineen. Katumaalauksia ei voi kovin huonolla kelillä tehdä, mutta maalaukseen on kyllä keinoja, joihin on varauduttu.

Ratapihankadun oikaisun auettua kaikkien liikkuminen alueella helpottuu. Autoilijoille aukeaa suora reitti.

Kiertotien poistuttua liikenne vähenee merkittävästi Murtokadun ja Tammelankadun risteyksessä, jossa nyt kohtaavat kiertotie ja vilkas kevyen liikenteen reitti Rongankadun alikulun päässä.

Ratapihankadun auettua liikennejärjestelyt muuttuvat. Väliaikaisesti Ratapihankadulta Tammelan suuntaan pääsee Väinölänkadun ja Tammelankadun kautta. Risteävien katujen valmistuttua syksyllä 2021 Ratapihankadulta Tammelan suuntaan pääsee ainoastaan Vellamonkadun kautta.

Kesän lopulla aukeaa lopullinen reitti Ratapihankadun ja nykyisen Vellamonkadun välille. Se kulkee tavara-aseman ja Morkun aukion välistä.

Tavara-aseman takana näkyy viimeinen rakenteilla oleva osuus Ratapihankadusta. Etualalla on mutkikas kiertotie, joka poistuu käytöstä.

Tämänsuuntaiselta alueella näyttää, kun kaikki on valmista.

Katu suoristetaan

Ison operaation tarkoituksena on rakentaa valmiiksi yksi keskustaa halkovista pääväylistä eli Ratapihankatu.

Ratapihankatu yhdistää Viinikan liittymän ja Rantatunnelin.

Kadussa on mutka kiistellyn tavara-aseman ympäri.

Heinäkuussa tavara-asema siirrettiin puretun Morkun eli entisen rautatieläisten seurantalon paikalle.

Jalankulku- ja polkupyöräväylä junaratojen ali sai jatkon eli Morkun sillan, jota pitkin Ratapihankatu vedetään.

Oikaistu Ratapihankatu avataan vuodenvaihteeseen mennessä.

Peltokadun, Tammelankadun ja Vellamonkadun katutyöt valmistuvat ensi kesän aikana. Esimerkiksi osa Peltokadusta jää vain kevyelle liikenteelle Morkun aukion kohdalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: