Entisessä R-Kioskissa Amurissa on nyt perheiden paikka - Moro - Aamulehti

Entisessä R-Kioskissa Amurissa on nyt perheiden paikka, mutta mistä on kyse? Moro selvitti

Tamperelaisäiti Anne Suominen on kokenut paikan kivaksi: ”Keskiviikko on sellainen pikkulapsipäivä, joten se on meille omiaan. Muutaman kerran olemme käyneet lauantailounaalla. Seuraavan kerran menemme kokkaamaan tammikuussa. Se on mukavaa, kun joku toinen on miettinyt ruokalistan puolestasi ja pääset kuitenkin kokkaamaan ja syömään yhdessä.”

Valokuvaajana Kotilan joulukuvauksissa oli Dilan Rauhala. Kian Suominen on tonttuasussa. Kuvauksissa soi nauru ja tunnelma oli rauhallinen.­

27.11.2020 20:10

Moro, Satakunnankatu

Kotilassa ollaan nimensä mukaisesti kotoisasti. Tila on Satakunnankadun ja Mustalahdenkadun kulmassa entisessä R-kioskissa.

Lasten oikeuksien tapahtumaksi vastaava ohjaaja Kati Joki oli ideoinut joulukorttikuvauksen.

– Se meni aivan mahtavasti. 12 perhettä tuli niin iloiseksi. Ihailen valokuvaaja Dilan Rauhalan taitoa ottaa perheet vastaan ja luoda omalta osaltaan kiva ja rauhallinen tunnelma. Hän kertoi omasta pikkukoirastaan, mikä lämmitti pikkulapsia. Sitä iloa ja kikatusta oli mukavaa kuunnella keittiön puolella, kertoo Kati Joki.

Joulukorttikuvaus oli maksuton, kuten muukin Kotilan toiminta.

Perhe saa ammattilaisen ottaman joulukuvan ja sen voi lähettää tervehdyksenä läheisille.

Kotila on ollut olemassa vasta kaksi kuukautta. Se on lyönyt itsensä hienosti tietoisuuteen. 38 perhettä on löytänyt tiensä sinne.

Kotilan arki

Kotila-hanke auttaa perheitä matalalla kynnyksellä. Siinä on kaksi työntekijää. Kati Joki on Ahjolan Setlementin palkkalistoilla ja täysipäiväinen. Lisäksi on ”puolikas” työntekijä Pirkanmaan Martoista. Hän on Marja Vehnämaa.

Sinne voi tulla keskiviikkoisin ja torstaisin kello 15–19 ja saa iltapalan. Joka toisena viikkona lauantaisin on lounas, jonne pitää varata paikka.

–  Jaamme tietoa ravinnosta. Kerran kuussa kaupungin palveluohjaaja on paikalla kertomassa, mihin voi ottaa yhteyttä. Teemme töitä yhdessä kolmannen sektorin ja yksityisten kanssa. Keväällä on tulossa tunnetaitoja lapsille -valmennus, joka ostetaan yksityiseltä, kertoo Kati Joki.

Kukin perhe saa tehdä mitä haluaa. Lapset voivat leikkiä, aikuiset keskustella ja jos haluaa voi askarrella Kati Joen tekemien mallien mukaan. Leppoisa yhdessä olo on pääasiassa.

Lumi Leppiniemi on valokuvaaja Dilan Rauhalan kuvattavana. Äiti Petra Friis yrittää naurattaa Petraa taustalla. Vieressä Krista Friis ja Isabel Friis Peräneva odottavat vuoroaan kuvattavaksi.­

Ruoka yhdistää

Ruoka on isossa osassa Kotilan arkista toimintaa.

– Keskiviikkoisin on iltapala tarjolla. Torstaisin haetaan Ruokapankista kuorma ja valmistetaan yhdessä iltapala, joka on niin runsas, että se kuittaa päivällisen. Joka toinen viikko lauantaisin on lounas, johon pitää ilmoittautua etukäteen. Lauantailounas on täydellinen alkupaloista jälkiruokaan. Ne ovat niin suosittuja, että syksy on varattu täyteen. Kevättalvella systeemi on se, että yksi perhe voi varata kaksi lauantaita, kertoo Kati Joki.

Jouluikkunasta iloa

Kotilan joulussa tunnelmaa kohottaa tiistaina 22.12. koko perheen elävä jouluikkuna, jossa seikkailevat oikea joulupukki, muori sekä tonttuja. Ulkona soi joulumusiikki. Tarjolla on lämmintä mehua ja pipareita.

Tonttuluuriin voi soittaa terveisiä kaukaisille sukulaisille tai kertoa viime hetken toiveet joulupukille. Kotilan ovelle tulee ennen tapahtumaa postilaatikko joulupukin kirjeille ja kirjeet on sitten ikkunalla jouluikkunatapahtumassa esillä. Sillä joulupukki varmasti saa ne.

– Koska on tämä koronakurjimus, niin harvempi perhe varmasti tilaa joulupukkia kotiin. Tämä on sitten joulupukin yhteisvierailu kaikissa perheissä ja lapset pääsevät näkemään, että kyllä se pukki tulisi jos pääsisi. Näyttelijät on jo saatu kasaan, toteaa Kati Joki.

Perheet saivat omakseen joulukorttikuvia, joilla voi sitten tuoda iloa sukulaisille ja ystäville. Isabel Friis Peräneva kuvattavana.­

Anne Suominen ja Kian Suominen tapaavat käydä Kotilassa keskiviikkoisin, koska siitä on muodostunut pikkulapsipäivä.­

”Kiva vaihtoehto”

Anne Suominen käy Kianin kanssa Kotilassa yleensä keskiviikkoisin.

– Keskiviikko on sellainen pikkulapsipäivä, joten se on meille omiaan. Torstaisin tehdään ruokaa, joten olen ymmärtänyt, että silloin käy pikkuisen vanhempia lapsia. Muutaman kerran olemme käyneet lauantailounaalla. Seuraavan kerran menemme kokkaamaan tammikuussa. Se on mukavaa, kun joku toinen on miettinyt ruokalistan puolestasi ja pääset kuitenkin kokkaamaan ja syömään yhdessä.

Anne Suominen kuuli Kotilasta kaveriltaan. Ensin hän luuli, että paikka on kaukana Pispalassa, mutta osoittautuikin, että se on suhteellisen lähellä kotia.

– Me olemme Kianin kanssa sellaisia kerholuutia. Yleensä ne ovat aamupäivisin, joten on hyvä, että on tällainen vaihtoehto iltapäivään ja iltaan.

Kian Suominen on kaksi ja puolivuotias. Kotila on nyt parin kuukauden ikäinen. Anne Suominen on ollut mukana aika alkulehdiltä.

Lapsiperheiden oma olohuone

Kotila on lapsiperheiden yhteinen olohuone, jossa perheet voivat viettää aikaa yhdessä kodinomaisessa ja yhteisöllisessä tilassa. Perheille on tarjolla monipuolista toimintaa, kuten pelejä, leikkejä, tapahtumia ja vanhemmille vertaistukea ja keskusteluapua.

Kotilassa saa ohjausta ja neuvontaa vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä sekä tietoa lapsiperheiden palveluista Tampereella.

Toiminta on kaikille lapsiperheille avointa ja maksutonta.

Koronatilanteesta johtuen asiakasmääriä rajoitetaan. Mikäli haluat varmistaa, ettet joudu jonottamaan, niin voit varata paikan ennakkoon soittamalla puh. 044 553 8488. Ruuhkaisina aikoina asiakkaiden Kotilassa oloaikaa on rajoitettu 2,5 h/perhe.

Valokuvaajana Kotilassa ollut Dilan Rauhala esittelee aikaansaannoksia Anne ja Kian Suomiselle.­

Hyvä järjestely

Kotila on aika suosittu. Esimerkiksi kevättalvella rajataan, että lauantailounaalle sama porukka voi mennä kaksi kertaa.

– Minusta on hyvä, etteivät paikat mene edellisellä kerralla, vaan moni saa mahdollisuuden. Mieheni on opiskelija, joten meille lauantai on sellainen päivä, jolloin keskitymme olemaan keskenämme.

Keskiviikon kävijöistä on tullut kivoja tuttavuuksia, joilta kysytään, miten on viikko mennyt.

Joulukorttikuvauksista Anne Suominen kuuli edellisellä viikolla, kun kysyttiin, kuka haluaa tulla.

– Kuvaaja oli kontaktia ottava. Hän sai varmaan hyviä kuvia. Hän haki erilaisia kuvia. Kysyi esimerkiksi, haluaako äiti mukaan. Kokemus meni plussan puolelle. Se ei ollut sellaista naps ja pois -menoa.

Kian ja Anne Suominen kuvattavana. Dilan Rauhala kysyi, haluaako äiti mukaan kuvaan.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?