Moron luontotohtori - Moro - Aamulehti

Moron luontotohtori vastaa: Minkä jättisienen Hannu löysi puutarhasta?

Hannu löysi puutarhasta valtavan sienen. Se on jättimalikka, joka kasvaa hyvin suurikokoiseksi.

Tuoreena jättimalikka on valkoinen, mutta vanhemmiten ja kosketuksesta se kellastuu, ja reunatkin tulevat poimuttuneiksi.­

22.11.2020 13:00

Moro, Vapriikki

Moron Luontotohtori on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi Tomi Kumpulainen. Hän vastaa taas lukijoiden visaisiin luontokysymyksiin.

Luontotohtorin vastaanotolle pääsee lähettämällä sähköpostia ja valokuvan osoitteeseen moro@aamulehti.fi. Kuva on välttämätön sillä sitä tarvitaan lajin tunnistamiseen. Liitä mukaan myös mahdollisimman hyvä selostus tapauksestasi.

Lukija kysyy: Osaatteko sanoa, mikä on tämä mökin nurmikolle ilmestynyt keltainen jättisieni tai sieniryhmä? Koko ryhmän koko on noin 50x80 senttimetriä ja suurimman sienen halkaisija on noin 20 senttimetriä. En ole ikinä nähnyt moista.

Hannu

Luontotohtori vastaa: Sieni voisi olla nimeltään jättimalikka. Se kasvaa hyvin suurikokoiseksi ja löytyy usein juuri pihalta tai puutarhasta. Tuoreena jättimalikka on valkoinen, mutta vanhemmiten ja kosketuksesta se kellastuu, ja reunatkin tulevat poimuttuneiksi. Jossain ohjeissa jättimalikka mainitaan syötäväksi, toisissa taas syötäväksi kelpaamattomaksi. Ilmeisesti se vaatii ainakin kypsennyksen, jottei aiheuttaisi vatsavaivoja. Liikenneväylien läheltä sieniä ei kannata kerätä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?